De siste månedene har mange båtflyktninger forsøkt å komme seg inn i Europa over Middelhavet.  Båtflyktninger fra Libya, Eritrea, Palestina og Marokko ankommer Lampedusa, en liten italiensk øy utenfor Afrika. Derfra håper de å komme seg videre inn i Europa. Flyktningene kommer i fiskebåter, om natta fra Nord-Afrikas kyst. Menneskesmugling.
Foto: AGNETE BRUN/Dagbladet
De siste månedene har mange båtflyktninger forsøkt å komme seg inn i Europa over Middelhavet. Båtflyktninger fra Libya, Eritrea, Palestina og Marokko ankommer Lampedusa, en liten italiensk øy utenfor Afrika. Derfra håper de å komme seg videre inn i Europa. Flyktningene kommer i fiskebåter, om natta fra Nord-Afrikas kyst. Menneskesmugling. Foto: AGNETE BRUN/DagbladetVis mer

Nå skal EU gå etter flyktningbåtene

Har godkjent omfattende aksjon mot menneskesmuglere i Middelhavet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hittil i år har over 2000 flyktninger druknet i Middelhavet etter å ha forsøkt å ta seg inn i Europa.

Nå godkjenner EU en marineoperasjon mot menneskesmuglere i Middelhavet, opplyser EUs utenrikssjef Federica Mogherini via sosiale medier.

Skal starte neste måned Etter planen skal operasjonen starte neste måned, der Roma skal fungere som et hovedkvarter. I følge BBC skal operasjonen deles inn i tre deler, der hovedmålet skal være å ødelegge vilkårene for menneskesmuglerne.

Først skal det samles inn informasjon om smuglerne, etterfulgt av å kartlegge smuglernes båter, før disse skal ødelegges.

- Dette handler mer om å ødelegge nettverkenes finansielle modeller, enn å ødelegge selve båtene, skal Mogherini ha uttalt.

Glad for at EU går etter bakmennene Kristian Norheim og Frp er blant de som vender tommelen opp for EU's tiltak. Han legger vekt på at mange av båtene nærmest er flytende likkister og at det er viktig å gå etter bakmennene.

- Dette løser ikke de humanitære krisene i land som Syria og Libya, men det er viktig å gå etter de kyniske bakmennene som sender folk ut i livsfarlige båter, sier Norheim.

Han er ikke overrasket over at EU går etter flyktningbåtene.

- Dette er et problem som har vært diskutert lenge. En ting er å redde folk i havsnød, en annen ting er å hindre at båtflyktningene havner i disse situasjonene, sier Kristian Norheim.

- Burde ty til andre grep Gerald Folkvord, politisk rådgiver i Amnesty International, ser også positivt på at EU går etter de kriminelle gjengene som frakter flyktninger over Middelhavet.

Likevel mener Folkvord at EU kun går etter et symptom på et større problem.

- Årsaken til at så mange velger å ta sjansen er den ekstreme nøden som finnes i deler av verden, og det faktum at det ikke finnes noen andre måter å komme inn i Europa på. Dette er grunnlaget til menneskehandlernes drift, og på den måten er EU-landene disse gjengenes beste venn, sier Folkvord.

 Han mener at EU burde ty til andre grep.

 - Dersom de for eksempel hadde gjort det mulig å søke asyl via ambassader i land som Sudan hadde langt færre tatt sjangsen, sier Folkvord.