Nå skal endelig gruvearbeiderne i Chile få møte friheten igjen

Og du kan følge den spektakulære redningsaksjonen direkte på DB.no!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Det er kun få timer før gruvearbeiderne som har sittet innesperret i ørkenen i Nord-Chile kan få slippe ut. Nervøsiteten er til å ta og føle på blant pårørende, pressefolk og myndighetspersoner som befinner seg i Håpets leir, som området over gruva ifølge NTB er døpt.

- Akkurat nå er jeg rolig, selv om jeg fortsatt er svært nervøs. Jeg håper ikke at nervene svikter meg når redningsoperasjonen starter, sier Jessica Salgado, som venter på ektemannen Alex.

Det har hele veien vært tett mediedekning av dramaet. Og nå er det nærmere 2000 journalister til stede ved den avsidesliggende gruva i ørkenen i Nord-Chile for å fortelle verden om redningsoperasjonen som begynner ved 23-tida tirsdag kveld norsk tid.

Politisperringer Politiet var ifølge NTB intenst opptatt med å sette opp sperringer som skal hindre overivrige journalister i å komme i veien for nyttekjøretøy eller ambulanser.

Men sperringene kan også komme de pårørende til gode. De føler seg nemlig nå sterkt presset av pågående journalister, melder The Guardian.

- Jeg beklager, men dette er for mye. Vi er så lei, kunne man høre familien til en av de innesperrede gruvearbeiderne, Franklin Lobos, si til japansk TV.

SVÆRT AVANSERT: Denne grafikken viser hvordan redningsarbeiderne skal reddes ut. Grafikk: RNGS/Scanpix
SVÆRT AVANSERT: Denne grafikken viser hvordan redningsarbeiderne skal reddes ut. Grafikk: RNGS/Scanpix Vis mer

De vil bli trukket opp i spesiallaget kapsel som er akkurat bred nok for en mann, i en av de mest kompliserte redningsaksjonene i gruvehistorien.

Spesiallaget Det 2,5 meter høye og 250 kilogram tunge stålburet er spesiallaget av den chilenske marinen, og er ett av tre som skal brukes til å frakte gruvearbeiderne opp gjennom den 60-70 centimeter brede sjakten.

Når de er hentet opp, blir de utstyrt med mørke briller, som skal skåne dem for dagslyset de ikke har sett siden i sommer. Mandag arbeidet redningslagene med å forsterke sjakten som i helga ble ferdig utgravd.

Frykten for å bli for mye omtalt i mediene er større enn uroen for de innesperrede arbeidernes mentale helse, ifølge en undersøkelse den chilenske avisen La Tercera har gjort blant 20 ventende familier

Gruvearbeiderne som skal reddes opp, har fått medietrening av journalister for å takle pressen. De har fått beskjed om å si «ingen kommentar» om spørsmålene blir for private.

Over ti uker Etter over ti uker i jordas dyp skal hver av de 33 altså nå heises opp i en trang redningskapsel gjennom en smal 622 meter lang sjakt.

Kapselen, som er konstruert av den amerikanske romfartsorganisasjonen NASA, gjennomførte mandag flere vellykkede tester, og redningsekspertene tviler ikke på at operasjonen går glatt.

SAMHOLD: - Stå sammen med de 33 gruvearbeiderne - vi venter på dere, står det på flagget. Foto: REUTERS/Luis Hidalgo/Scanpix
SAMHOLD: - Stå sammen med de 33 gruvearbeiderne - vi venter på dere, står det på flagget. Foto: REUTERS/Luis Hidalgo/Scanpix Vis mer

Det verste som kan skje, er at en av gruvearbeiderne får panikk eller svimer av under oppfarten.

Men det regnes som lite sannsynlig siden de er vant til tøffe tak og neppe ville valgt sitt yrke om de led av klaustrofobi.

De blir også utstyrt med mørke briller for å beskytte øynene mot dagslyset, en spesiell vest som skal måle blodtrykk og hjerterytme under oppfarten, og kommunikasjonsutstyr for å holde kontakten og varsle om eventuelle problemer.

Svært trangt Redningskapselen er knapt bredere enn skuldrene deres, så det blir liten bevegelsesfrihet i de rundt 20 minuttene oppheisingen tar.

De har sine egne ønsker om rekkefølgen på redningen, men den blir det ekspertene som bestemmer. Fire medisinske eksperter skal heises ned for å hjelpe til.

Fem av de sterkeste skal heises opp først, siden de vil være de beste til å takle eventuelle problemer. Deretter kommer de svakeste, som blant annet har høyt blodtrykk, diabetes og silikose, og til slutt resten av de sterkeste.

SENKES NED: Denne kapselen skal få gruvearbeiderne ut i frihet. Foto: REUTERS/Ivan Alvarado/Scanpix
SENKES NED: Denne kapselen skal få gruvearbeiderne ut i frihet. Foto: REUTERS/Ivan Alvarado/Scanpix Vis mer

Sistemann ut blir Luís Urzúa, som ifølge NTB har fungert som leder for gruppa.

DAG OG NATT: Redningsmannskaper jobber med å ferdigstille kapselen. Foto: REUTERS/Scanpix
DAG OG NATT: Redningsmannskaper jobber med å ferdigstille kapselen. Foto: REUTERS/Scanpix Vis mer