Nå skal de finne årsaken til ulykken

Trygt nok for politi, vegvesen og havarikommisjon i tunnelen nå.

SLIPPER IKKE INN: Ekspertene slipper ikke inn i ulykkestunnelen før det er sikkert nok.

Foto: Arsalan Portazedi
SLIPPER IKKE INN: Ekspertene slipper ikke inn i ulykkestunnelen før det er sikkert nok. Foto: Arsalan PortazediVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LÆRDAL/OSLO (Dagbladet): Ekspertene fra Statens havarikommisjon og Statens vegvesen som skal finne årsaken til hva som skjedde da et vogntog tok fyr i Gudvangatunnelen i Sogn og Fjordane i går får ikke startet arbeidet sitt.

Det er for uklart om det er sikkert inne i tunnelen, opplyser havariinspektør Martin Visnes til Dagbladet.

- Vi får ikke gjøre noe der inne før geolog har endelig konkludert om sikkerheten inne i tunnelen. Det har jo vært varmeutvikling der inne og det kan føre til at stein og fjell kan rase, sa Visnes til Dagbladet i formiddag.

I 13-tida slapp politiet, Statens vegvesen og havarikommisjonen inn i tunnelen, melder NTB..

— Vi skal nå få oversikt over området. Geologer fra Statens vegvesen har vært her inne og gjort en del jobb, så tunnelen er nå trygg, forteller havariinspektør Martin Visnes til NTB.

Årdal-lensmann Magne Knudsen satt i formiddag i møte med Havarikommisjonen for å forberede arbeidet i tunnelen.

— Vi har fått en del relevante faktaopplysninger. Det er 17 enheter i tunnelen, både traileren, en turistbuss, tilhengere og bobil, sier Knudsen til NTB.

I alt 80 mennesker av forskjellige nasjonaliteter ble evakuert. Av disse ble 44 brakt til Lærdal sjukehus etter den dramatiske brannen som oppsto da det tok fyr i et polsk vogntog 2,8 kilometer inne i den 11 kilometer lange tunnelen.

Av de skadde ble 29 sendt til Førde sentralsjukehus og tolv til Haukeland universitetssjukehus, mens tre fortsatt er innlagt på sykehuset i Lærdal. Situasjonen er stabil for alle, men senkomplikasjoner kan oppstå på grunn av røykskader, opplyser Helse Førde i en pressemelding.

Nødsambandet fungerte ikke som det skulle etter ulykken meldte nrk.no i dag.

- Jeg vet ikke sikkert hvorfor, men det kan ha vært noen kabler som har brent ned. Når vi kom lenger inn i tunnelen fungerte det igjen, sier brannsjef Arvid Gilje i Aurland brannvesen til Dagbladet.

Dagbladet kommer med mer.

VOGNTOGET TOK FYR: Dette bildet, tatt av brannsjef Arvid Gilje, viser ulykkestraileren som står utbrent inne i Gudvangatunellen. Foto: Arvid Gilje / Aurland brannvesen
VOGNTOGET TOK FYR: Dette bildet, tatt av brannsjef Arvid Gilje, viser ulykkestraileren som står utbrent inne i Gudvangatunellen. Foto: Arvid Gilje / Aurland brannvesen Vis mer