Nå skal det pøse ned

Det er bare å stålsette seg: Torsdag kommer et lavtrykk inn over Norge. I den forbindelse er det sendt ut flere farevarsler.

DYSTER BESKJED: Meteorologen har lite godt nytt å komme med for de som håper på en solfylt helg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
DYSTER BESKJED: Meteorologen har lite godt nytt å komme med for de som håper på en solfylt helg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Torsdag ettermiddag slår det inn over Sør-Norge, før det beveger seg nordover - både over Vest- og Øst-Norge - torsdag kveld og til godt ut på fredag.

Dette vil starte som snø, men lavtrykket tar også med seg mild luft, og nedbøren vil derfor etter hvert gå over til sludd og regn. Vakthavende meteorolog ved Meteorologisk institutt, Martin Granerød, varsler at det meste vil gå over i snø i området rundt Oslo.

- Vi har sendt ut en rekke farevarsler. For Agder og Telemark er det sendt ut et oransje farevarsel, for de vil få mest nedbør. Områder her vil også få alt dette som snø: 25-40 centimeter med våt og tung snø, sier Granerød til Dagbladet.

Han fortsetter:

- Det er gjerne en utfordring i seg selv, da det legger seg både på trær og andre ting. De som ikke har måket hyttetakene på en stund, bør ta en ny sjekk når dette været er forbi, oppfordrer meteorologen.

Det er også sendt ut farevarsel for snøfokk i fjellet, samt kraftige vindkast i Rogaland og Hordaland.

Vegtrafikksentralen Øst melder om svært vanskelige kjøreforhold flere steder i Sør-Norge mandag ettermiddag. Har du bilder eller video av trafikktrøbbel? Tips oss på 2400@db.no. Video: Tipser Vis mer

Kommer med oppfordring

Men også på Vestlandet kan man vente at nedbøren byr på utfordringer.

- Hvis snø og is samler seg og vannet ikke renner unna, er det grunn til å vente litt overvann og utfordringer i forbindelse med det. Når vi sender ut farevarsler som dette, er det grunn til å vente at det blir utfordringer og konsekvenser knyttet til nedbøren, sier Granerød.

Han trekker fram Oslos allerede snødekte fortau, der den hardpakka snøen i møte med sludd og regn kan skape hard is.

- Det kan være greit å finne fram broddene igjen enkelte steder. Det kan bli broddeføre siste del av fredag og inn i helga, sier han.

- Ta de samme forholdsreglene som tidligere: Kjør pent, beregn ekstra tid og vær forberedt på at det kan bli utfordringer i trafikken. Dette gjelder særlig fredag morgen, hvis det har snødd natt til fredag.

Mildværet kommer

Hva angår helga og dagene framover, har meteorologen noe lystigere nyheter for de som bor på Østlandet. Mens det lenger nord kan bli relativt fine dager, må Østlandet nøye seg med nokså grått og overskyet vær.

Men mildværet melder sin ankomst.

- Det kan regne litt av og til, men det blir trolig temperaturer opp mot sju-åtte grader.

- Men når kommer våren?

- Den meteorologiske definisjonen av vår, er når gjennomsnittstemperaturen i løpet av døgnet er mellom null og ti grader, i tillegg til at tendensen er stigende. Framover er tendensen stigende. Mildværet i helga gir muligens ikke så mye sol, men etter hvert innafor den meteorologiske definisjonen, sier Granerød.

Det er for tidlig å slå det fast, men Granerød gir oss likevel et lite glimt av håp: Prognosene sier at det går mot kalde netter og finere dager utover i neste uke. Så får man håpe at den prognosen holder seg.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer