VERDENSKJENT: Bildet som viser de seks mennene som heiser flagget på Mount Suribachi på Iwo Jima, er trolig verdens mest kjente krigsfoto. Nå starter den amerikanske marinen granskning for å finne ut om de har feilidentifisert en av mennene på bildet. Det påstås nemlig fra to hobbyhistorikere at mannen som er identifisert som John Bradley (andre fra høyre) på bildet, egentlig er Frank Sousley, og at Sousley er en til nå ukjent tjenestemann ved navn Howard Schultz. Hvis det stemmer, er ikke John Bradley på bildet. Foto: Joe Rosenthal (Ap).
VERDENSKJENT: Bildet som viser de seks mennene som heiser flagget på Mount Suribachi på Iwo Jima, er trolig verdens mest kjente krigsfoto. Nå starter den amerikanske marinen granskning for å finne ut om de har feilidentifisert en av mennene på bildet. Det påstås nemlig fra to hobbyhistorikere at mannen som er identifisert som John Bradley (andre fra høyre) på bildet, egentlig er Frank Sousley, og at Sousley er en til nå ukjent tjenestemann ved navn Howard Schultz. Hvis det stemmer, er ikke John Bradley på bildet. Foto: Joe Rosenthal (Ap).Vis mer

Nå skal det ikoniske bildet fra krigen granskes

«Verdens mest kjente krigsfoto» under lupen etter påstander om feilidentifisering.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Du har sikkert sett det ikoniske bildet fra andre verdenskrig, hvor amerikanske soldater reiser flagget på toppen av fjellet Mount Suribachi under slaget om Iwo Jima i 1945.

Bildet ble tatt av fotografen Joe Rosenthal for Associated Press, og er trolig verdens mest kjente krigsfotografi.

Fotografen fikk aldri med seg navnene til de seks mennene, men de ble senere identifisert som marinesoldatene Rene Gagnon, Franklin Sousley, Ira Hayes, Michael Strank og John Bradley.

Nå skal den amerikanske marinen granske om de har feilidentifisert en av mennene på bildet, skriver AP.

Stemmer ikke Det skjer omtrent to år etter at to hobbyhistorikerne Stephan Foley og Eric Krelle gikk ut med teorien om at mannen som ble identifisert som John Bradley på bildet egentlig er Frank Sousley, og at Frank Sousley på bildet egentlig er en helt annen tjenestemann ved navn Harold H. Schultz.

Hvis det stemmer, er John Bradley - mannen man har ment står som andre fra høyre på bildet - ikke med på bildet i det heletatt. 

Bakgrunnen for påstanden er gransking av andre fotobevis fra det blodige slaget.

Et annet bilde som skal være tatt samme dag, viser nemlig Bradley med buksa stappet ned i støvlene, mens han har buksa utenpå støvlene på det ikoniske bildet. 

Dessuten virker han å ha på seg en annen hjelm på de andre bildene som er tatt av ham samme dag. Hobbygranskerne har også påpekt at våpenet Bradley bærer på bildet, ikke er vanlig blant soldater av hans rang, skriver AP. 

- Folk kan gjerne holde fast på det man alltid har visst i fortiden,  men for meg er bildene sannheten, sa Krelle i et intervju med Omaha World Herald i november 2014.

Overfor avisa ønsker han ikke å kommentere nyheten om granskingen, angivelig fordi han har signert en «konfidensiell avtale med en tredjepart», skriver AP. 

Nyheten om gransking av bildet har vakt oppsikt i britisk og amerikansk presse.

- Utrolig Saken er spesielt interessant fordi sønnen til John Bradley, James, er blant dem som har tjent stort på historien om sin far.

Han skrev bestselgeren «Flags of our Fathers: Heroes of Iwo Jima», som filmen med samme navn er basert på.

I arbeidet med boka skal han ha intervjuet både overlevende soldater og fotografen bak bildet. Forfatteren er rystet over nyheten om granskningen.

- Dette er utrolig. Jeg er interessert i fakta og sannhet, så det er greit, men jeg skjønner ikke hva som skjer, sier han til AP.

Siste skanse Iwo Jima var Japans siste skanse før fastlandet, og måtte tas for at de amerikanske styrkene skulle få kontroll over japansk luftrom og fly til Tokyo.

Invasjonen ble igangsatt 19. februar 1945. Øya var full av japanere som lå og ventet i bunkere. En mindre, men likefullt ekstremt dramatisk variant av D-dagen utspilte seg da amerikanerne satte i land soldatene sine. Tapstallene var store.

LES OGSÅ: Flagget som kostet 29 000 menn livet

Kampene varte i 35 dager etter at bildet ble tatt, før amerikanerne til slutt endte slaget og tok over øya.

Det hører med til historien om bildet at det ikke var den første flaggheisingen som skjedde på Iwo Jimas høyeste fjelltopp den dagen.

Samme dag ble det nemlig heist et annet, mindre flagg. Det ble imidlertid erstattet senere samme dag, angivelig fordi det var for lite.