NY BEHANDLING:  Shaimaa (11) er ett av de lengeværende barna som ble sendt ut av landet i fjor høst - til Jemen - og som KrF og Venstre ønsket at skulle få behandlet saken sin på nytt. Hun har bodd sju år i Norge og skal nå få saken sin behandlet på nytt. Foto: Privat.
NY BEHANDLING: Shaimaa (11) er ett av de lengeværende barna som ble sendt ut av landet i fjor høst - til Jemen - og som KrF og Venstre ønsket at skulle få behandlet saken sin på nytt. Hun har bodd sju år i Norge og skal nå få saken sin behandlet på nytt. Foto: Privat.Vis mer

Nå skal asylbarna få vurdert saken sin på nytt: - Men reglene er helt bak mål

NOAS reagerer på at barnas tid i utlandet fortsatt kan telle negativt for søknaden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et halvt år etter det ble klart at justisminister Anders Anundsen hadde sendt ut lengeværende asylbarn i ekspressfart, er reglene klare for at 64 av barna skal få vurdert saken sin på nytt.

Men flyktningorganisasjonen frykter at få av disse vil kunne få opphold. Grunnen er at hvor knyttet barna er til Norge, skal vurderes ut fra den datoen forskriften trådte i kraft, altså på mandag denne uka.

- Det er helt bak mål at reglene åpner for at oppholdstida i hjemlandet kan telle negativt i saken. Det innebærer at familier som hadde grunnlag for oppholdstillatelse da de ble tvangsutsendt, likevel risikerer å få avslag, sier rådgiver Mari Seilskjær i NOAS til Dagbladet.

- Ingen endring Da forskriften for de lengeværende barna ble sendt ut på høring i mai, møtte den hard kritikk fra mang en organisasjon. Også Utlendingsnemnda (UNE), som skal behandle søknadene fra de 58 asylbarna, kritiserte justisdepartementet.

Det fordi bare 28 av de 58 barna oppfyller kravet om 4,5 år i Norge og ett års skolegang, som forskriften sa de måtte ha. UNE påpekte at det i realiteten var svært få barn som hadde en reell sjanse til å få opphold, og at reglene skapte urealistiske forventninger.

- Det er ingen endring på dette punktet siden høringsrunden. Ikke alle familier som får en ny gjennomgang vil få oppholdstillatelse. NOAS frykter at bare en liten andel vil bli hentet tilbake til Norge, sier Seilskjær til Dagbladet.

NOAS reagerer på at tid i hjemlandet fortsatt kan telle negativt for barna.

- Det er tiden mellom utsendelse - mellom juli 2014 og mars 2015, de fleste i august og september - og vurderingstidspunktet nå på mandag som er problemet. Den tiden kan telle negativt. Det er bare opphold etter 15. juni og fram til saken behandles som ikke tillegges negativ vekt, sier Seilskjær til Dagbladet.

Tilknytningen til Norge Noen presiseringer har justisdepartementet imidlertid gjort. Tiden i hjemlandet fra mandag denne uka til barna faktisk får saken sin behandlet, skal ikke telle negativt for oppholdssaken. Dersom barnet har hatt kontakt med Norge etter de ble sendt ut, er det positivt. Men om de ikke har hatt kontakt med Norge, skal ikke det være negativt.

- Utover dette er det opp til utlendingsmyndighetene å foreta en konkret vurdering, sier senior kommunikasjonsrådgiver Andreas Skjøld-Lorange i Justisdepartementet til Dagbladet.

NOAS frykter likevel at tiden i hjemlandet kan slå negativt ut.

- Forskriften sier at det er barnas tilknytning i dag som skal legges til grunn. Da kan de ha bodd opptil et år i utlandet, og det kan anses å svekke tilknytningen til Norge, sier Seilskjær til Dagbladet.

UNE opplyser at de er klare til å behandle sakene til de lengeværende barna så snart de kommer inn.