Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå skal du få 3D i stua

Se TV og film i tre dimensjoner. Uten briller.

STORFILM I 3D: Titanic-regissøren James Cameron lager sin nye storfilm «Avatar» i 3D. Filmen har kinopremiere i desember i år. Produsentene håper at denne kan vises til det store kinopublikummet i all sin tredimensjonale prakt. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
STORFILM I 3D: Titanic-regissøren James Cameron lager sin nye storfilm «Avatar» i 3D. Filmen har kinopremiere i desember i år. Produsentene håper at denne kan vises til det store kinopublikummet i all sin tredimensjonale prakt. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BERLIN (Dagbladet.no): Framtidens TV-sendinger og filmer skal ikke bare vises med et krystallklart høydefinisjonsbilde, disse skal også være tredimensjonale, i alle fall hvis vi skal tro noen av verdens største teknologiprodusenter.

På forbukerteknologimessen IFA i Berlin er det nettopp 3D som får all oppmerksomheten.

3D hjemme
Gigantmessen åpnet sine dører på fredag og besøkes av flere enn 200 000 mennesker i løpet av de seks dagene den varer.

Mange av disse får muligheten til å oppleve hvordan idrettsarrangement, store konserter, film og spill kan se ut i tre dimensjoner.

Selve ideen med 3D er langt fra ny og har vært forsøkt med varierende hell siden 50-tallet.

Nå vil produsentene ta med de tre dimensjonene inn i din stue.

Philips, Panasonic, LG, Samsung og Sony er noen av dem som satser på å utvikle 3D-teknologi for hjemmebruk.

Illusjon
3D-bilder kopierer vår måte å oppfatte verden rundt oss på.

Øynene hos mennesker er plassert omtrent 7,5 centimeter fra hverandre.

Denne avstanden gjør at hvert øye ser omgivelsene med et noe ulikt perspektiv.

Hjernen setter sammen disse to bildene og bruker perspektivforskjellene til å skape dybde og gjøre oss i stand til å beregne avstand.

For å gjenskape dette, består 3D-filmer av to ulike bilder, for høyre og venstre øye.

Ser du dette på en vanlig skjerm, framstår bildet som uklart og grumsete.

3D-briller eller spesialskjermer er derimot laget slik at de viser bare ett av bildene til hvert av øyene og lurer hjernen til å skape dybdeperspektivet.

Uten 3D-briller
Til tross for at en tredimensjonal U2-konsert nærmest midt på stuegulvet er imponerende, er det fremdeles rart og noe ubehagelig å se denne gjennom 3D-briller.

Brillenes utforming gjør det også svært lite sannsynlig at de store folkemassene vil la seg overtale til frivillig bruke dem hjemme foran TVen.

En problemstilling produsentene ser ut til å ta seriøst. På IFA demonstreres det flere prototyper på skjermer, prosjektorer og Blu-ray-spillere som kan erstatte 3D-brillene.

Philips og Sony håper at de første 3D-flatskjermene vil være klare allerede til neste år.

Sony satser knallhardt og lover også både film og Playstation 3-spill i 3D.

DVD-framtiden
Blu-ray Disc Association (BDA), som jobber med utviklingen av standarden, tror at 3D er framtiden for de blå DVDene.

- Blu-ray er i den ideelle posisjonen å kunne være katalysator for å ta med 3D-underholdningen inn i hjemmene, sa BDAs talsmann Ben Carr under en pressekonferanse på IFA.

Organisasjonen jobber nå med å utarbeide standarder for framtidas Blu-ray-3D.

De håper at dette skal være klart allerede i desember.

Kapasitetskrevende
Men 3D i stua er likevel fremdeles et godt stykke unna, ifølge norsk teknologibransje.

- Man må ha et langt perspektiv på dette. Å legge om til 3D er et stort prosjekt og krever en endring i alle ledd - fra de som lager TV-innholdet, de som sender det og ikke minst seerne, sier informasjonssjef Erik Andersen i Elektronikkbransjen.

Overgangen til høydefinisjonssignaler har gjort at sendenettene - kabel, satellitt, bakkenett og bredbånd - har trengt en kraftig oppgradering.

3D-signaler er langt mer kapasitetskrevende enn HD.

De eksisterende sendenettene er foreløpig ikke tilpasset den mengden med informasjon tredimensjonale sendinger består av. 

- Én ting er å sende analoge eller høydefinisjonssignaler, noe helt annet er 3D, sier Andersen og fortsetter:

- Jeg tror ikke at folk kommer til å sitte med 3D-briller hjemme. Vi må vente på skjermer som kan gjenskape 3D-bilde og der har ingen produsenter foreløpig en ferdig løsning.

Nei fra NRK
Heller ikke NRK kommer til å satse på 3D i all overskuelig framtid, ifølge Arild Hellgren, direktør for NRK Teknologidivisjonen.

- Nei, det er klinkende klart. Det krever at vi bytter ut alt vårt utstyr for både opptak og produksjon og vi har ikke en gang fått alt utstyret vi trenger for HD, sier Hellgren.

NRK regner at selve overgangen fra analogt til HD vil ta 7-8 år.

- 3D er en fin tanke for det det er godt for, slik som spill og filmer. Det vil tvert imot bare være forstyrrende i for eksempel nyhetssendinger.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling