Nå skal Bush bankes

John Kerry har surfet gjennom primærvalgene uten motstand. Nå begynner den knallharde kampen mot George W. Bush.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I natt vant Kerry det som kalles «supertirsdag», der de gjenværende kandidatene kjempet om hele ti delstater og over 1000 delegater. Kerry vant ni av statene.

Det eneste som hindret ham i å gjøre rent bord, var at Howard Dean, som har trukket seg, vant Vermont.

Det spiller ingen rolle. Rivalen John Edwards innså i natt at han ikke kan hamle opp med Kerry, og kommer til å trekke seg seinere i dag. Kerry blir demokratenes presidentkandidat til valget i november, og nå begynner kampen for å kaste George W. Bush ut av Det hvite hus.

- Takk til alle som har stemt. Dere har virkelig gjort dette til en supertirsdag, sa Kerry til jublende tilhengere i Washington i natt.

- Gjør dere klare, dette blir en ny vår. Bush, som lovte at han skulle bli en samler, er blitt en splitter. Bush-administrasjonen har den mest keitete, arrogante og ideologiske utenrikspolitikken i dette landets moderne historie. Vi skal endre den kursen.

Drømmesituasjon

Al Sharpton og Dennis Kucinich er fremdeles med i kampen om å bli demokratenes presidentkandidat.

Men hvis du ikke har lært deg navnene ennå, er det ingen vits i å begynne å pugge. De er sjanseløse mot John Kerry.

Siden alle de seriøse utfordrerne til presidentkandidaturet er ute av bildet, kan Kerry allerede nå begynne å rette skytset mot Bush. Det er i utgangspunktet en drømmesituasjon for de fleste av demokratene, siden kampen dermed kan rettes mot Bush så tidlig.

George W. Bush har begynt jakten på fire nye år som verdens mektigste mann, og har allerede kjøpt tv-reklame for 30 millioner kroner denne uka. Nå får han ikke det forspranget han ønsket seg.

- Jeg er en fighter, sa Kerry i natt, mens han snakket om «den republikanske angrepsmaskinen» som nå begynner å rulle.

Terrorfrykt

Det er allerede klart hva som vil være Kerrys hovedargumenter mot den sittende presidenten. Han mener Bush kun har brydd seg om de rike og allerede privilegerte, at han har fremmedgjort USAs allierte i utlandet, og delt USA som nasjon.

Men ekspertene mener Kerry kan få mange velgere mot seg siden han vil skru tilbake skattereduksjonene fra Bush. I tillegg er det viktig hvordan amerikanerne kommer til å se på Irak-krigen om åtte måneder.

Og ikke minst: Tør de la en uerfaren president ta beslutninger fra huset i 1600 Pennsylvania Avenue bare tre år etter terrorangrepene mot USA 11. september 2001?

Kerry er uansett avhengig av å få med seg en sterk visepresidentkandidat. Edwards er seilt opp som det heteste navnet til å bli Kerrys høyre hånd. De to kan bli radarparet som senker Bush og Cheney.

Bush ringte

Etter nattas valgresultat gjorde Kerry og Edwards sitt beste for å framstå som venner, selv om New York Times i går skrev at de slett ikke liker hverandre.

Flere andre kandidater er også nevnt etter hvert som det ble mer og mer klart at Kerry ville gå vinnende ut av primærvalgene: Blant andre Dick Hephardt, Tom Vilsak, Mary Landrieu og Robert Rubin.

Da det ble klart at Kerry kom til å bli nattas store vinner, plukket George W. Bush opp telefonen og slo nummeret hans. Neste gang de tar en prat på telefonen, kan bli i november. Da ringer en av dem til den andre, og gratulerer ham med jobben som president i USA.

Kilder: CNN, AP, UPI, Washington Post, USA Today, Reuters

KLAR TIL KAMP: John Kerry varmet opp med litt amerikansk fotball før nattas valg.
STØTTE: Kerry talte til tilhengerne sine i Washington i natt.
GRATULERTE: George W. Bush ringte John Kerry i natt for å gratulere.
SER FRAMOVER: Nå retter John Kerry skytsen mot George W. Bush.
GLEDE: Kerry fikk et seierskyss av kona, Teresa Heinz Kerry.
TREKKER SEG: John Edwards klarer ikke hamle opp med Kerry. Men han er favoritt til å bli visepresidentkandidat.