- Nå skal dere ut

Soldatene har trengt seg inn i den største bosettingen. Fristen ute klokka 23.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kaster egg, stein og syre

(Dagbladet.no): I går tidlig sprengte israelske styrker seg gjennom sperringene foran Neve Dekalim, som er Gazas største jødiske bosetting. Barrierne ble dratt vekk, og rundt 50 israelere ble arrestert i sammenstøtet som fulgte. Fire politimenn ble skadd, én da han ble truffet av syre i ansiktet.

- Vi kommer til å sende enda flere styrker inn i Neve Dekalim i løpet av kvelden for å be bosetterne dra. Først når fristen har gått ut ved midnatt, kommer vi til å fjerne dem med makt, sier general Dan Harel til nyhetsbyrået AP.

Ville stanse flyttebilene

Den største bosettinga ser ut til å være først på lista over de 21 på Gaza-stripa som skal tvangstømmes. Myndighetene tror rundt halvparten av de 8500 bosetterne i området kommer til å være borte innen midnatt. De som gjør motstand, risikerer å miste en tredjedel av kompensasjonspengene fra staten.

Rundt 120 flyttebiler fikk med politihjelp forlate Neve Dekalim tidligere i dag. Unge aktivister bombarderte politiet med egg og stein, men hadde ingenting å stille opp med mot den 50 000 person store sikkerhetsstyrken som skal kaste dem ut.

Symbolsk protest

Størst motstand forventer soldatene fra de mange ekstremistene som har sneket seg inn i Gaza de siste dagene for å hjelpe bosetterne som velger å kjempe.

NÅR DAGEN ER OVER: Deadline var klokka 23 norsk tid. Her lager palestinske sikkersstyrker en barriere mellom palestinske demonstranter og bosetterne på Neve Dekalim. Samarbeidet mellom palestinske og israelske styrker skal ha vært svært bra i forbindelse med uttrekningen. Foto: SCANPIX/AP
NÅR DAGEN ER OVER: Deadline var klokka 23 norsk tid. Her lager palestinske sikkersstyrker en barriere mellom palestinske demonstranter og bosetterne på Neve Dekalim. Samarbeidet mellom palestinske og israelske styrker skal ha vært svært bra i forbindelse med uttrekningen. Foto: SCANPIX/AP Vis mer

Ingen vet hvor alvorlige nattas sammenstøt blir. Mange bosettere sier at de ikke vil dra frivillig, men at de heller ikke vil benytte makt for å uttrykke sin motstand. Også 500 jøder i fire bosettinger på Vestbredden har til midnatt lokal tid med å komme seg ut.

<B>TRYGLER: Det har vært utallige tårevåte scener når jødiske soldater kommer for å be jødiske bosettere om å forlate hjemmene sine.
<B>OVERMAKT: 50 000 politi og soldater skal kaste ut de noen få tusen bosetterne som fortsatt er på Gaza.
<B>VIL GJERNE BLI: Bosettere forsøkte uten hell å stanse soldatene med brennende barrikader.