Nå skal «Barns øyne» ut til folket

Mer enn 50 000 bilder tatt av barn - fra barns hverdag - det siste året før tusenårsskiftet. Det er resultatet av prosjektet til Dagblad-fotograf Annelise Jackbo, «Barns øyne». Nå skal bildene ut til folket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Boka fra prosjektet er allerede klar. Nå står utstillinger for tur, samt egen internettside og cd-rom.

Annelise Jackbo er imponert over barnas evne til å fortelle gjennom bilder. Å lære barn om svart-hvitt dokumentarfoto på denne måten var hennes idé. Samlingen er et historisk dokument og en del av Tusenårsprosjektet. Barna har hatt stort spillerom. Det har bare vært én regel å forholde seg til:

Usensurert

- Ingen voksne fikk si hva barna skulle ta bilder av. Altså har de fått frie oppgaver. Det er ikke barn vant til i dag. I skolen og i hjemmet blir det meste av barnas tid og gjøremål arrangert, sier Annelise Jackbo.

Bildesamlingen viser at de har mestret utfordringene og vært kreative. En utstilling av bildene skal vises landet rundt i regi av Riksutstillinger hele dette året og begynnelsen av neste år.

I november kom boka med et utvalg av bildene. En bok av barn for voksne, hvor både bilder og tekster blir presentert uten sensur.

Tekstene har barna skrevet selv, åpent og ærlig. Barna har fått et innblikk i hvor fantastisk fotografiet er som medium, og de er blitt mer bevisste på hva de ser.

Forskning

Også Telemarksforskning Norsk Barnebildesamling (TNB), som i utgangspunktet samler sammen tegninger og malerier laget av barn, har involvert seg i «Barns øyne».

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi ønsker å gjøre fotoprosjektet allment tilgjengelig og skal legge ut alle bildene på cd-rom. Samlingen er kanskje spesielt interessant for sosiologisk og historisk forskning, men også for allmennheten, som kan la seg inspirere, sier Kari Carlsen i TNB til Dagbladet.

Barna honoreres som fotografer. Honoraret blir fordelt mellom Redd Barnas Rettighetssenter og Støtteforeningen for kreftsyke barn. Annelise Jackbo ga fra seg royalties på boka, fordi det er barna som er bidragsytere.

- I utgangspunktet så ideen enkel ut, men resultatet er forbløffende. Jackbo har gjort et meget grundig forarbeid, hun har selv besøkt skolene rundt i Norge. Samtlige bilder vil bli tatt vare på for framtida av Nasjonalbiblioteket, sier Asbjørn Straumfoss, som er avdelingsleder for lyd- og bildearkivet ved Nasjonalbiblioteket.

Ikke alle fikk sitt bilde i boka, grunnet plassmangel. Derimot får hver fotograf hvert sitt bilde lagt ut på Redd Barnas webside.

Adressen er http://www.reddbarna.no

Nå vet jeg hvordan det er å være baby med alle salgs folk hengende over deg.