Nå skal biskopene lese bibelsex-boka

Vålerenga-prest Geluis sin bok «Sex i Bibelen» var uformelt tema på bispemøtet.

PRESENTERTE BOKA: Bilde fra pressekonferansen med Einar Gelius som kom ut med boka "Sex i Bibelen". Foto: Nina Hansen / Dagbladet
PRESENTERTE BOKA: Bilde fra pressekonferansen med Einar Gelius som kom ut med boka "Sex i Bibelen". Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Boka «Sex i Bibelen» var uformelt tema på bispemøtet. Oslo-biskop Ole Christian Kvarme har ennå ikke lest boka, men har konkludert:

- Denne boka kunne vi vært foruten.

Han har ikke spesielt lyst, men kommer likevel til å lese boka. Det gjør trolig også de andre biskopene. Selv om bispemøtet sjelden tar opp konkrete saker, ble boka til Vålerenga-prest Einar Gelius et naturlig tema denne gang - i alle fall uformelt.

- Ingen av oss visste noe om denne boka før mandag kveld. Presseoppslagene som kom tirsdag, og den påfølgende debatten, er jeg lite begeistret for, sier Kvarme.

Han sier de fleste biskopene har den samme oppfatningen om boka.

Gelius: - Det var så og si det første gud sa: gå ut og ha sex

Taus preses Ny preses Helga Byfuglien ble utnevnt torsdag ettermiddag, men bibelsex-boka var et vel så hett tema da hun møtte pressen.

- Som preses vil jeg ikke uttale meg om denne saken, men det er jo riktig at vi har snakket om den her. Og jeg har vel gjort noen av de samme refleksjonene som Kvarme, sa Borg-biskopen.

Oslo-biskopen vil ikke si noe om hvordan saken skal håndteres, eller om han kommer til å kalle inn Gelius.

- Det er en personalsak, og det diskuterer jeg ikke i mediene, understreker han. Kvarme venter fortsatt på å få et eksemplar i hus, selv om han egentlig syns han har sett nok av det Gelius kaller «kåtskap, lyst og glede i Bibelen».

- Jeg reagerer på avsnittene som allerede er gjengitt i mediene, det er nok til å si at jeg gjerne skulle vært boka foruten, sier Kvarme.

Liten støtte Einar Gelius har vært kalt inn til biskopen en rekke ganger tidligere for sin uortodokse tolkning av presterollen. Så langt har han beholdt jobben.

Få kolleger har uttalt seg om denne saken, til Gelius' skuffelse. En som har tatt bladet fra munnen, er Sunniva Gylver, også hun fra Oslo.

- Det er ikke presters oppgave å sementere fordommene om kirken, skriver Gylver på verdidebatt.no.

- Einar Gelius er en god kollega i Gamle Oslo som jeg har glede av å samarbeide med, og han har gjort og gjør mye bra. Men dette kunne han spart seg, og det har jeg sagt til ham, skriver hun.

(NTB)