Været snur:

Nå skal det bøtte ned

Fint vårvær kan du se langt etter i Sør-Norge, hvor det sendes ut farevarsel for snø og det skal plaske ned den kommende uka. I Nord-Norge blir det imidlertid sol og oppholdsvær.

GRÅVÆR: Det blir mye regn Østafjells neste uke. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
GRÅVÆR: Det blir mye regn Østafjells neste uke. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

- I Sør-Norge blir man nå kvitt de kalde nettene, men får til gjengjeld kalde dager, sier Rafael Escobar Løvdal, vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt til Dagbladet.

Allerede mandag siger bygene inn over landsdelen og kan gi snø enkelte steder.

- Man må være forberedt på, at om man bor nord på Østlandet, da kan sommerdekk være et problem, sier Løvdal.

- Langt ned

Meteorologene vil sende ut farevarsel for snø i dette området, som vil bli gjeldende fra mandag til onsdag.

- Det kan bli utfordrende kjøreforhold, og snøen kan komme ganske langt ned, advarer han.

Akkurat hvor snøen vil komme, er imidlertid usikkert, og været kan skifte fort. 7-8 plussgrader kan plutselig resultere i snøbyger når lavtrykket kommer inn, sier Løvdal.

- Det kan være sol i det ene øyeblikket og sludd i det neste. Det er der vi er. Det kan godt være mildt i morgen, men så kommer nedbøren og det blir betydelig kaldere.

BULDRET: Søndag 11. april var Svein Erik Rokstad vitne et stort snøras ved skianlegget Fjellsætra i Sykkylven. Video: Svein Erik Rokstad Vis mer

Vått og grått

Og der det ikke skal snø, skal det bøtte ned. Særlig Østafjells.

- Det blir en god del nedbør Østafjells fra tirsdag, men mest langs kysten fra Sørlandet og opp langs Oslofjorden.

I fjellet blir det påfyll av snø.

- Hvor lang ned er vanskelig å si, men rundt 500 meter, tror Løvdal, og advarer om at dette kan skape problemer på fjellovergangene.

Bygeværet vil vare fram til cirka torsdag.

- Lavtrykket passerer og vi får en annen værtype som ikke er så lavtrykkspreget. Men det vil være skiftende vær fortsatt og ikke noe 20 grader og sol i vente i Sør-Norge. Man kan se langt etter fint vårvær.

Det positive oppi alt bygeværet er at farevarselet for gressbrann vil kunne skrotes, og at vårblomstringen vil ha godt av litt påfyll av vann, mener meteorologen.

- I april har vi hatt mindre nedbør enn normalt, og når vi nå får en solid mengde, så kan gress- og lyngbrannfaren opphøre. Så det er godt nytt for det, sier Løvdal.

Nydelig i nord

Også i nord skifter været, men her til det bedre. Etter en periode med snøbyger ser prognosene ifølge Løvdal «veldig bra ut».

- I nord blir det virkelig fint denne uka. Det blir ikke særlig varmt, men det ser absolutt bra ut den kommende uka. Det blir sol og lite vind.

I Nordland må man belage seg på noe kuling i fjellet, men ellers byr den kommende uka på fint vær også her.

SNØSKRED: Skredekspert Espen Nordahl beskriver Sofiatinden - der det i dag gikk et stort skred. Dato: 1. mai 2021. Video: Dagbladet. Vis mer

Om det finværet frister til en tur i fjellet, er meteorologen klar på at folk må sjekke farevarselet for skred.

- Nå er det lyse, fine kvelder i nord, og for mange setter nå den ordentlige skisesongen i gang. Man må sjekke farevarselet for skred, og i tillegg gjøre egne vurderinger og se hvordan det ligger an.

Søndag omkom to menn i 20-åra da de ble tatt av et stort snøskred på Sofiatinden i Lyngen i Troms.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer