Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

NÅ: Setter inn ekstra fly

Bent Høie presenterer regjeringens ekstratiltak for å bøte for beredskapssituasjonen i nord.

FLYAMBULANSE-SAKEN: Bent Høie presenterte i dag regjeringens ekstratiltak for å bøte for beredskapssituasjonen i nord. Reporter: Steinar Solås Suvatne. Video: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

Helse- og omsorgsminister Bent Høie (H) har foreløpig ikke villet orientere Stortinget om ambulansekrisa i nord.

Men han holder i dag en egen orientering, åpen for pressen, noen steinkast fra Løvebakken.

- Jeg både hører, forstår og ser at folk er slitne av situasjonen vi har stått i, åpner Høie.

- Jeg er ikke fornøyd med den forrige leverandørens leveranse av beredskap. Og jeg er ikke fornøyd med den beredskapen Babcock har levert, fortsetter han.

Følg orienteringen direkte i DBTV øverst i saken!

Høie presenterer i dag hva departementet gjør for å bøte for beredskapskrisa i Nord-Norge. Blant annet setter han inn ekstra fly og helikopter i ambulansetjenesten for å bedre beredskapen:

  • Babcock stiller med et ekstra dagfly i Alta fram til påske 2020. Flyet er ikke operativt på kortbane i dag.
  • Regjeringen forlenger tilstedeværelsen av Forsvarets helikopter i Kirkenes til 15. januar.
  • Et ekstra jetfly i drift fram til 5. januar, med unntak av julaften og 1. juledag.
  • Bestille en løsning som gir sykepleiere i ambulanseflyene mulighet til å høre dialogen mellom pilot og bakken under oppdrag i flyene.

Flere har reagert på at Høie ikke har villet orientere Stortinget, men heller holder sin egen orientering.

- Dette handler om folks liv og sikkerhet, og da kan vi ikke ha en minister som prøver å vike unna å svare på spørsmål fra de som er valgt inn til Stortinget, sa SV-leder Audun Lysbakken til Dagbladet i går kveld.

På bakerste benk under orienteringen i helse- og omsorgsdepartementet sitter Kjersti Toppe (Sp) og Per Olav Lundteigen (Sp). Begge representantene skulle helst sett at Høies orientering i dag ble holdt i Stortinget, så de folkevalgte gis muligheten til å stille spørsmål.

- Det er på høy tid at Høie orienterer om krisen i luftambulansen, men jeg er overrasket og skuffet over at han ikke gjør det i Stortinget, slik at de folkevalgte kan stille spørsmål om beredskapen og hvordan han vil løse krisen, fortsetter Lysbakken.

Dagbladet avslørte i går hvilke krav Lufttransport AS har for å bli med i ambulansetjenesten igjen. I et brev til myndighetene stilles det i praksis krav om at avtalen med rivalen Babcock sies opp før selskapet som drev luftambulansene tidligere vil inn igjen. I tillegg krever selskapet en langtidsavtale.

- Det vi forsøker å si i tilbakemeldingen til Luftambulansetjenesten er at vi ikke ønsker å tre inn som operatør i tjenesten for kortere tid, vi tror heller ikke det vil avhjelpe situasjonen, da vi er avhengig av piloter fra Babcock, forklarer Lufttransport-sjef Frank Wilhelmsen overfor Dagbladet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media