PÅKLEDD: På stranda er det greit med badetøy, men i alle gater og offentlige plasser som ikke ligger i umiddelbar nærhet til stranda, kan du få saftige bøter. Foto: John T. Pedersen /Dagbladet
PÅKLEDD: På stranda er det greit med badetøy, men i alle gater og offentlige plasser som ikke ligger i umiddelbar nærhet til stranda, kan du få saftige bøter. Foto: John T. Pedersen /DagbladetVis mer

Nå skal du ikke lenger få lov til å sprade rundt i badetøyet på dette ferieparadiset

Bar hud kan koste deg flesk.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I et 52 sider langt dokument presenterer det lokale kommunestyret i Palma på den populære spanske ferieøya Mallorca en plan for hvordan lokalbefolkningen og turister skal oppføre seg.

Og har du tenkt å slikke sol på ferieøya i sommer, må du kanskje legge igjen ferievanene hjemme.

En tur i badetøy utenom stranda kan nemlig resultere i en saftig bot på rundt 800 euro (6500 kroner). Det tilsvarer nivået på en bot dersom du kjører 25-30 kilometer i timen for fort i 70-sona på norske veier.

Gode borgere Det ventes at kommunestyret i Palma vil vedta det svært kontroversielle forslaget om kort tid. Planen, som direkte oversatt betyr «god borger-planen», vil innebære en rekke regler som visst nok skal gjøre ferieparadiset mer idyllisk.

Strandløver som forlater stranda eller hotellbassenget i bare badetøyet og beveger seg rundt i byen kan resultere i den store boten. Enten du velger å traske rundt på stranda i bikini eller speedo, må du sørge for å ha med noe å dekke deg til med. Regelverket skal etter alt å dømme også gjelde badedrakter og badeshortser.

Samtidig vil kommunestyret gjøre det forbudt å sykle på fortauet. De vil også forby sexkjøp og bøtelegge hundeeiere som ikke plukker opp etter sine firbeinte.

Diskusjonen rundt de nye lovene skal ha foregått i over to år, og ordlyden i den nye loven er: «de som er uten dekkende klær, på steder som ikke er i umiddelbar nærhet til stranda, vil bli bøtelagt, ifølge Daily Mail.

Lovene vil tre i kraft fra slutten av mai, akkurat i tide til den store turistsesongen.

Velkommen hos lokalbefolkningen De fleste internasjonale medier virker å være enige i at lovendringene blir godt mottatt blant lokalbefolkningen på øya.

Blant annet skal restauranteiere i Palma ha sett seg lei av å servere halvnakne turister, og de seinere år skal flere til og med ha nektet servering til folk med for lite klær.

Det foreslås også å forby glassflasker på stranda.

Ifølge varaordfører Alavaro Gijon er loven myntet på både turister og fastboende for å bevare «harmonien og holde det sivilisert».

Ifølge CNN sier lokale Calagran:

- Jeg har bodd på Mallorca de siste elleve åra, og jeg blir kvalm når jeg må stå bak en feit, svett person på supermarkedet som tror det er greit å gjøre som de vil og vise alt, sier han.

Pengegriske? Mange kritiserer de lokale styresmaktene for å være pengegriske, og at de satser på å dra penger i kommunekassa med de nye lovene.

Lokalavisa Majorca Daily Bulletin, mener de nye lovene kan bli vanskelig å følge opp.

- Dagene hvor tyske turister sitter ved strandkanten og drikker en dødelig miks av alkohol fra en bøtte med sugerør, er kanskje talte. Jeg sier kanskje fordi dette ikke er første gang lokale myndigheter prøver seg på noe slikt. Det blir lansert og blir overskrifter. Deretter blir det glemt i det stille, skriver de i en lederartikkel.

Det skal også sies at 90 prosent av Mallorcas inntekter kommer fra turisme.

PALMA: På denne restuaranten i Palma sentrum ser det ut som alle er godt påkledd. Det burde kanskje du også være neste gang du spiser i byen. Foto: John T. Pedersen /Dagbladet
PALMA: På denne restuaranten i Palma sentrum ser det ut som alle er godt påkledd. Det burde kanskje du også være neste gang du spiser i byen. Foto: John T. Pedersen /Dagbladet Vis mer