Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå setter India kursen for Mars

Kaster seg inn i romkappløpet i Østen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Søndag startet den offisielle nedtellingen av Indias ferd til Mars. Prosjektet kalles Mars Orbiter Mission og India skal sende sin aller første ubemannede romsonde mot Mars med et mål om å utforske planeten.

Planlagt utskytning for raketten som rommer romsonden er 10.08 i dag norsk tid.

Utskytningsrampen for romsonden som blir kalt Mangalyaan ligger i Sriharikota sør i India. Ferden derfra til Mars er på 680 millioner kilometer og det er forventet at sonden vil nå Mars etter omtrent 300 dager i verdensrommet.

Romkappløp i Østen De eneste romfartsnasjonene som foreløpig har gjennomført vellykket utforskning av Mars er Russland, USA og Europa.

KLARE FOR Å SKYTE OPP: Utskytningsrakketen ved Satish Dhawan romfartssenter i Sriharikota sør i India besvoktes av soldater fram til den planlagte utskytningen i morgen. Foto: NTB Scanpix / AP Photo
KLARE FOR Å SKYTE OPP: Utskytningsrakketen ved Satish Dhawan romfartssenter i Sriharikota sør i India besvoktes av soldater fram til den planlagte utskytningen i morgen. Foto: NTB Scanpix / AP Photo Vis mer

Om Indias plan om å gå i bane rundt «den røde planet» vellykkes, vil det trolig forarge deres romfartkonkurrenter i Østen.

I 1998 feilet Japan i sitt forsøk på å sende en satelitt i bane rundt Mars. Kinas forsøk med en romsonde var også mislykket, og Kinas sonde ble ødelagt for to år siden.

- Først og fremst er dette et teknologisk oppdrag. Målet er å få fartøyet til å nå Mars og deretter komme i bane rundt planeten, sier styreleder i den indiske romforskningsorganisasjonen, K. Radakrishan, til den indiske TV-kanalen NDTV.

KONTROLLROM: Fra dette kontrollrommet skal de indiske romfartsmyndighetene kontrollere Mangalyaans ferd i verdensrommet. Foto: NTB Scanpix / AP Photo
KONTROLLROM: Fra dette kontrollrommet skal de indiske romfartsmyndighetene kontrollere Mangalyaans ferd i verdensrommet. Foto: NTB Scanpix / AP Photo Vis mer

Mars-ekspedisjonen har en prislapp på rundt 430 millioner kroner. Ifølge nyhetsbyrået Bloomberg har Indias statsminister Manmohan Singh avvist kritikken av prosjektets pengebruk på tross av at to tredeler av Indias 1,2 milliarder innbyggere lever på under to dollar dagen.

I motsetning til andre lands romfartprogrammer, satser India på billigere ekspedisjoner og ubemmanede fartøy ment for vitenskapelige forhold. India bruker årlig omtrent 6,5 milliarder kroner på sitt romprogram. Japan bruker over 19,5 millarder mens USA har et romfartsbudsjett på over 106 milliarder kroner.

Prestisjeprosjekt Mangalyaan vil ha minst seks måneder til å undersøke planetens landskap og atmosfære. På sitt nærmeste, vil sonden være 365 kilometer fra Mars' overflate.

- Selv om det å sende et fartøy til Mars vil gi India enorm prestisje, gjør vi dette først og fremt for oss selv, sier Radakrishan til NDTV.

PIONÉR: Styredleder i den indiske romforskningsorganiasjonen, K. Radakrishan viser fram en modell av sonden Mangalyaan. Hans håp er at oppdraget skal bli vellykket og at India kan bli den fjerde nasjonen som lykkes i å komme i bane rundt Mars. Foto: NTB Scanpix / AP Photo
PIONÉR: Styredleder i den indiske romforskningsorganiasjonen, K. Radakrishan viser fram en modell av sonden Mangalyaan. Hans håp er at oppdraget skal bli vellykket og at India kan bli den fjerde nasjonen som lykkes i å komme i bane rundt Mars. Foto: NTB Scanpix / AP Photo Vis mer

23 av 40 forsøk på å sende fartøy til Mars er så langt mislykket, og ingen land har har hatt en hundre prosent vellykket ekspedisjon på første forsøk.

India sikter derfor høyt med sitt oppdrag om å utforske solsystemet videre.

- Det er ikke overraskende at India nå prøver seg på å komme til Mars. De og Kina er de mest fremadstormende romnasjonene. Men det er kronglete å komme seg dit, sier seniorrådgiver i Norsk romsenter, Pål Brekke, til Dagbladet.

15 MÅNEDER: Dette bildet viser indiske ingeniører og forskere som jobber på fartøyet. Det har bare tatt 15 måneder å bygge romsonen. Foto: NTB Scanpix / AFP Photo
15 MÅNEDER: Dette bildet viser indiske ingeniører og forskere som jobber på fartøyet. Det har bare tatt 15 måneder å bygge romsonen. Foto: NTB Scanpix / AFP Photo Vis mer