Tredje dose i Norge:

Nå skal de slutte å vente

Nå skal Folkehelseinstituttet slutte å vente på kommunene, og kommuner oppfordres til å slutte å vente på befolkningen. Dette for å få fortgang i vaksinering med tredje dose.

GJØR ENDRINGER: Nå gjør Folkehelseinstituttet, her ved direktør Camilla Stoltenberg, endringer for å få fortgang i vaksineringen. Foto: Terje Bendiksby / NTB
GJØR ENDRINGER: Nå gjør Folkehelseinstituttet, her ved direktør Camilla Stoltenberg, endringer for å få fortgang i vaksineringen. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert
Fullvaksinerte: 71.56% Første dose: 79.06%

Folkehelseinstituttet opplyser til Dagbladet at om lag 300 000 av totalt 965 742 personer over 65 år i Norge har fått en oppfriskningsdose. Fredag erkjente direktør Camilla Stoltenberg i FHI at arbeidet ikke har gått fort nok.

- Vi har sett at det ikke har gått fort nok, selv om vi ga en klar anbefaling for to uker siden. Derfor intensiverer vi måten å gjøre det på, sa Stoltenberg til Dagbladet på fredagens pressekonferanse.

Fra nå av skal FHI sende ut oppfriskningsdoser til kommunene i stedet for å vente på at de bestiller dem. I tillegg oppfordres kommuner til å aktivt kalle inn personer over 65 år til vaksineavtale for å få oppfriskningsdose, i stedet for å vente på at folk henvender seg til kommunene.

TILTAK: Helseminister Ingvild Kjerkol ber folk droppe å håndhilse, og holde seg hjemme hvis de er syke. Vis mer

Skal doble kapasiteten

Overlege Preben Aavitsland forklarer overfor Dagbladet hvorfor FHI har ventet på at kommunene skulle bestille doser.

- Kommunene har best oversikt over sin lagerbeholdning og sine innkallingsrutiner og forventet oppslutning. Vaksinene har begrenset holdbarhet. Derfor har vi latt dem bestille de mengdene de regner med å trenge. Regjeringen har nå bedt kommunene øke sin vaksinasjonskapasitet betydelig, og dermed kan vi sende ut flere doser, sier Aavitsland til Dagbladet.

Dagbladet har fått oversendt et brev som FHI nylig sendte ut til landets kommuner, helseforetak og statsforvaltere. Der går det fram at regjeringen nå har besluttet at den nasjonale vaksinasjonskapasiteten skal økes fra 200 000 doser per uke til 400 000 doser per uke.

Den nasjonale kapasiteten omfatter både oppfriskningsdose til personer over 65 år og utvalgt helsepersonell, andre dose med coronavaksine til 16- og 17-åringer og influensavaksinasjon.

I brevet står det skrevet at det er viktig at kommunene øker kapasiteten sin så raskt som mulig, og at det er et mål at vaksinasjonskapasiteten skal være økt innen den første uka av desember.

OVERLEGE: Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
OVERLEGE: Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer

Kommuner har ventet

Aavitsland forteller at det ikke er alle, men noen kommuner som har ventet på at folk skal henvende seg om en oppfriskningsdose.

- Noen kommuner har kalt inn folk, andre har hatt et stående tilbud. Vi oppfordrer dem nå til å kalle inn folk over 65 år.

Videre skal FHI fortløpende vurdere hvilke andre grupper som skal få tilbud om oppfriskningsdose. Dette inkluderer personer i risikogruppene som er mellom 18 og 64 år, samt den øvrige befolkningen i samme aldersgruppe.

Begrensninger

Aavitsland sier at FHI ikke vet om vaksinering med oppfriskningsdose ville ha gått raskere dersom disse endringene hadde blitt gjort tidligere. Han forklarer at det har vært begrensninger knyttet til vaksineintervallet og kapasitet i kommunene.

- Intervallet fra andre dose skal være seks måneder. Vi har nå åpnet for å gå ned til fem måneder, sier Aavitsland og fortsetter:

- Når det gjelder kapasitet, så brukte vi i oktober all vår distribusjonskapasitet på å få ut 1,5 millioner influensavaksiner, og kommunene brukte sin vaksineringskapasitet på å sette dem. Vi turte ikke å utsette influensavaksineringen fordi vi fryktet en tidlig influensaepidemi; vi så jo at RS-virusepidemien kom tidlig i Norden og fryktet det samme kunne skje med influensa. Heldigvis gikk det ikke sånn.

Avslutningsvis påpeker han at folk er slitne nå.

- Vi ser også at mange kommuner har jobbet knallhardt med vaksineringen i ti måneder. Folk er slitne. Helsepersonell trengs i andre deler av helsetjenesten også.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer