Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå skal denne enorme stål­kuppelen legges som et lokk over atomreaktoren i Tsjernobyl

Skal beskytte omgivelsene fra ytterligere stråling de neste hundre årene.

STÅLKUPPEL: Denne stålkuppelen skal plasseres over Tsjernobyl-reaktoren som eksploderte i 1986, og forhindre ytterligere spredning av radioaktive partikler. Nå er den ferdig bygget, og på vei mot målet. Foto: Den europeiske bank for gjenoppbygning og utvikling
STÅLKUPPEL: Denne stålkuppelen skal plasseres over Tsjernobyl-reaktoren som eksploderte i 1986, og forhindre ytterligere spredning av radioaktive partikler. Nå er den ferdig bygget, og på vei mot målet. Foto: Den europeiske bank for gjenoppbygning og utvikling Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Natt til 26. april i 1986 ble kjernekraftverket i Tsjernobyl, nord for Ukrainas hovedstad Kiev, gjenstand for en av de verste atomulykkene i verdenshistorien.

En tre år gammel reaktor eksploderte og enorme mengder radioaktive partikler ble lekket ut i atmosfæren.

ENORM: Konstruksjonen er 108 meter høy og 275 meter bred. Det gjør kuppelen den største menneskelagde gjenstanden som kan flyttes, ifølge Den europeiske bank for gjenoppbygning og utvikling.  
ENORM: Konstruksjonen er 108 meter høy og 275 meter bred. Det gjør kuppelen den største menneskelagde gjenstanden som kan flyttes, ifølge Den europeiske bank for gjenoppbygning og utvikling.   Vis mer

Ulykken fikk konsekvenser for hele Europa - men den ble ikke kjent før et par dager seinere.

Den daværende Sovjetunionen la nemlig lokk på nyheten om katastrofen som tok 50 menneskeliv der og da, og som med tiden vil kreve ytterligere 9000 på grunn av strålingsskader - ifølge anslag fra WHO.

Over 30 år seinere, er arbeidet med å konstruere en slags stålkuppel ferdig.

BETONGSARKOFAG: Sarkofagen over reaktor fire ved Tsjernobyl-kraftverket som eksploderte 26. april 1986, står fortsatt som et dystert monument over verdens til nå verste sivile atomkatastrofe. Denne skal nå erstattes med stålkuppelen. FOTO: Aleksander Nordahl / NTB Scanpix
BETONGSARKOFAG: Sarkofagen over reaktor fire ved Tsjernobyl-kraftverket som eksploderte 26. april 1986, står fortsatt som et dystert monument over verdens til nå verste sivile atomkatastrofe. Denne skal nå erstattes med stålkuppelen. FOTO: Aleksander Nordahl / NTB Scanpix Vis mer

Nå skal den legges som et lokk over reaktoren som eksploderte, reaktor fire, melder BBC.

108 meter høy

Stålkuppelen har kostet 1,3 milliarder pund - rundt 13,7 milliarder kroner - å bygge, og er finansiert av Den europeiske bank for gjenoppbygning og utvikling.

De beskriver selv den 108 meter høye og 275 meter brede kuppelen som den største bevegelige gjenstanden som noensinne er konstruert., og skal fungere som et skjold mot ytterligere stråling.

Med hydrauliske jekker beveger den seg sakte, men sikkert mot endemålet: reaktor fire. Den er ventet å bruke fem dager på å nå ulykkesstedet.

Så skal man demontere reaktoren som eksploderte, og plassere skjoldet over den, ifølge BBC.

Per dags dato er den nevnte reaktoren forseglet i en såkalt sarkofag. Grunnen til at man har bygget en ny stålkonstruksjon som skal omfavne reaktoren, er fordi man frykter at reaktoren kan kollapse inne i sarkofagen og slippe ut enda mer radioaktivt materiale.

Det nye skjoldet ventes å hindre dette så langt det lar seg gjøre, de neste hundre årene.

Markerte 30-årsdagen

MÅTTE SLAKTE: Det var utmarksnæringene som virkelig ble rammet av Tsjernobyl-katastrofen i Norge. Store mengder sau og rein måtte slaktes sommeren og høsten 1986, uten at kjøttet kunne spises. Senere kom man i gang med nedforingstiltak for å unngå massiv nedslakting. Foto: NTB Scanpix
MÅTTE SLAKTE: Det var utmarksnæringene som virkelig ble rammet av Tsjernobyl-katastrofen i Norge. Store mengder sau og rein måtte slaktes sommeren og høsten 1986, uten at kjøttet kunne spises. Senere kom man i gang med nedforingstiltak for å unngå massiv nedslakting. Foto: NTB Scanpix Vis mer

I år ble 30-årsdagen for ulykken markert en rekke steder i Ukraina, deriblant i byen Slavutytsj - noen mil unna Tsjernobyl. Det var i denne byen de evakuerte menneskene som bodde rundt atomkraftverket da ulykken inntraff.

I tillegg til nærområdene var Norge et av de europeiske landene som ble hardest rammet av spredningen av radioaktive partikler.

- Vi driver fortsatt med tiltak her. Dyr som går på utmarksbeite i Midt-Norge, får fortsatt i seg radioaktivitet fra Tsjernobyl, og det vil være slik i lang tid framover, sa seksjonssjef Astrid Liland i Statens strålevern til NTB to dager før 30-årsdagen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!