MØTER HOS STATSMINISTEREN:  Jonas Gahr Støre (Ap) ønskes velkommen til asylmøte av Erna Solberg. - Møtet kommer to måneder for sent, sier han til Dagbladet.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
MØTER HOS STATSMINISTEREN: Jonas Gahr Støre (Ap) ønskes velkommen til asylmøte av Erna Solberg. - Møtet kommer to måneder for sent, sier han til Dagbladet. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer

Nå skal de redde asylinnstramningene

Erna Solberg og Sylvi Listhaug på tilbudssiden møter forlikspartnene til toppmøte på SMK.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Jeg synes det er fint å være invitert, men dette er to måneder for sent. Vi ble enige i november og desember om brede forlik som 161 av 169 representanter stå bak. Da mener jeg vi burde hatt denne type kontakt tidligere, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre på vei inn på Statsministerens kontor.

Sammen med de andre parlamentariske lederne i partiene bak asylforliket, er han invitert til et møte på statsministerens kontor klokka 8 i morges. Her skal regjeringen forsøke å redde innstramningene i regelverket for flyktninger og asylsøkere.

- Hva er ditt viktigste budskap om forslagene?

- Nå får vi høre hva regjeringen har å si. De skal orientere oss nå om hva de tenker rundt høringsrunden. Vi er skeptiske til midlertidighet, for det er dårlig for integreringen. Jeg har også to ting jeg vil ta opp. Situasjonen i Europa er nå veldig kritisk lenger sør. Det kan bli uoversiktielig og dramatisk for det politiske Europa. Hva mener Norge om det?, sier Jonas Gahr Støre.

- Vi skal lytte til hver andre, sier statsminister Erna Solberg, på vei inn til møtet.

Mye kritikk Da Ap, V, KrF, Sp, H og Frp skrev under på asylforliket i november var alle gode venner.

Artikkelen fortsetter under annonsen

REDNINGSMØTE PÅ SMK:  Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug og har invitert de parlamentariske lederne i Ap, Venstre, Frp, Sp, Krf og Høyre til et møte på statsminister Erna Solbergs kontor i morges. Her håper de å komme fram til en enighet som kan redde innstramningene på flyktning og asylfeltet. Foto: Hans Arne Vedlog
REDNINGSMØTE PÅ SMK: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug og har invitert de parlamentariske lederne i Ap, Venstre, Frp, Sp, Krf og Høyre til et møte på statsminister Erna Solbergs kontor i morges. Her håper de å komme fram til en enighet som kan redde innstramningene på flyktning og asylfeltet. Foto: Hans Arne Vedlog Vis mer

Men da innvandringsministeren senere la fram 40 forslag til innstramninger som skulle være en konkretisering av forliket, ble det bråk.

Lengst gikk Venstre som skrotet alle forslagene fra Lysthaug.

- Det er viktig at de justerer i alt som ikke er i tråd med forliket. Det er en god start om de begynner der, sier venstreleder Trine Skei Grande på vei inn til møtet.

Men også de andre partiene har hatt innvendinger mot regjeringens forslag.

- Skal regjeringa få flertall er de nødt til å gjøre betydelig endringer, uttalte blant annet Krf-leder Knut Hareide.

Innvandringsminister Sylvi Listhaug sier følgende om dagens møte:

HAR INVITERT:  Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) ankommer statsministerens kontor tirsdag morgen
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
HAR INVITERT: Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) ankommer statsministerens kontor tirsdag morgen Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

- Jeg har forventninger om en åpen og ærlig diskusjon om hvordan vi skal få til nødvendige innstramninger på asylfeltet.

Hun sier det er for tidlig å si noe om det blir vanskelig  å komme til enighet etter at Venstre forkastet alle forslagene hennes.

- Først skal vi legge frem et lovforslag for Stortinget etter påske, svarer hun.

Sp vil ha modererte forslag - Senterparetiet skriver seg bak forliket og jeg håper jo at de har moderert de sterkeste forslagene som de sendte ut på høring, for de gikk lenger enn forliket, sier Marit Arnstad (Sp) i morgens.

- Jeg forventer at de blir trukket tilbake og jeg forventer at statsministeren går inn for å samle i stedet for å splitte.

Men dette møtet på én time blir nok ikke et gruppe artbeid som fører fram til noen enighet.

Hun sier at innstrammingene i retten til familegjennforeningen går for langt. Det samme gjelder punktene om mindreårige og midlertidig opphold.


På tilbudssiden
Det er innvandrings- og integreringsministeren som har signert invitasjonen til dagens møte, ifølge Aftenposten som først skrev om samtalene.

Her henviser hun til statsminister Erna Solbergs mye omtalte SMS til de politiske lederne om at regjeringen er på tilbudssiden for å få til et samlende forlik.

«Som statsministeren nevnte i sin SMS, ønsker vi å ha dialog med dere i sluttføringen av proposisjonen om innstramning i asylpolitikken», skriver Listhaug.

Hun understreker at hensikten med møtet er å gå grundig igjennom forslagene som ble sendt på høring, «oppklare spørsmål som er uavklart og kartlegge hvilke punkter som er vanskeligst for de ulike forlikspartene.»
 
- Vi hadde forliket som partene ble enige om i november, så har det vært en høring og så skal det komme et lovforslag. Da er det naturlig å snakke med de som var med på forliket, utdyper Listhaugs statssekretær Marit Berger Røsland om samtalene.

PÅ VEI TIL SMK:  Marit Arnstad (Sp) på vei inn til statsministerens kontor. Statsminister Erna Solberg (H) og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) møter de parlamentariske lederne for partiene som er med på asylforliket for å diskutere innstramninsgforslagene i asylpolitikken.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
PÅ VEI TIL SMK: Marit Arnstad (Sp) på vei inn til statsministerens kontor. Statsminister Erna Solberg (H) og innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) møter de parlamentariske lederne for partiene som er med på asylforliket for å diskutere innstramninsgforslagene i asylpolitikken. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

 - Men vi setter ikke agendaen for møtet alene. Det har vært varslet spørsmål fra de andre partiene, sier hun.

Senere på dagen møter regjeringen og støttepartiene til sine halvårlige samtaler i Nydalen.
Her er Krf og Venstres krav til regjeringen før møtet.