Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå skal Cuba få føle Ikes vrede

Kategori 4-orkan med vindstyrke på 215 km/t.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Hustak flerret av, en bro kollapset og båter ble ført avgårde i de voldsomme kastene som orkanen Ike førte med seg over det sørlige Bahamas i dag.

Rundt 50 mennesker hadde søkt ly innenfor kirkeveggene til Janice McKinney.

- Åh, herregud, jeg kan ikke beskrive det, forteller McKinney til nyhetsbyrået AP. Hun forteller at alle som hadde søkt tilflukt i kirken ba en bønn mens vinder med en styrke på opp mot 215 km/t passerte den tynt befolkede øygruppen.

Verst er imidlertid situasjonen på Haiti. Der druknet fem voksne og fem barn i sine hjem eller i vannmassene da Ike nådde det allerede hardt flomrammede landet, melder AP

Ifølge FN er det samlede tallet på dødsofre på Haiti kommet opp i 500. Det er ventet at Ike, som er en kategori 4-orkan, nå setter kursen for Cuba og Florida.

- Kom dere i sikkerhet

På Cuba kjemper myndighetene nå for å evakuere hundretusenvis av innbyggere i de østlige og sentrale kyststrøkene, melder nyhetsbyrået Reuters.

Når Ike passerer Cuba kan den komme til å ta samme kurs som Gustav gjorde i forrige uke, det vil si mot Louisiana og Texas.

Innbyggerne i de orkanutsatte områdene av Cuba frykter at Ike vil gjøre store skader i et flatt landskap med lite vegetasjon.

STÅLSETTER SEG: Både på Cuba og på sørspissen av Florida forsøker innbyggerne å komme seg i sikkerhet før orkanen Ike slår til.Dette bildet viser bølgene som slår inn mot Baracoa, Cuba, i dag. Foto: AFP/SCANPIX
STÅLSETTER SEG: Både på Cuba og på sørspissen av Florida forsøker innbyggerne å komme seg i sikkerhet før orkanen Ike slår til.Dette bildet viser bølgene som slår inn mot Baracoa, Cuba, i dag. Foto: AFP/SCANPIX Vis mer

På Floridas sørspiss har 15 000 turister og innbyggere fått beskjed om å forlate øyene Lower Florida Keys og Key West.

- Vi forstår at det er ubeleilig for innbyggerne, turistene og de næringsdrivende, sa Roman Gastesi i Monroe County, da han ga ordren om å evakuering.

- Denne orkanen kommer for nært, folkens. Kom dere i sikkerhet, så skal vi klare dette, sa Gastesi, ifølge CNN.

Må åpne demning

På Haiti er situasjonen alvorlig. Flomvannet etter Hanna, Gustav og Fay skaper så store problemer at myndighetene ikke ser noen annen utvei enn å åpne en oversvømmet demning.

Faren er selvsagt at flere hjem vil bli satt under vann, og at Haitis sårbare, men livsviktige jordbruksarealer vil bli ødelagt for lang tid framover.

De økte nedbørsmengdene øker også faren at det vil gå leirras.

Ifølge FNs Unicef-organisasjon ble så mange som 650 000 mennesker på Haiti berørt av Hanna.

image: Nå skal Cuba få føle Ikes vrede

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!