AVHØRT: Anders Behring Breivik ble kjørt inn til nye avhør på Politihuset på Grønland i går. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
AVHØRT: Anders Behring Breivik ble kjørt inn til nye avhør på Politihuset på Grønland i går. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Nå skal Breivik grilles om manifestet

I går satt både Paul Ray og Anders Behring Breivik i avhør hos politiet. Politiet vil konfrontere Breivik med opplysninger engelskmannen har kommet med.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Paul Ray, Breiviks påståtte mentor, satt i går og torsdag i avhør hos politiet på Grønland politistasjon i Oslo.

- Han kom til Norge fra Malta onsdag, og er avhørt i til sammen 15 timer. Temaene har vært kjennskap til den siktede, manifestet, Knights Templar, English Defence League, koordinatene i manifestet og kjennskap til andre personer, sier politiadvokat Pål Fredrik Hjort Kraby til Dagbladet.

«Ancient Order Templar Knights» er Paul Rays antiislamistiske organisasjon, basert på Malta. I youtube-videoen Breivik la ut på nettet kort tid før terrorangrepene 22. juli, hevder han å være med i en organisasjon som heter «Knights Templar».

- Ønsker flere avhør Anders Behring Breivik skal så langt ikke ha blitt konfrontert med sentrale deler i det 1500 sider lange manifestet. Han har blant annet ikke blitt spurt om kodene, som tilsynelatende er kooridinater til viktige europeiske storbyer.

Politiet sier at de vil konfrontere Breivik med opplysninger Paul Ray har gitt i avhørene:

- Nå skal vi sette sammen bitene, og ta dem med i avhør av siktede, sier Kraby.

Paul Ray har status som vitne i saken. Kraby sier at politiet sannsynligvis vil avhøre ham ytterligere.

Paul Ray selv sier at han aldri har har hatt noe med Breivik å gjøre. Dagbladet vet at Ray også ble spurt i avhør om han hadde hatt kontakt med Breiviks Facebook-pseudonym Sigurd Jorsalfar. Han nektet.

Detaljert og rolig Samtidig som Paul Ray ble avhørt, satt Anders Behring Breivik i et annet avhørsrom på politihuset.

- Han har gått igjennom det avhøret han ga på Utøya, og kommet med noen presiseringer, sier Kraby.

Ifølge politiadvokaten er Breivik fortsatt samarbeidsvillig.

- Han har vært i avhør i nærmere 60 timer. Han er detaljert, rolig og samarbeidsvillig, sier Kraby.

Anders Behring Breivik soner i full isolasjon på Ila fengsel, foreløpig fram til 19. september. Breivik har gitt uttrykk for at han har det tungt i isolasjon.

- Ut i fra sakens omfang er det ikke utenkelig at vi vil ønske å forlenge isolasjonsperioden. Så får vi se om retten gir etter for det, sier Kraby.

AVHØRT DENNE UKA: Paul Ray sier han aldri har hatt noe med Breivik å gjøre, og at nordmannen forsøker å sverte ham i manifestet sitt. Foto: Hilde Mesics Kleven/Dagbladet
AVHØRT DENNE UKA: Paul Ray sier han aldri har hatt noe med Breivik å gjøre, og at nordmannen forsøker å sverte ham i manifestet sitt. Foto: Hilde Mesics Kleven/Dagbladet Vis mer