PÅ VEI: Faiz Muradi er endelig på flyet til Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
PÅ VEI: Faiz Muradi er endelig på flyet til Oslo. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Nå sitter Faiz på flyet til Norge

- Jeg er veldig oppspilt og glad.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FIUMICINO FLYPLASS, ROMA (Dagbladet): Klokka 13.30 gikk Faiz Muradi (22) på flyet som skal ta ham til Oslo fra Roma. Dermed er den afghanske tolken nå på vei tilbake til Norge, etter at han ble kastet ut forrige tirsdag.

- Jeg er veldig oppspilt og glad. Jeg kan ikke vente med å komme fram, sier Faiz til Dagbladet fra setet på SAS-flyet.

Stort pressekorps På Oslo lufthavn står et stort pressekorps og venter på tolken, som skaper historie ved å være den første som er sendt ut av landet i henhold til den såkalte Dublin-avtalen, for så å bli hentet tilbake.

- Dette er en stor, stor lettelse. Endelig er vi der, sier støttespiller Morten Ekeland fra sidesetet. 

Det er blant annet massivt press fra Ekelands støttegruppe og veteraner fra Forsvaret som har fått regjeringen til å snu og omgjøre regelverket slik at Faiz og andre som har tjenestegjort med den norske ISAF-styrken får saken sin behandlet i Norge.

Rask behandling Mens gårsdagen var preget av forvirring og forsinkelser, gikk alt i turbofart så snart saken var overlatt til den norske ambassaden i Roma. Faiz trengte i morges bare å møte opp i 09-tida for å hente visumet til Norge.

- Denne saken vil skape presedens for liknende tilfeller. Jeg vil takke advokat Arild Humlen, og Norges statsminister og justisminister for at alt gikk så bra, sier Faiz' italienske advokat Ettore Berretta til Dagbladet.

Etter å ha håndtert pressekorpset på Gardermoen går turen videre til Kristiansand og derfra til Mandal, der det i kveld skal feires ettertrykkelig.