- Nå skal de henge lillebroren min

Iranske Jila (30) kom med smuglere til Norge på onsdag. Lillebroren sitter på dødscelle i Iran. Svarer deg om hvorfor hun flyktet 14:00.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): På Sandvika kjøpesenter utenfor Oslo sitter en ung kvinne med ansiktet i hendene. Jila (30) sin lillebror Adnan (27) sitter på dødscelle i Iran.

Han er den kurdisk-iranske journalisten Irans president Mahmoud Ahmadinejad hevdet ikke eksisterte da han holdt foredrag på University of Columbia i høst.

Jila frykter broren blir hengt hver dag som helst. Selv har hun flyktet fra Iran, fordi hun var redd for å bli arrestert og å lide samme skjebne. Amnesty frykter at den fengslede journalisten tortureres.

(I morgen svarer Jila deg i nettmøte. Du kan stille spørsmål på norsk eller engelsk nederst i saken.)

Intervjuet og arrestert 

Jila forteller at hun og ektemannen har vært i Norge i seks dager, smuglet fra Asia til Europa gjennom Tyrkia På vei til Norge, som tok tre uker, så de flere europeiske hovedsteder.

- Jeg har sett mange flotte byer på de fire ukene, men menneskesmuglerne ville aldri si hvor vi var, sier hun og drar lett på smilebåndet.

- 25. januar i år ble Adnan bedt om å stille opp for en kort avhør hos den lokale domstolen i hjembyen Mariwan. Mens han var der dro etterretningspolitiet til hjemmekontoret hans, ransaket det og tok med seg alt datautstyret og skrivebøkene, forteller søsteren.

FLYKTET FRA IRAN: Jila Hassanpour vil søke politisk asyl i Norge og deretter hjelpe sin dødsdømte bror som sitter på dødsdømt i hjemlandet. Til venstre er Jila og Adnan sammen 2004. Foto: Håkon Eiksdal / Dagbladet / Privat
FLYKTET FRA IRAN: Jila Hassanpour vil søke politisk asyl i Norge og deretter hjelpe sin dødsdømte bror som sitter på dødsdømt i hjemlandet. Til venstre er Jila og Adnan sammen 2004. Foto: Håkon Eiksdal / Dagbladet / Privat Vis mer

Spionasje

Deretter ble han kjørt direkte i fengsel i byen Mahabad og videre til Sanandaj, hovedstaden i det kurdiske området i det nordvestre Iran, der etterretningspolitiet SVAMA har et regionalt hovedkvarter. Knappe to måneder senere sa vaktene at han kunne forvente å få dødsstraff. Ennå var han ikke tiltalt for noe.

Anklagen lød på at han hadde bedrevet spionasje.

Etter flere anker bekreftet høyesterett dommen i slutten av oktober, men dette ble ikke offentliggjort før 5. november. Ifølge den har han også avslørt militære hemmeligheter overfor USA.

Som journalist hadde Adnan kontakter blant kurdere i Nord-Irak og Iran og publiserte kritiske artikler om det iranske regimet. Men søsteren avviser at han gjorde noe annet enn å skrive.

- Adnan kritiserte og skrev om kurdernes problemer, men han var aldri medlem av noe parti eller en opposisjonell gruppe, sier Jila.

Det er en svært spent stemning i Irans kurdiske områder. Konflikten mellom det islamske regimet i Teheran og kurdere som ønsker mer selvstyre og flere rettigheter sitter dypt. Økt selvstyre i nabolandet Irak har inspirert mange til å gjenoppta kampen for et samlet kurdisk land, «Kurdistan».

Ba moren sende henne til politiet

- Nå skal de henge lillebroren min

Jila har bodd og studert sammen med ektemannen i Teheran siden 2000. Hun er maler, og fordi hun selv har hatt utstillinger i det kurdiske i Nord-Irak ble hun assosiert med Adnans angivelige opposisjonelle virksomhet der. Jila besøkte ham bare et fåtall ganger på vårparten, og da med den andre søsteren Leylas legitimasjon.

- Vi har samme bildet i papirene, så det gikk greit. I tillegg har ikke politiet lov å lette på sløret mitt, som jeg bar den gangen. En uke etter at han ble arrestert fikk mamma en telefon om at jeg skulle gå til politiet for et intervju. Det var da jeg gikk under jorda.

Hun og ektemannen Ahmad Mashbouri (30) gikk i skjul blant hovedstaden Teherans 20 millioner innbyggere. Leiligheter lånte de av venner og familie. 

Fra kunstner til flyktning  

Livet gikk brått fra en aktiv studenttilværelse til å være mest mulig i skjul innendørs. Begge skiftet sim-kort på mobilen hver uke for å unngå sporing. Hjemme i Mariwan fikk moren stadige besøk fra politiet som var på utkikk etter dem.

Samtidig startet Adnan en sultestreik i fengselet. Men streiken tærte på kreftene.

- Adnan mistet håret og ble syk. Han fikk en infeksjon på øyet og ble skreket til og plaget av vaktene, forteller Jila.

Adnans andre søster Leyla, som holder til i Nord-Irak, forteller til Dagbladet.no at broren gjenopptok sultestreiken torsdag forrige uke, etter at han fikk vite at høyesterett opprettholdt kjennelsen.

Oslo: 15 000 dollar

Gjennom høsten begynte det å brenne under føttene til Jila og Ahmad. Selv om ektemannen er perser, ikke kurder som Jila og familien, var politiet også på utkikk etter ham.

De to bestemte seg for å rømme. For seks dager siden kom de Norge og bor nå på Tanum asylmottak. Turen kostet 15000 dollar.

- Politiet ransaket flere av leilighetene vi bodde i etter at vi dro, så vi hadde flaks.

Lørdag kveld sitter hun med en kopp te i hendene på Sandvika kjøpesenter utenfor Oslo. Jila begynner å gråte når vi spør om hun tror broren kan slippe dødsstraff og henging i hjemlandet Iran.

- Vil skrike til verden

- Jeg tror han kan slippe dødsstraff, hvis jeg kan hjelpe ham fra Norge. Men jeg frykter han aldri slipper ut av fengsel.

Hun ville først ikke forlate Iran av hensyn til moren, studiene og brorens skjebne. Men nettopp dødsstraffen hans gjorde at hun ville reise.

- Jeg kan jobbe for broren min her, fortsette utdannelsen min uten frykt for å bli arrestert  og jobbe for menneskerettigheter. Men først så håper jeg å redde livet til broren min. Det kan jeg ikke gjøre fra Iran, sier hun.

- Jeg er ukjent i dette landet, men jeg vil skrike til verden for å redde livet hans, sier Jila.

Jila søker nå politisk asyl i Norge.

Gjennom organisasjonen Reportere uten grenser får Dagbladet.no bekreftet Jilas historie fra Iran fra en Adnans advokater.

- Jila måtte gjemme seg i Teheran, fordi navnet hennes ble dratt inn i min klients sak, sier han.

Nå har høyesterett i Iran vedtatt å ikke vise innholdet i dommen til advokaten. Begrunnelsen er at det kan skade riktes sikkerhet.

SAMMEN I OSLO: På sandvika kjøpesenter sitter ekteparet Jila og Ahmad. Jila gråter når hun snakker om broren sin.
JOURNALIST: Adnan Hassanpour (27) har jobbet som journalist i mange år, blant annet i magasinet Aso, som ble stengt av regimet i 2005.
BOR I IRAK: Adnans andre søster Leia bor i blant andre kurdere i Nord-Irak. Her sammen med sin datteren og Adnan.
SPIONERT FOR USA? I den siste dommen heter det at Adnan Hassanpour har spionert for USA. Supermakten er et av det iranske regimets hatobjekter. Bakgrunnen skal være et intervju med Voice of America, som er sponset av USAID og det amerikanske utenriksdepartementet. Amnesty mener at den iranske revolusjonsdomstolen ikke følger internasjonale rettslige standarder.
- HAN FINNES IKKE: Det svarte Irans president Mahmoud Ahmadinejad da han ble spurt om hvorfor journalisten Adnan Hassanpour sitter i fengsel. Amnesty frykter at han tortureres.
«DON\'T KILL FOR FREE OPINION»: Kurdisk-irakiske journalist-studenter sultestreiket i sympati med deres kollaga i Iran. på veggene henger slagord.