Samtidig som kampene rundt Bakhmut og Soledar raser, krigens blodigste hittil, kommer det stadig nye meldinger fra Nato-land som vil sende tyngre skyts til Ukraina.
- Så lenge vesten sender mer og tyngre våpen til Ukraina, noe som skjer nå og fremover, vil det gjøre Ukraina i stand til å vinne mer og mer. Jeg ser et strategisk skifte hvor Vesten setter inn støtet, sier Janne Haaland Matlary til Dagbladet.
Tyskland, Polen, Frankrike og flere andre land har lovet å levere stridsvogner og panservogner til Ukraina. Enhver minister eller statsoverhode som har besøkt Kyiv i løpet av det siste året har fått samme tilbakemelding fra president Volodymyr Zelenskyj .
- Vi trenger flere og bedre våpen.
Nå ser det ut til at flere Nato-land har kommet til det punktet hvor de ser seg tjent med å oppfylle den ukrainske presidentens ønsker.
Ukraina må vinne frem
- Inntil nå har man gitt kun nok våpen til å holde russerne i sjakk, men dette kan ikke fortsette. Ukraina må kunne vinne frem i en ny offensiv, ellers blir krigen trukket ut i tid og det er til Putins fordel, sier Janne Haaland Matlary.

USA gir mer langtrekkende artilleri, stormpanservogner og det er arrangert slik at også Tyskland og Frankrike gir det samme. Dette er angivelig for å binde inn disse to statene i den vestlige strategien - en strategi de i utgangspunktet har vært skeptiske til.
Vilje til å gi Ukraina våpen
- Jeg fornemmer en gryende vilje til å gi Ukraina våpen som de ikke tidligere har hatt tilgang på, det vil si våpen som vil gi dem en offensiv slagkraft. Spørsmålet er hvor lang tid det tar fra det fattes en beslutning til de vestlige giverlandene kan gjennomføre leveransene og gi nødvendig opplæring, sier tidligere forsvarssjef i Norge, Sverre Diesen.
Diesen peker på at opplæringen på de forskjellige våpnensystemene må skje utenfor Ukrainas grenser. Videre er det en komplisert logistikk som må på plass med hensyn til service og vedlikehold samt ammunisjon til de forskjellige våpnene.
Ønsker seg jagerfly
- I første omgang vil det være snakk om stridsvogner, men jagerfly har også vært høyt på ønskelisten til Ukraina. Disse tar det nok enda lengre tid å få på plass, men hvis Vestens langsiktige beslutning er at Russland skal tape denne krigen militært, tror jeg de får det. Da vil man bruke den tiden det tar å utstyre Ukraina med kampfly og gi både piloter og teknisk personell nødvendig opplæring og trening, sier Diesen.

Videre kommer det nå vestlige stridsvogner - britene gir 10 Challenger 2, som utgjør en eskadron, og det er betydelig amerikansk press på Tyskland til å gi Leopard stridsvogner til Ukraina.
- Det kan også være aktuelt med droner og såkalte styrkemultiplikatorer, altså systemer som gjør at ukrainerne kan utnytte det materiellet de allerede har fått mer effektivt – for eksempel for å kunne samordne alle de forskjellige luftvernsystemene, sier Diesen.
Amerikanerne vurderer å gi Abrams stridsvogner, men har ikke kommet med noen konkrete løfter.
- Det er noen store beist som krever mye å drifte, og transporten fra USA tar lang tid. Derfor er det viktig med tyske vogner, noe også Finland og Polen nå vil gi, sier Janne Haaland Matlary.
Tror ikke på russisk eskalering
Hun tror at når stormpanser- og stridsvogner virker sammen i et hærsystem vil de kunne gjøre Ukraina i stand til å ta tilbake land.
- Skulle de greie å skape en korridor ned til kysten ved Mariupol og ta tilbake kysten vestover, er også Krim i fare. Jeg tror faren for eskalering fra russisk side dersom de tyngste våpen gis, nå må anses som ganske tom, sier hun.

Putins store katastrofe
I helga uttalte Natos generalsekretær Jens Stoltenberg at det vil komme nye leveranser av tunge våpen til Ukraina i nær framtid.
- De nye løftene om tungt krigsutstyr er viktig, og jeg venter flere i nær framtid, sier Stoltenberg til den tyske avisen Handelsblatt.
Lørdag lovet Storbritannias statsminister Rishi Sunak å sende britiske Challenger-stridsvogner til landet.
Flere land, blant dem Polen, har også åpnet for å sende tyskproduserte Leopard-stridsvogner, men så langt har ikke Tyskland bestemt seg for om de skal gi eksporttillatelse.
Polens president Andrzej Duda uttalte tirsdag denne uka at Ukrainas europeiske allierte må trappe opp forsendelsene av våpen, inkludert stridsvogner.
Polen lovte nylig å sende rundt 14 Leopard-stridsvogner til Ukraina, minnet Duda publikum på under en panelsamtale på Verdens økonomiske forum i Davos tirsdag morgen.
- Vi håper og vi prøver å få på plass større støtte til Ukraina. Så vi håper at det er noen allierte som vil gi stridsvogner til Ukraina. Vi håper at de som produserer Leopard-stridsvognene også vil ta del i dette, sa Duda.
Våpen, våpen og mer våpen
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj har bedt verdenssamfunnet om flere våpen for å kjempe mot de russiske invasjonsstyrkene. Storbritannia og Polen har sagt at de vil sende stridsvogner, men Tyskland har så langt vært nølende.
– Det har vært én beskjed så langt: Våpen, våpen og mer våpen. Det er den viktigste brikken i dette spillet, sa Andrzej Duda.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!