- Nå sier jeg til det amerikanske folk: nok!

Barack Obama holdt kanskje sitt livs viktigste tale i natt, og prioriterte beinharde oppgjør med republikanerne foran poesi.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

DENVER (Dagbladet.no): I 04.30-tida i natt norsk tid takket Barack Obama offisielt ja til å bli demokratenes presidentkandidat, og ble dermed den første svarte kandidaten i USAs historie.

- Med dyp takknemlighet og stor ydmykhet: jeg aksepterer deres nominasjon for presidentvervet i USA, sa Obama fra podiet på den enorme football-stadionen Invesco Field i Denver, til øredøvende jubel og taktfaste «Yes We Can!» fra nesten 85 000 mennesker som hadde kommet flere timer i forveien for å være vitner til den historiske begivenheten.

Mye show  

I tillegg til taler fra partihelter som Al Gore og en overasskende snarvisitt av visepresidentkandidat Joe Biden, hadde publikum også blitt varmet opp av storartister som Sheryl Crow og Stevie Wonder.

Stadionutsalgene hadde stengt ølkranene for anledningen, men bortsett fra det minnet opptakten til Obamas tale langt mer om et spektakulært idrettsarrangement enn om avslutning på et politisk landsmøte - og USA har sjelden, kanskje aldri, sett noe lignende.

Det hylende entusiastiske publikummet var utstyrt med hvert sitt amerikanske flagg og «Change»-plakat av et valgkampapparat som var så effektivt at selv pressekorpset endte opp med rekvisittene, enten det ville eller ikke. Og da Obama etter en rørende, biografisk minidokumentar på storskjermene entret scenen, må hele Colorado ha hørt jubelen og trampeapplausen.

- Vi er bedre enn de åtte siste årene 

Obama takket ja til partiets nominasjon på 45-årsdagen for Martin Luther Kings legendariske «I have a dream»-tale.

Men samtidig som han lot de historiske parallellene og forbildene skinne gjennom, var talen trolig den mest offensive han har holdt i hele valgkampen.

- Nå sier jeg til det amerikanske folk: nok!

- I kveld sier jeg til det amerikanske folk, til demokrater, republikanere, og uavhengige over hele landet: Nok! Neste uke (republikanerens landsmøte, red. anm.) vil det samme partiet som brakte dere to perioder med George Bush og Dick Cheney be landet om en tredje. Og vi er her fordi vi elsker dette landet for mye til å la de neste fire årene se ut som de siste åtte. 4. november må vi reise oss og si «Åtte er nok!», proklamerte den nylig nominerte presidentkandidaten. 

Vil bli øverstkommanderende

Obama gikk til direkte motangrep på alle punktene som republikanerne har forsøkt å nagle ham på, ikke minst i forhold til at han ikke er moden nok for presidentjobben.

 - Hvis McCain vil ha en debatt om hvem som har temperamentet og dømmekraften for å bli vår neste øverstkommanderende, er det en debatt jeg er klar for.

- Da McCain sa at vi ikke ville ha noen problemer i Afghanistan argumenterte jeg for at vi trengte flere resurser og flere tropper for å fullføre kampen mot terroristene som faktisk angrep oss 11. september, og gjorde det klart at vi må ta Osama bin Laden og hans løytnanter. McCain liker å si at han vil følge bin Laden til helvetes porter, men han vil ikke en gang gå til hulen hvor han bor, tordnet Obama.

Han fortsatte demokratenes utrettelige arbeide med å klistre McCain til den sittende, eksepsjonelt upopulære presidenten.

- John McCain har stemt det samme som George W. Bush i 90 prosent av tilfellene. McCain liker å snakke om dømmekraft, men hva sier det om dømmekraften når du tror at George Bush har rett 90 prosent av tiden.

Den offensive stilen gikk tydelig rett hjem hos det store publikumet i Denver, som gang på gang reiste seg og jublet hemingsløst.

- Amerika, vi er bedre enn de åtte siste årene. Dette øyeblikket, dette valget er vår sjanse til å holde det amerikanske løftet i livet, sa Obama til jublende tilhørere som ropte; Ja, vi kan! 

- Både jeg og McCain er patrioter 

Illionois-senatoren brukte også mye tid på å kontre kritikken om at «endringen» han snakker om ikke er definert nærmere.

- Endring betyr skatteregler som ikke belønner lobbyistene som skrev dem, men de amerikanske arbeiderne og småbedriftene som fortjener det, sa Obama, og fortsatte med en lang rekke spesifikke valgløfter.

Samtidig tok den historiske presidentkandidaten kraftfullt til orde for å unngå en skitten valgkamp, med antydninger om at det var McCain-leiren som begynte med uredeligheter ved å trekke Obamas patriotisme i tvil.

- Vi må bort  fra ideen om at folk ikke kan ha forskjellig politisk oppfattning uten å måtte utfordre hverandres karaktertrekk eller patriotisme. La oss være enige om at patriotisme ikke har noe parti. (..) De mennene og de kvinnene som har kjempet sammen på slagmarkene våre kan være demokrater eller republikanere eller uavhengige, men de kjempet sammen og blødde sammen og døde sammen under det samme stolte flagget.

- Så jeg har noe å si deg, John McCain. Vi setter alle landet vårt først, sa Obama, med henvisning til McCain-kampanjens slagord "Country First".

Skamløs rekruttering

Den helt uvanlige og spektakulære sensaen på den utendørs stadionenen, som kommer til å rulle i reprise over amerikanske tv-skjermer mer enn én gang, var også en unik anledning for Obama-valgkampen til å hanke inn nye, viktige støttespillere i grasrota.

I tillegg til velgerregistreringen ved utgangspartiet, fikk publikum en rekke ganger fikk  "ordre" fra scenen om å sende tekstmeldinger for å registrere seg  i kampanjeapparatet og få alle de kjenner til å gjøre det samme, noe som blant annet tok form av en delstatskonkurranse der alle innsendte sms blinket som stjerner på et USA-kart på storskjermene på arenaen etterhvert som de haglet inn.

Republikanerne vil prøve å kontre den enorme oppmerksomheten rundt Obamas tale allerede imorgen formiddag amerikansk tid. Da offentligjør John McCain hvem han har valgt som visepresidentkandidat.

*Les hele Obamas tale i Denver her.

TÅRER OG JUBEL: Talen frambrakte gråt, jubel og latter hos det enorme publikumet.
FYRVERKERI: Demokratenes landsmøte ble avsluttet med fyrverkeri og konfetti
FAMILIEN: Obama-familien var selvfølgelig til stede. Fra venstre datteren Malia (10), kona Michell og Sasha (7).