Sylvi Listhaug og Oslo Frp

- Nå setter vi foten ned

Nestleder Sylvi Listhaug (Frp) gjør det klart at partiledelsen strammer inn på hva som blir akseptert i partiet: - Vi vil bli mye hardere i klypa.

PÅ KANT MED PARTIET SENTRALT: Fylkesleder i Oslo Frp Geir Ugland Jacobsen risikerer å bli kastet ut av partiet. Video: Steinar Suvatne Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går tok Frp-ledelsen over kontrollen i Oslo Frp, og kastet fylkesleder Geir Ugland Jacobsen ut av partiet.

På «Politisk kvarter» i dag tidlig, varslet nestleder i Frp, Sylvi Listhaug, at det vil bli en tøffere linje internt framover:

- Nå setter vi foten ned, og sier at det heretter vil bli strammet inn på hva som blir tolerert. Folk har gitt klar beskjed om at nå det vil få konsekvenser om man ikke klarer å oppføre seg, ikke spiller på lag, men skader partiet. Heretter vil vi bli mye tøffere i klypa på det, sier hun.

- Varsler du nå flere eksklusjoner?

- Jeg håper ikke det. Jeg håper at folk ønsker å være med på laget videre og bygge opp Frp. Men skal man være med så må man faktisk være med og bygge partiet, sa hun.

- Skader omdømmet

Sylvi Listhaug forsvarte sentralstyrets avgjørelsen om å ta over kontrollen i Oslo Frp og ekskludere fylkesleder Ugland Jacobsen.

Hun sa videre at det handlet om undergraving av leder, hvordan nominasjonen til stortingslista var håndtert og en kamp over tid der de sår tvil om ideologien til partiet.

Konkret er det Frp's retningslinjer om ikke å skade omdømmet til partiet hun sier Oslo-lederen har brutt.

- Veldig mange i partiet har reagert. Frp er et liberalistisk folkeparti, men de vil endre dette i nasjonalkonservativ retning. Dette var oppe til behandling i landsstyret i høst og ble grundig nedstemt. Men likevel har de ikke lagt det ned, men gjentatt dette gang på gang, sa Listhaug.

- Lei meg

Ugland Jacobsen har blant annet kritisert partileder Siv Jensen åpent i pressen, og ikke villet love henne listetoppen i Oslo Frp.

Han sa i går til Dagbladet at han ble feiltolket da han i sommer ikke ville love Jensen førsteplassen på Oslo Frp's liste.

- Jeg er lei meg på partiets vegne, jeg tror dette er strategisk veldig galt å gjøre, sier han.

Støttespillere sjokkert

Både Frp-nestor Carl I. Hagen og stortingsrepresentant Christian Tybring-Gjedde er sjokkert over eksklusjonen av Oslo-fylkeslederen. Begge er regnet som Ugland Jacobsens støttespillere.

– Jeg er sjokkert og skjønner ingenting. Jeg ser fram til å få litt forklaringer, og det får jeg ikke i kveld, er Hagens korte kommentar til NRK.

– Jeg er sjokkert, målløs og lei meg. Utover det har jeg ingen kommentar, sier Tybring-Gjedde til Dagbladet.

Mímir trist

Uttale seg gjør imidlertid Rødt-politiker Mímir Kristjánsson:

Han skriver på sin Facebook-side at han synes saken er trist.

- For det første er det urovekkende at et stort norsk parti er direkte antidemokratisk i sin behandling av politisk opposisjon. Hva annet kan man si om et parti som legger ned opposisjonelle fylkeslag?

For det andre lurer jeg på hvor de såkalte «nasjonalkonservative» skal gjøre av seg om de ikke lenger kan være med i Frp. Disse menneskene forsvinner jo ikke fra jordas overflate. Alt tyder på at de nå blir radikalisert ytterligere. Det er neppe særlig bra for Norge.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer