Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå sikter han mot Regjeringen

I natt vant Jan Petersens sin første og eneste politiske seier. Og den ble stor. Et motstrebende smellkyss fra Johan J. Jakobsen i rollen som prinsesse forvandlet Petersen fra frosk til prins over natta. Nå sikter Høyre-lederen mot regjeringskorridorene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SEIERHERREN: Jan Petersen tror nå at det bare er et tidsspørsmål før det på ny må bli regjeringsdiskusjoner.

Det var én ren seierherre i går. Mannen som til nå har gått fra fiasko til fiasko lyktes med sin kontante strategi overfor sentrumsregjeringen og fikk gjennomslag for et budsjett som Høyre kunne vært med og laget selv. Eller som nestleder Inge Lønning sier det:

- Det hadde ikke vært lett å oppnålike mye om vi hadde vært en del av regjeringen. Da hadde vi måttet gi og ta. Det er unektelig et paradoks.

Vil i regjering

Petersens strategi fra dag én etter at sentrumsregjeringenså dagen lys, har vært å klistreden blokkuavhengige regjeringen til høyresiden med det endelige mål å innta regjeringstaburettene Høyre mener de har krav på.

- For tredje gang har regjeringen måttet søke til oss. Jeg er opptatt av langsiktighet og stabilitet, spesielt i økonomiske spørsmål, sa Petersen seint i går kveld.

- Hvis ikke regjeringen nå ser at de kan oppnå det ved å søke til oss også framover, skjønner jeg ingenting, sier han.

Han og Carl I. Hagen skiller lag når de snakker om sentrumsregjeringens parlamentariske grunnlag i Stortinget. Mens Carl I. Hagen understreker at Frp ikke er noe støtteparti for regjeringen i Stortinget, mener Petersen at sentrum fra nå av skal basere seg på støtte fra høyrepartiene.

For Høyre er det endelige målet regjeringssamarbeid. For å sikre stabilitet, som det heter. Og til det vil han få god hjelp, spesielt fra Venstre-leder Lars Sponheim.

- Når tror du Senterpartiet er møre nok til å ta dere inn i en regjering?

- Nå skal vi først få budsjettet på plass. Et regjeringssamarbeid ligger ikke nødvendigvis i kortene. Men det var en svært viktig test at vi fikk fullt gjennomslag på skatte- og avgiftspolitikken, svarer Høyres leder Jan Petersen.

Senterpartiet blør

Tidligere på dagen understreket finanspolitisk talsmann i Høyre, Per-Kristian Foss, at Høyre også ville sørge for å binde regjeringen til seg på lang sikt ved å legge strukturelle føringen. Med det mener han blant annet delprivatiseringen av Telenor.

Hele tida er det partiet som fant opp begrepet blokkuavhengighet som må svi. For selv om også Kristelig Folkeparti og Venstre har måttet gi noe for å fortsette i regjering, er det Senterpartiet som blør mest.

Gårsdagens forlik gjelder hele budsjettåret. Det betyr at regjeringens handlefrihet i forbindelse med revidert budsjett i praksiser diktert av Høyre og Fremskrittspartiet.

Per-Kristian Foss var soleklar:

- Dette er blokkuavhengighetens død!

Krever garantier

Dette avvises av Senterpartiets parlamentariske leder Johan J. Jakobsen. Han mener ikke at budsjettforliket med høyrepartiene betyr høyrepolitikk og den endelige død for ideen om blokkuavhengighet.

- Vent og se på opplegget. Vi skjermer kommunene, distriktspolitikken, sykelønnsordningen, samt hele og omsorg. Under de rådende forhold er vi godt fornøyd.

- Dette er et budsjett Senterpartiet kan leve med, sier Jakobsen.

Jan Petersen krevde gang på gang garantier fra Johan J. Jakobsen om at de ikke seinere måtte komme og si at de helst ville samarbeidet med Arbeiderpartiet.

Det var ikke lett å få en slik garanti. Og i Holmgang forsnakket Jakobsen seg og sa at regjeringen selvsagt ikke hadde valgt samarbeidspartnere på øverste hylle.

- Jakobsen må få sprelle litt. For dette er vondt - det skjønner jeg, sa en overbærende seierherre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media