FLYR OVER «MUREN»: Onsdag flyr Donald Trump til Mexico for å besøke president Enrique Pena Nieto. Arkivbildet er tatt 24. august da Trump var på vei til Trump til Florida. Foto: REUTERS/Carlo Allegri/NTB Scanpix
FLYR OVER «MUREN»: Onsdag flyr Donald Trump til Mexico for å besøke president Enrique Pena Nieto. Arkivbildet er tatt 24. august da Trump var på vei til Trump til Florida. Foto: REUTERS/Carlo Allegri/NTB ScanpixVis mer

Nå skal El Señor Trump «færra te Mexico» og besøke mannen som har sammenlignet ham med Hitler

Invitert til møte med Mexicos president.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Onsdag skal Donald Trump holde en «stor» tale om illegal innvandring.

Talen er blitt bredt omtalt i forkant, fordi det har vært mye usikkerhet knyttet til hva Trump egentlig mener om innvandring.

Men tirsdag kveld kunngjorde Trump et annet møte som har skapt enda større interesse.

Via Twitter varslet Trump at han tar turen over grensen til nabolandet i sør før innvandringstalen.

- Jeg har takket ja til invitasjonen fra president Enrique Pena Nieto i Mexico og ser fram til å møte ham i morgen, skrev Trump på Twitter.

- Tror på dialog

Kort tid etter bekreftet president Pena Nieto at «Señor Donald Trump» hadde takket ja til besøket, også det på Twitter.

- Jeg tror på dialog for å fremme Mexicos interesser verden rundt, og for å beskytte mexikanere uansett hvor de måtte befinne seg, la Nieto til ifølge The Guardian.

Besøket er interessant av en rekke grunner.

Under nominasjonskampen har Donald Trump kjørt en hard linje blant annet rettet mot mexikanere, og han har gjentatt flere ganger at han ønsker å bygge en mur mellom USA og Mexico. En mur Mexico angivelig må betale for.

Dette har vært et av punktene i Trumps innvandringspolitiske plattform han har vært konsistent på gjennom hele valgkampen.

Trump har også stemplet meksikanske innvandrere som narkoforbrytere og voldtektsmenn, men i august sa Trump til manges overraskelse unnskyld til de han kan ha støtt med sine kommentarer

- Noen ganger, når det går hett for seg i debatter og du snakker om en rekke emner, velger du ikke de rette ordene eller du sier feil ting. Jeg har gjort det, og tro det eller ei, men det beklager jeg, sa Trump på et valgmøte i Charlotte i delstaten North Carolina.

- Logistikkmessig mareritt

Besøket er overraskende også fordi Mexicos president Nieto tidligere har sammenliknet Trump med Hitler og Mussolini.

I forrige uke inviterte Nieto både Trump og demokratenes presidentkandidat Hillary Clinton på besøk, men ingen av dem har takket ja til invitasjonen før nå, skriver NTB.

Nyhetsbyrået AFP skriver at et besøk på så kort varsel vil være et logistikkmessig og sikkerhetsmessig mareritt, og at det kan være et forsøk fra Trumps side å mykne opp forholdene mellom landene etter hans uttalelser.

Denne oppmykningen skjer i så fall i kjølvannet av en mykere tone fra Trump den siste tiden.

Leter etter mellomposisjon

I midten av august gjorde Trump store utskiftninger i sitt valgkampapparat. Han ansatte blant annet Stephen Bannon, en mann som av politiske analytikere i USA blir beskrevet som en «konservativ flammekaster».

Men til ekspertenes overraskelse fikk man seinere se en mykere Trump, som blant annet kom med sin beklagelse til de han har støtt.

- Stilen hans er å gå høyt ut fra et ytterliggående ståsted, men så er han innstilt på å kompromisse seg fram til en mellomposisjon flere kan akseptere. Det er en generell oppskrift for republikanerne: gå til høyre i primærvalgene, gå til sentrum igjen i hovedvalget, sa USA-ekspert Hilmar Langhelle Mjelde, forsker ved Rokkansenteret, til Dagbladet mandag.