VÆRET: - Det er mange som kan få fine skiløyper i tiden framover, sier meteorologen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix
VÆRET: - Det er mange som kan få fine skiløyper i tiden framover, sier meteorologen. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpixVis mer

Vær i vente:

Nå skal det lave ned

Sør-Norge får mye snø i helga, og det er ventet fine skiforhold – særlig på søndag. Nordover i landet kan det blåse en del, og temperaturen faller.

Et lavtrykksområde kommer inn fra Island mot Sør-Norge fredag, opplyser vakthavende meteorolog Gunnar Livik ved Vervarslinga på Vestlandet til NTB.

- Da kommer det en litt større nedbørsfront. Det blir snø, men noen steder sludd og kanskje til og med regn langs kysten, sier han.

Skille i Møre og Romsdal

Dette vil gjelde hele Sør-Norge med unntak av Møre og Romsdal og Trøndelag, ifølge meteorologen. Utover ettermiddagen brer fronten seg østover, først i fjellet og i Agder.

- Så kommer fronten videre østover. Det åpner litt opp når den når Oslofjorden og Mjøsa, forteller meteorologen.

Det betyr at Østfold, Hedmark og andre områder øst for en tenkt linje fra Oslofjorden og nordover får ganske lite nedbør fra denne fronten.

- Vest for den linjen blir det nedbør fra fredag og ut hele lørdagen, sier meteorolog Livik, som understreker at prognosene er noe usikre.

20 centimeter snø

Slik det ser ut nå, kommer de største mengdene med snø vest på Sørlandet. Og da snakker vi om mellom 15 og 20 centimeter.

Søndag vil lavtrykksområdet trolig ha trukket seg østover, og en østlig vindretning gir lettere vær i hele Sør-Norge. Kombinert med snøen fra lørdag mange steder betyr det fine turforhold.

- Det er mange som kan få fine skiløyper, sier den vakthavende meteorologen.

Temperaturmessig blir det et par plussgrader langs kysten av Vestlandet, mens øvrige deler av området får null grader eller lavere. Ordentlig kaldt blir det imidlertid ikke i denne perioden.

VIND: - Det blir opp i sterk kuling på utsatte steder. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
VIND: - Det blir opp i sterk kuling på utsatte steder. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix Vis mer

Kaldt på vidda

I de nordlige delene av landet skiller Finnmark seg ut. Det ventes i helga oppholdsvær på vidda og i indre strøk, mens ytre strøk får snøbyger. Været forklares med høytrykk i Barentshavet. Det blir ganske kjølig.

- Vi får minus 6 til 10 grader ved kysten, mens temperaturen i indre strøk kan krype ned mot 25 minusgrader, sier meteorologen.

Oppholdsvær

Områdene fra Troms og sørover til og med Møre og Romsdal er værmessig ganske like.

Fredag blir det litt spredt snø i Møre og Romsdal, Trøndelag og Nordland, men stort sett opphold i Troms. Vinden øker, særlig nord i Trøndelag og i Nordland.

- Det blir opp i sterk kuling på utsatte steder, forteller meteorolog Gunnar Livik.

Etter hvert på lørdag vil vinden roe seg, og det blir stort sett oppholdsvær fra Troms til Møre og Romsdal – med unntak av nedbør enkelte steder.

Søndag fører små lavtrykk utenfor Nordland til at det kan komme noe nedbør i ytre strøk. Temperaturmessig blir det kjøligere gjennom helgen, fra akkurat på minussiden fredag til godt ned mot 10 minusgrader søndag.