<strong>ENIGE OM NOE:</strong> AP, LO og NHO har toppmøte om hvordan de skal stoppe arbeidslivskriminaliteten, fra v. Gerd Kristiansen (LO) Dag Terje Andersen (AP) og Kristin Skogen Lund (NHO). Partene er enige om noen tiltak - og enige om at de ikke skal fokusere på det de er uenige om. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
ENIGE OM NOE: AP, LO og NHO har toppmøte om hvordan de skal stoppe arbeidslivskriminaliteten, fra v. Gerd Kristiansen (LO) Dag Terje Andersen (AP) og Kristin Skogen Lund (NHO). Partene er enige om noen tiltak - og enige om at de ikke skal fokusere på det de er uenige om. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Nå skal de rydde opp i mafiatilstandene i arbeidslivet

- Vi er enige om noen tiltak, sier LO og NHO - sammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Mafiatilstander, momsbedrageri, underbetaling og slavearbeid. Påstander om at svart arbeid raner Norge for 35 milliarder skattekroner i året - nok til å finansiere 55 000 årsverk i offentlig sektor, eller til å gi hver sysselsatt nordmann 15 000,- i skattelette.

Partene i arbeidslivet er enige om at situasjonen i norsk arbeidsliv er kritisk.

Men hva kan de gjøre med det?

Det var tema for et møte på  Stortinget i går

Bedre tilsyn Dag Terje Andersen, arbeids- og sosialpolitisk talsperson i AP, var vertskap, og lederne for både LO og NHO var til stede.

- Vi er enige om noen virkemidler, og uenige om noen andre, sier LO-leder Gerd Kristiansen til Dagbladet etter møtet.
 
- Vi er enige om at vi må samordne tilsynsfunksjonene bedre, og få et mer effektivt tilsynsapparat som går på det virkelig useriøse arbeidslivet. Men dette er ikke enkelt. Det er en uoversiktlig og innfløkt underskog av kriminalitet, sier Skogen Lund til Dagbladet.

Andersen slo fast at problemet med svart arbeid og sosial dumping kan være enda større enn tidligere antatt.

Kundenes ansvar Både LO og NHO er klare på at vanlige borgere som hyrer useriøse håndverkere har en stor del av ansvaret for å få bukt med denne kriminaliteten. Det vil de løse med en holdningskampanje.

- Det er jo noen som kjøper disse tjenestene. Dette er en trussel ikke bare for arbeidslivet men hele det norske samfunnet. Vi har hatt vellykkede holdningskampanjer på andre områder tidligere. Det starter med en bevissthet og en forståelse av at disse tingene har en konsekvens. Vi trenger en større bevissthet rundt negative konsekvenser, større oppdagelsesrisiko for de som kjøper tjenestene, sier Kristin Skogen Lund.

- Har vanlige folk — kundene — også et ansvar her?

- Definitivt, slår Kristin Skogen Lund fast.

Ikke mulig? Det er imidlertid ikke bare vanlige huseiere som har hyret inn kjeltringhåndverkere. Det har også store, offentlige etater gjort.

- Svart arbeid hos offentlige etater viser en mangel på bevissthet, vi må ha bedre kvalitetssikring når man utlyser anbud. Kanskje ikke alle er klar over hvor stort samfunnsproblem dette er, sier Dag Terje Andersen til Dagbladet.

- Schengen har åpnet norske grenser, og forbrukerne ønsker åpenbart å betale så lite som mulig — uavhengig av seriøsiteten på selskapet de leier inn. Er det mulig å komme problemet til livs?

- Jeg sier ikke at det er mulig å bli kvitt dette på kort sikt, sier Andersen og legger til:

- Men setter vi ikke inn tiltak vil det vokse enda mer.

<strong>TOPPMØTE:</strong> Dag Terje Andersen, arbeids- og sosialpolitisk talsperson i AP, var vertskap for arbeidslivskriminalitetsmøtet på Stortinget i går. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
TOPPMØTE: Dag Terje Andersen, arbeids- og sosialpolitisk talsperson i AP, var vertskap for arbeidslivskriminalitetsmøtet på Stortinget i går. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer