Nå skal Europa lære av Norge

Neste uke kommer 20 justisministre til Tromsø for å diskutere vold i nære relasjoner.

INVITERER EUROPAS JUSTISMINISTRE: Neste uke kommer over 20 europeiske justisministre til Tromsø for å snakke om vold i nære relasjoner. De skal blant annet besøke Barnehuset i Tromsø. Her får Storberget omvisning på Barnehuset i Bergen av politimester Ragnar Auglend og leder Kristin Konglevoll Fjell. Fra dette teknisk avanserte rommet kan dommere, advokater og pårørende følge avhør av barn. 
Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
INVITERER EUROPAS JUSTISMINISTRE: Neste uke kommer over 20 europeiske justisministre til Tromsø for å snakke om vold i nære relasjoner. De skal blant annet besøke Barnehuset i Tromsø. Her får Storberget omvisning på Barnehuset i Bergen av politimester Ragnar Auglend og leder Kristin Konglevoll Fjell. Fra dette teknisk avanserte rommet kan dommere, advokater og pårørende følge avhør av barn. Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Justisminister Knut Storberget er vert for den europeiske justisministerkonferansen som i år legges til Norge og Tromsø, og har fått tittelen «Breaking the silence.» Temaet er vold i nære relasjoner.

- Jeg er veldig glad for at dette er temaet på årets konferanse, og håper vi kan klare å bryte stillheten rundt vold som foregår i hjemmet. Vi vet at dette har et voldsomt omfang i Norge, der 1300 barn er i kontakt med hjelpeapparatet i uka. Det er ingen grunn til å tro at dette problemet er mindre i andre land, tvert i mot. Men det er gjerne ikke det temaet man diskuterer mest, sier Storberget.

Les også: Vil ha mannfolk på banen

Strenge straffer for familievold

Til stede på konferansen er visegeneralsekretær i FN, Asha-Rose Migiro, sammen med Maud de Boer-Buquicchio, som er visegeneralsekretær i Europarådet. Målet er at konferansen skal fungere som en pådriver i arbeidet med å lage en ny Europarådskonvensjon mot vold i nære relasjoner.

- Vi vil gjerne vise fram det vi har gjort her i Norge, blant annet med opprettelsen av barnehus, styrking av politiet, rett til bistandsadvokat og erstatning, og skjerpelsene i straffeloven. Det fine med å ha ett tema på en slik konferanse er at man kan bruke tid på å diskutere detaljene, sier Knut Storberget.

I den nye straffeloven er strafferammene for vold i nære relasjoner doblet, og kan gi opp til 15 års fengsel. Norge er et av de landene i verden som har strengest straffer for familievold.

- Jeg ønsker å vekke Europa. Dette er et underprioritert område, og det er mange som blir vasne i blikket når vi snakker om vold i nære relasjoner. Dette er den terroren mange kvinner og barn lever med hver eneste dag, men vi bruker mye mer ressursser på å bekjempe internasjonal terrorisme, sier Storberget.

Håper på en FN-konvensjon
I alt kommer representanter fra over 40 land - de aller fleste medlemmene i Europarådet.

- Men håpet er at vi også skal se lenger enn Europa, og jobbe mot en FN-konvensjon om vold i nære relasjoner, sier Storberget, som er optimist foran den store konferansen.

- Målet er at vi skal lære av hverandre, og få inspirasjon, sier Storberget.

På programmet står også midnattssola på Sommarøy utenfor Tromsø - dersom værgudene står delegasjonen bi. De skal også besøke barnehuset i Tromsø, et av fem norske barnehus som bygger på en ide fra Island.

I tillegg er alle ministrene invitert til førpremiere på Margareth Olins film, «Engelen» - som handler om ei jente som vokser opp i et voldelig hjem.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer