Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå skal Belgias mest forhatte kvinne bo i nonnekloster

Kona til Marc Dutroux medvirket til at småjenter ble kidnappet, voldtatt og drept.

TIL KLOSTER: Her fraktes Michelle Martin (i baksetet til venstre) til klosteret der hun skal bo i sine neste ti år. Foto: Julien Warnard / EPA / NTB Scanpix
TIL KLOSTER: Her fraktes Michelle Martin (i baksetet til venstre) til klosteret der hun skal bo i sine neste ti år. Foto: Julien Warnard / EPA / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Michelle Martin var gift med Marc Dutroux - mannen som kidnappet og voldtok seks unge jenter på 1990-tallet, hvorpå fire av dem døde mens de ble holdt i fangenskap hos Dutroux og kona.

Martin ble dømt til 30 års fengsel for medvirkning til de uhyrlige forbrytelsene. Nå, etter at hun har sonet 16 år av straffen, har retten besluttet henne løslatt og overført til et kloster.

Nonnekloster Der skal hun bo de neste ti årene, ifølge Daily Mail.

Nonneklosteret i den lille byen Malonne har sagt seg villig til å ta imot Michelle Martin i «Kristi tilgivelses ånd». Klosteret er tilknyttet klarisserordenen - en katolsk orden som er den kvinnelige delen av Fransiskanerordenen og ble opprettet i 1212.

Dutroux er dømt til livsvarig fengsel for å ha ledet et nettverk som var ansvarlig for bortføringene, og for å ha voldtatt jentene gjentatte ganger. I en periode Dutroux satt i fengsel for biltyveri lot Martin blant annet være å gi jentene mat, og dette førte til at de sultet i hjel.

PROTESTER: Beboere i byen Malonne protesterer mot at Michelle Martin skal få flytte inn i et kloster i byen. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB Scanpix
PROTESTER: Beboere i byen Malonne protesterer mot at Michelle Martin skal få flytte inn i et kloster i byen. Foto: Virginia Mayo / AP / NTB Scanpix Vis mer

Hun har søkt om prøveløslatelse fire ganger, men har ikke fått medhold før hun nå går inn i en klostertilværelse.

Hatrop og tagging Reaksjonene på avgjørelsen er sterke i hele Belgia. Dutroux-saken traumatiserte landet, og førte blant annet til en stor reform av landets politi- og påtalemyndighet etter at politiets innsats i saken ble møtt med en voldsom kritikk.

Et 50-talls demonstranter ønsket Michelle Martin «velkommen» utenfor klosteret, med høye hatrop. Klosteret var også blitt tagget ned. Domstolen avviste tirsdag to ankebegjæringer mot en kjennelse fra tidligere i sommer om at Martin kunne bli satt fri fra fengsel for å gå i kloster, ifølge NTB.

Den ene ankebegjæringen var lagt fram av faren til ett av barna som Martin og Dutroux mishandlet og som senere døde. Den andre kom fra påtalemyndigheten.
- Svikter de pårørende De pårørende raser mot avgjørelsen.

Jean-Denis Lejeune, som opplevde at datteren Julie ble kidnappet av Dutroux, sier de pårørende ikke en gang er blitt spurt om sitt ståsted i saken.

- Ingen har konsultert oss, og nå skal hun bo som en praktisk talt fri kvinne bare seks mil unna. De pårørendes rettigheter blir trampet på, sier en opprørt Jean-Denis Lejeune.

Michelle Martin skal altså bo i klosteret de neste ti årene, og hun får ikke kontakte noen av ofrenes familier. Hun får heller ikke gi intervjuer om det hun har gjort.

OPPRØRT: Jean-Denis Lejeune, faren til et av Dutroux og Martins ofre, raser mot rettens avgjørelse. Foto: Julien Warnard / EPA / NTB Scanpix
OPPRØRT: Jean-Denis Lejeune, faren til et av Dutroux og Martins ofre, raser mot rettens avgjørelse. Foto: Julien Warnard / EPA / NTB Scanpix Vis mer
FORHATT: Michelle Martin hjalp til å med ta livet av og holde ungjenter fanget. Foto: AFP / NTB Scanpix
FORHATT: Michelle Martin hjalp til å med ta livet av og holde ungjenter fanget. Foto: AFP / NTB Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media