- Nå skal de dø

Østalliansen og amerikanske spesialstyrker stormer mot al-Qaida som nekter å overgi seg. - De har verken mat eller ammunisjon. Nå avslutter vi jobben, sier en kommandant.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Amerikanske krigsfly retter svært kraftige bombeangrep mot den skogkledte Milawa-dalen hvor flere hundre al-Qaida-soldater skjuler seg. Med hjelp fra minst 100 amerikanske og britiske kommando-soldater, har Østalliansen satt inn sluttoffensiven. Alt håp om en fredelig overgivelse er oppgitt.

- Al-Qaida-styrkene er i ferd med å bli tilintetgjort. De har verken mat eller ammunisjon, sier kommandant Hamid til nyhetsbyrået AP.

Uttalelsen illustrerer besluttsomheten mange i Østalliansen føler, men den viser også overmotet som har preget deler av alliansen i den ukelange kampen mot al-Qaida i Tora Bora-området. Ved starten av dagen fikk allianse-styrkene storme nesten uutfordret fram, men etter hvert ble de stagget av granater og automat-ild. Ingenting tyder på at al-Qaida er i ferd med å gå tom for ammunisjon.

Tror det blir kamp til døden

I dag tidlig gikk den andre overgivelses-fristen ut. Sjefskommandant Hazrat Al i anslår at 700 utenlandske kriger er igjen i fjellområdet etter at lederne og flere hundre soldater har flyktet den siste tida. I tre dager har de søkt tilflukt i en dal etter at de ble jaget ut av hulene og ned fra fjelltoppene.

Snøen som nå faller i området vanskeliggjør flukten, og alliansen har inntrykk av at de gjenværende vil slåss til døden.

Pentagon har beordret flyene til lå slippe sin mest dødbringende last over hulene og dalene. De bruker alt fra satellitt-styrte bomber til deres tyngste konvensjonelle bombe. Den såkalte "daisy cutter" er ifølge AP brukt minst en og kanskje tre ganger i dag. Etter at en 500 kilos bombe slo ut en al-Qaida-post hørtes en afghansk soldat som uttrykte sin takknemlighet på engelsk over radiosambandet:

- Thank you. Thank you very much!

Avslo tilbudet

Dagens angrep betyr slutten på forhandlingene som ble innledet tirsdag. Østalliansen krevde at al-Qaida overgir Osama bin Laden og al-Qaida-lederne som er på president Bush' liste over ettersøkte terrorister. Dersom de overleverer disse, vil samtlige al-Qaida-soldater få forlate Tora Bora-området som frie menn.

- Vi tror flere av disse terroristene er i området, men de vi forhandlet med vil ikke overlevere dem. De må iallfall gi oss Osama bin Laden levende og noen av de andre lederne, sier Ghafar som er en av lederne i Østalliansen.

Ingenting tyder på at al-Qaida vil overgi seg, og overhørte samtaler på radiosambandet tyder på at kampmoralen er høy.

- Litt over halvparten av soldatene ønsker å overgi seg. Disse er fra Usbekistan, Tsjetsjenia, Pakistan og Afghanistan. De flere hundre araberne vil kjempe videre, sier Østallianse-kommandant Hazrat Ali.

Forlangte amerikansk hjelp

Ali vil ikke si om han med sikkerhet ved at bin Laden er i området, men han sier at al-Qaida-forhandlerne avviste å overlevere saudiaraberen. Natt til i går trodde de at overgiv elsen var i boks, og at store deler av fienden ville legge fra seg våpnene og overgi seg da fristen gikk ut klokka 04.30. Ingen overga seg, og deler av Østalliansen legger skylda på amerikanerne som ikke stanset bombinga etter at Østalliansen og al-Qaida hadde inngått våpenhvile.

- Amerikanerne ønsker ikke en overgivelse - de vil bare drepe dem, sier Ali.

I går kokte sinnene i Østalliansen da de innså at det går mot avgjørende kampene mot de fryktede al-Qaida-krigerne. Halvannen mil bak fronten satt lederne i flere halvtime-lange møter med amerikanerne. I en bygning som tilhører alliansens forsvarssjef forhandlet de med en middelaldrende og sivilt antrukket amerikaner.

- De presset oss hardt, og til slutt gikk våre kommandanter motvillig med på nye angrep. Men vi forlangte at nå måtte amerikanske soldater også slåss ved fronten, sier en Østallianse-kilde til Washington Post.

Gjør klar ny offensiv

Mer om Afghanistan

  • "Daisy cutter" på sju tonn er amerikanernes største konvensjonelle bombe. Nå brukes den mot bin Laden.

Se grafikk av bomba som slippes ut med palle og fallskjerm.

  • Jason Amerine er en av de amerikanske kommandosoldatene som ble sluppet over Afghanistan. - Det så ut som baksiden av månen, sa en av medsoldatene da de landet.

Amerine forteller om livet bak fiendens linjer.

  • Det ser ut som om krigen er vunnet, men vanskelighetene er på ingen måte over.

Les analysen til Washington Post.

  • Flere hundre meter inn i fjellene går bin Ladens høyteknologiske huleanlegg.

Se APs interaktive hule-grafikk.

  • Siden 1996 har USA jaktet på Osama bin Laden. CNN har laget en tidslinje over hva som har skjedd siden da.

Les om jakten på bin Laden.

Rundt 100 amerikanske og britiske kommandosoldater var i går ved fronten. Natta i forveien hadde amerikanske spesialstyrker utført angrep mot strategiske al-Qaida posisjoner. I dag tidlig landet tre helikoptre med amerikanske soldater ved fronten. Østalliansen insisterte på forsterkninger for sine dårlige utstyrte rundt 2500 soldater.

Etter 12 dager med bombeangrep og en uke med bakkekamper, kan al-Qaida nå stå for fall. BBC melder at Osama bin Ladens nærmeste medarbeider har latt seg intervjue av en arabisk nyhets-publikasjon i London. Via telefonen forteller han at bin Laden fortsatt kjemper i Afghanistan.

- Vi gjemmer oss ikke i hule r, og vi løper ikke fra fienden. Døden er vårt ønske og vår seier, sier Ayman al-Zawahri til magasinet al-Majallah.

Mange på flukt

Det finnes fortsatt ingen bekreftede meldinger på hvor bin Laden befinner seg. Etter å ha blitt jaget fra fjelltoppene, gjemmer al-Qaida-styrkene seg i et skogkledt område i Milawa-dalen. Området skal være så tettgrodd at sollyset ikke når bakken. Det er dette området som er hovedmålet for de amerikanske bombeangrepene.

- Vi vet ikke om al-Qaida-lederne fortsatt er ved Tora Bora, men det hadde vært veldig bra hvis de var det, sier general Peter Pace.

Østalliansen har plassert soldater ved fluktveiene, og ved den pakistanske grensa venter rundt 4000 pakistanske militære. Likevel tror både Pentagon og Østalliansen at mange soldater kan ha sluppet unna.

- 400-500 har allerede flyktet, sier Østalliansens etterretningssjef Abdullah

Kommandant Haji Zahir tror så mange som 600 har rømt.

- Våpenhvilen var bare en løgn for å få tid til å rømme. Nå skal vi krige videre, sier Zahir til New York Times.

TRODDE PÅ OVERGIVELSE: Flere kommandanter i Østalliansen gir USA skylda for at al-Qaida ikke har overgitt seg. Amerikanerne fortsatte å bombe etter at partene hadde inngått våpenhvile.
<B>FLERE BOMBER: Etter at fristen gikk ut i dag tidlig, trappet amerikanerne opp bombingen. Her kikker noen Østallianse-soldater på at fienden blir gradvis utslettet.
<B>VIL BLI FERDIG: En soldat bærer en rakettdrevet granat forbi stridsvogn-stillingen. Mange av soldatene ønsker bare at kampene om Tora Bora skal bli ferdige.
<B>LEGGER SLAGPLAN: En lokal kommandant (midten) snakker med sine soldater et stykke bak fronten.