ETTERSØKT:  Mokhtar Belmokhtar ble drept i helga, ifølge amerikanske militærkilder. Nå sier en libysk islamist til at hjernen mot In Amenas-angrepet likevel ikke er død. Foto: Afp / Scanpix
ETTERSØKT: Mokhtar Belmokhtar ble drept i helga, ifølge amerikanske militærkilder. Nå sier en libysk islamist til at hjernen mot In Amenas-angrepet likevel ikke er død. Foto: Afp / ScanpixVis mer

Nå sier libysk islamist at Belmokhtar ikke er drept likevel

Ifølge nyhetsbyrået Ap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En islamist med forbindelser til militante, libyske grupper sier at det amerikanske luftangrepet i landet ikke lyktes med å drepe Mokhtar Belmokhtar likevel, ifølge nyhetsbyrået Ap.

Mannen sier at det amerikanske luftangrepet drepte fire andre medlemmer av en libysk ekstremistgruppe, som skal ha forbindelser med gruppa som angrep det amerikanske konsulatet i Benghazi i 2012. Her ble den amerikanske ambassadøren til Libya, Chris Stevens, og tre andre amerikanere drept.

- Vellykket angrep Amerikanerne sier at de har drept Belmokhtar, men de kan ikke bekrefte at han faktisk ble drept.

- Jeg kan bekrefte at målet med angrepet i Libya var Mokthar Belmokhtar, sa en amerikansk talsmann etter angrepet.

Bekreftet død flere ganger Belmokhtar har blitt «bekreftet død» en rekke ganger i løpet av sin karriere: «Mokhtar Belmokhtar er drept», kunngjorde en general i Tsjad med brask og bram i en TV-sending i mars 2013. Da hadde de jevnet en terrorbase i Mali med jorda og regnet «den enøyde» blant de døde.

Men i mai dukket Belmokhtar opp i en trusselvideo, i levende live, og tok på seg ansvaret for to nye terrorangrep.

Mannen, som antas å være i 40-årene, mistet først et øye under et angrep i Afghanistan. Han var først aktiv mot den algeriske regjeringen i hjemlandet på 1990-tallet, før han dro til Afghanistan og ble en del av al-Qaida. Han blir sett på som en av de mest aktive edderkoppene i organisasjonen.

Islamisten, som prater til Ap under anonymitet, sier at Belmokthar ikke var i området som amerikanerne bombet. Det var i stedet fire medlemmer av den ekstreme islamistgruppa Ansar Shariah.

Det er svært vanskelig å få bekreftet hva som faktisk skjer i Libya, da landet er i borgerkrig. Sikkerhetssituasjonen er svært vanskelig og alle ambassader har trukket ut sine ansatte på grunn av faren. Svært få journalister drar også til  landet på grunn av fare for kidnapping og uoversiktlig sikkerhetssituasjon.