Nå skal det bøtte ned

Regn, høye temperaturer, lyn og torden. Det er å vente seg i uka som kommer.

STYRTREGN: Det er meldt styrtregn flere steder i landet fra mandag. Meteorologen sier at det er sjanser for overvann, spesielt i byene. Foto: NTB
STYRTREGN: Det er meldt styrtregn flere steder i landet fra mandag. Meteorologen sier at det er sjanser for overvann, spesielt i byene. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Fra mandag snur været, opplyser vakthavende meteorolog Martin Granerød.

- Det ser ut til at finværet sør i landet får en brå slutt i løpet av mandag kveld og natt til tirsdag, sier han.

Den siste uka har store deler av landet kunnet bade i sol og nyte sommertemperaturene. Søndag ettermiddag ble det målt 28,2 grader på Blindern i Oslo, høyeste målte temperatur på den stasjonen hittil i år.

Styrtregn

VAKKERT: De som har fått nyte sommerværet i helga er blant annet publikum på Øyafestivalen i Oslo. Nå er det imidlertid slutt. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
VAKKERT: De som har fått nyte sommerværet i helga er blant annet publikum på Øyafestivalen i Oslo. Nå er det imidlertid slutt. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

Fra mandag er det imidlertid ventet kraftig bygevær fra Sverige og Skagerak.

Meteorologen legger til at det er grunn til å vente overvann flere steder, spesielt i byene.

Det gjelder blant annet for Østlandet og Agder, hvor det er sendt ut gult farevarsel for styrtregn fra mandag kveld. Fra natt til tirsdag gjelder det også i Rogaland.

Lokalt kan det komme 15 til 30 millimeter i timen, men det understrekes at det kan være store lokale variasjoner i intensitet og mengde.

Det kan også komme lyn og torden i forbindelse med bygeværet både mandag kveld og tirsdag.

Utover i uka blir det generelt skiftende og ustabilt vær, men temperaturene holder seg forholdsvis høye.

- Temperaturen vil ligge på rundt 20 grader, så det er ikke snakk om tidlig høstvær. Heller typisk seinsommer-vær, med høy luftfuktighet.

Ustabilt vær

I nord starter uka bra, men fra tirsdag ettermiddag drar bygeaktiviteten seg nordover.

Gradestokken skal ifølge meteorologen ligge på rundt 20 grader, men fra tirsdag ettermiddag er det også i Trøndelag og Nordland sendt ut farevarsel for styrtregn. Det er ventet 15 millimeter nedbør i sekundet.

- Utover uka ser det ut til å bli variert, delvis skyet, og enkelte regnbyger. Varmest skal det bli fredag, sier Granerød.

I likhet med Nord-Norge starter uka med fint vær på Vestlandet også. Her er det ventet temperaturer på opp mot 24 grader, men fra tirsdag ettermiddag blir det bygevær.

- Det blir noe lavere temperaturer utover uka, men håp om lettere skydekke og sol.

Meteorologen understreker at prognosene tilsier skiftende og ustabilt vær over hele fjøla den neste uka.

- De fleste kan regne med å se både regn og sol i perioder. Varmest blir det første del av uka, men det kommer ikke nordavind med det første, så temperaturene holder seg godt. Det skyldes at vi fortsatt får inn luftmasser fra sørlige områder, forteller meteorologen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer