Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå settes nådestøtet inn mot Kadhafi

Franske og britiske angrepshelikopter klare for angrep denne uka.

SETTES INN MOT KADHAFI: Britiske Apache-helikoptere skal settes inn i angrepet mot oberst Muammar Kadhafis regime. Foto: EPA/DOD/Scanpix
SETTES INN MOT KADHAFI: Britiske Apache-helikoptere skal settes inn i angrepet mot oberst Muammar Kadhafis regime. Foto: EPA/DOD/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er ventet at franske og britiske angrepshelikoptre vil være klare til å starte angrepet på mål i og rundt den libyske byen Misrata i løpet av denne uka.

Det amfibiske angrepsskipet Le Tonnerre skal allerede være i angrepsposisjon med sine 12 Tiger-helikoptre, mens fire britiske Apache-helikoptre om bord HMS Ocean er på vei inn i libysk farvann, ifølge The Guardian.

Mer risikabelt Den britiske forsvarsministeren Liam Fox bekrefter at bruk av angrepshelikoptere er mer risikabelt enn bombeangrep, men sier det er nødvendig, melder Reuters.

- Det er klart at det er en økt risiko ved å bruke angrepshelikoptre siden de flyr mye lavere enn de raske jagerflyene, i tillegg til at de flyr saktere, sier Fox i et TV-intervju med BBC.

- Det er derfor vi så på alle mulige utfall da vi tok avgjørelsen, inkludert risikoen for vårt personel, som alltid er svært viktig, fortsatte han.

Vestlige leiesoldater The Guardian skriver at vestlige leiesoldater fra private sikkerhetsselskaper er inne på Libysk jord for å bistå Nato i å identifisere målene i Misrata.

12 FRANSKE TIGER-HELIKOPTERE: 12 helikoptere av denne typen skal settes inn i Natos Libya-operasjon Unified Protector. Foto: EPA/Mathieu Cugnot/Scanpix
12 FRANSKE TIGER-HELIKOPTERE: 12 helikoptere av denne typen skal settes inn i Natos Libya-operasjon Unified Protector. Foto: EPA/Mathieu Cugnot/Scanpix Vis mer

Byen, som ligger 210 km øst for Tripoli og er Libyas tredje største, har vært sentrum for noen av de hardeste kampene mellom Kadhafis styrker og opprørerne.

Misrata ble i mai tatt over av opprørerne etter lange kamper med flere bombeangrep fra Kadhafis styrker. I etterkant har det oppstått sporadiske kamper om byen, siden den i realiteten er omkringet av Kadhafi-lojale styrker.

Eks-spesialsoldater Ifølge The Guardian er flere britiske elitesoldater fra spesialenheten Special Air Services (SAS) blant leiesoldatene som gjør oppdrag for private selskap i Libya. Disse private sikkerhetsselskapene skal gi detaljer om bevegelsene til Kadhafis styrker til Natos kommandosentral i Napoli og generalløytnant Charles Bouchard, som leder Nato-operasjonen Unified Protector.

Soldatene skal være der med godkjenning fra Storbritannia, Frankrike og andre Nato-land.

Forsvarsdepartementet i London avviser at de lønnes av den britiske stat. De fastslår at det ikke er britiske styrker på bakken i Libya. Ifølge The Guardian får de tidligere spesialstyrkene lønn fra arabiske land som Qatar.

ØNSKER HELIKOPTERE VELKOMMEN: Opprørerne i Misrata ønsker Natos angrepshelikopter velkommen. Foto: Reuters/Zohra Bensemra/Scanpix
ØNSKER HELIKOPTERE VELKOMMEN: Opprørerne i Misrata ønsker Natos angrepshelikopter velkommen. Foto: Reuters/Zohra Bensemra/Scanpix Vis mer

Målene som blir identifisert av de innleide vestlige soldatene skal deretter bli bekreftet av Natos spaningsfly eller amerikanske droner.

Ønsker helikoptre velkommen Detaljene om hva vestlige soldater gjør på bakken i Libya, kommer etter at Al Jazeera kunne vise TV-bilder av seks vestlige soldater i byen Dafniya, opprørernes vestlige by.

Fem av dem er bevæpnet og kledd i sandkamuflasjeklær, mens den sjette ikke har våpen og går i sivile klær.

Opprørerne ser fram til bistand fra franske og britiske angrepshelikopter, skriver The Scotsman.

- Det er bra. Vi har overlevd i over 70 dager under beleiring av Kadhafis soldater. Apache-helikopterene kan hjelpe oss, sier Muktar Mohammed til avisa i Misrata.

KJEMPER MOT KADHAFI: Her skyter en opprører mot styrker lojale til oberst Muammar Kadhafi. Foto: Reuters/Zohra Bensemra/Scanpix
KJEMPER MOT KADHAFI: Her skyter en opprører mot styrker lojale til oberst Muammar Kadhafi. Foto: Reuters/Zohra Bensemra/Scanpix Vis mer