Nå skal de fly inn i Gaza

- Det er umulig å borde et fly, sier aktivistene bak planene.

BORDET: Israelske kommandosoldater bordet skipet Mavi Marmara da en flåte med aktivister forsøkte å bryte Gaza-blokaden. Nå skal amerikanske aktivister utfordre blokaden i lufta. Foto: AFP
BORDET: Israelske kommandosoldater bordet skipet Mavi Marmara da en flåte med aktivister forsøkte å bryte Gaza-blokaden. Nå skal amerikanske aktivister utfordre blokaden i lufta. Foto: AFPVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Den californiabaserte organisasjonen Free Palestine Movement planlegger å utfordre den israelsk-egyptiske blokaden av Gaza neste vår.

Denne gangen skal ikke blokaden utfordres til vanns, men i lufta med. Organisasjonen samler inn penger til å chartre et fly som kan lande inne på Gaza-stripa - der det forøvrig ikke finnes noen skikkelig flyplass.

Skal fly til Gaza - Vi har som mål å sende et fly til Gaza på samme måte som båter ble brukt - uten å fly innom israelsk eller egyptisk luftrom, sier en talsmann for organisasjonen til det palestinske nyhetsbyrået Ma'an, ifølge Haaretz.

I mai utfordret en større flåte med båter blokaden, det endte i et blodbad på den ene båten med ni drepte tyrkiske aktivister. Blodbadet startet da israelske soldater bordet skipet og ble angrepet.

Det er nettopp dette organisasjonen ønsker å unngå ved å velge luftveien.

- Kan ikke bordes - Et fly kan ikke bordes i lufta og med det rette flyet kan vi lande nesten hvor som helst inne i Gaza, skriver organisasjonen på sin hjemmeside, og legger til at de vil vise israelske myndigheter at de ikke er noen militær trussel.

Haaretz omtaler planene som en «unik sikkerhetsutfordring» fordi det vil bli vanskelig for det israelske forsvaret å stoppe flyet uten at mennesker kommer til skade.

Organisasjonen har samlet inn penger i ett år og innsamlingen er fortsatt åpen. Organisasjonen ønsker å være åpne med hva de tar med inn på Gaza-stripa.

Blokade siden 2007 Den israelsk-egyptiske blokaden har som mål å hindre innføring av våpen og materiell som kan brukes i krig mot Israel.

Blokaden har vart siden 2007 da Hamas tok over Gaza-stripa etter voldelige sammenstøt med Fatah.

EU og USA har Hamas på lista over terrororganisasjoner. De pågående fredsforhandlingene mellom Israel og de palestinske selvstyremyndighetene på Vestbredden involverer heller ikke Hamas. Den palestinske delegasjonen ledes av president Mahmoud Abbas fra Fatah.

NI DØDE: Ni aktivister døde i sammenstøtene med israelske soldater under bordingen. Mange flere ble såret. Foto: AFP
NI DØDE: Ni aktivister døde i sammenstøtene med israelske soldater under bordingen. Mange flere ble såret. Foto: AFP Vis mer