Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå skal Aleppos skjebne avgjøres: Vil plassere FN-obsveratører i byen for å hindre massakre

Klokka 13.00 møtes FNs sikkerhetsråd for å diskutere hva de skal gjøre i Aleppo. Frykter at Russland setter foten ned.

SYMBOLENE PÅ KRIGEN: Tirsdag denne uken meldte FN at opp mot 100 barn i en bygning i Øst-Aleppo var under beskytning. Kampen om Aleppo går mot slutten, men flere tusen mennesker er fortsatt fanget i byen. Evakueringen av menneskene ble i dag gjenopptatt. Video: AleppoMediaCenter, Smart News Agency, Step News via Storyful Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den er kalt alt fra dødsbyen til helvete på jord. Aleppo, en gang Syrias mest folkerike by, har vært et episenter i den syriske borgerkrigen helt siden konflikten nådde den historiske byen sommeren for fire år siden.

I dag møtes FNs sikkerhetsråd til et møte hvor blant annet situasjonen i Aleppo skal opp.

Frankrike har fremmet et forslag om at FN-observatører bør settes inn i Aleppo for å overvåke situasjonen i byen og beskytte sivilbefolkningen og den haltende evakueringen, ifølge BBC.

MENNESKER I NØD: Her er dronebilder av ambulanser og busser som frakter innbyggere ut av Øst-Aleppo. Video: War Media / Aleppo Media Center via Storyful Vis mer

Frankrikes forslag krever også beskyttelse av alle leger, sykehus og ambulanser, og kommer som følge av en rekke rapporter om at syriske styrker har bombet nær sagt alle medisinske fasiliteter i Aleppo.

Men det er en hindring i veien for et slikt vedtak. BBC melder nemlig at man frykter at Russland, som har fast møterett i FNs sikkerhetsråd, setter foten ned for forslaget med sin vetorett.

Den retten har de benyttet seg av ved seks anledning til å stemme ned seks ulike Syria-resolusjoner siden 2011, skriver BBC.

Erklærte seier

Tidligere denne uka tok Syrias diktator Bashar al-Assads regimetro militære styrker kontroll over byen. Russland, Syrias nærme allierte i borgerkrigen, erklærte tirsdag denne uka at kampen om Aleppo var over.

Siden klarte Tyrkia, Iran og Russland å nå en våpenhvile, om enn skjør, for å kunne evakuere ut sivile og opprørere som ønsket å forlate den tidligere opprørskontrollerte østlige delen av byen.

Evakueringen har stoppet opp flere ganger.

Men at kampen om Aleppo er over, er ikke det samme som fred.

Etter Russlands seiers-erklæring tirsdag, kom det rapporter om overgrep mot sivilbefolkningen i byen, deriblant fra FN. Rapportene har ikke latt seg verifisere.

Rapportene gikk på at grupper som støtter Bashar al-Assad og hans regime, sto bak flere av de angivelige overgrepene.

- Fordi det er så mange militser inne i bildet, på begge sider, kan man man nesten med sikkerhet si at det vil forekomme overgrep mot sivilbefolkningen. Om de blir systematiske eller ikke, gjenstår å se. Det syriske regimet har ikke noe historikk for å være barmhjertige, og de iranske militsene har sagt at de skal renske dette området, sa orlogskaptein og hovedlærer ved Forsvarets høgskole, Thomas Slensvik, til Dagbladet tidligere denne uka.

Gjenopptar evakueringen

Evakueringene av sivilbefolkningen og opprørere i øst-Aleppo, den delen av byen som var opprørskontrollert helt til denne uka, begynte igjen søndag.

Flere busser og hjelpeorganisasjonerhar i morgentimene søndag ankommet byen.

- Nye forsøk på å evakuere sivile fra Øst-Aleppo og andre beleirede syriske områder. FN-personell er klare til å overvåke. Det er store bekymringer for sikkerheten, melder generalsekretær i Flyktninghjelpen, Jan Egeland, på Twitter.

Tusenvis av mennesker venter på å bli evakuert i den krigsherjede byen. Hjelpeorganisasjonene har i dagevis forsøkt å få folk ut av byen og i sikkerhet, men en plan for evakuering kollapset fredag.

BBC skriver at minst 6000 personer har blitt evakuert ut av Aleppo så langt denne uka.

EVAKUERING: Evakueringen av sivile fra Øst-Aleppo har i dag blitt gjenopptatt, melder syriske medier. Flere busser og hjelpeorganisasjonerhar i morgentimene søndag ankommet byen. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix
EVAKUERING: Evakueringen av sivile fra Øst-Aleppo har i dag blitt gjenopptatt, melder syriske medier. Flere busser og hjelpeorganisasjonerhar i morgentimene søndag ankommet byen. Foto: AFP Photo / NTB Scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!