Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå skal finanspampene tjene det samme som Jens

Obama skal rive gullbonusene i filler.

TAR GREP: Kenneth R. Feinberg er mannen bak det amerikanske finansdepartementets plan om massive kutt i lederlønninger. Foto: AP Photo/Charles Dharapak/Scanpix
TAR GREP: Kenneth R. Feinberg er mannen bak det amerikanske finansdepartementets plan om massive kutt i lederlønninger. Foto: AP Photo/Charles Dharapak/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Obama-administrasjonen vil sette lønnstak for toppledere i bedriftene som nøt godt av de gigantiske redningspakkene i fjor høst, får nyhetsbyrået AP opplyst.

Kenneth Feinberg ble i juni oppnevnt til å føre tilsyn med bonusutbetalingene i selskaper berørt av finanskrisen, og er mannen bak planen.

Milliarder

De sju bedriftene som mottok mest statlig støtte etter at finanskrisen var et faktum er bankene Bank of America og Citigroup, forsikringsselskapet American International Group (AIG) og bilprodusentene General Motors og Chrysler - inkludert datterselskapene GMAC og Chrysler Financial.

NÅ SKAL DENNE MANNEN... Vikram Pandit, toppsjef i Citigroup. Foto: REUTERS/Alexander Demianchuk/Scanpix
NÅ SKAL DENNE MANNEN... Vikram Pandit, toppsjef i Citigroup. Foto: REUTERS/Alexander Demianchuk/Scanpix Vis mer

Det er heller ikke småpenger topplederene må si fra seg:

Nyhetsbyrået oppgir at de sju tungt subsidierte selskapene vil måtte kutte lønna til de 25 best betalte med rundt 90 prosent i forhold til i fjor.

Hos forsikringsgiganten AIG, som alene har fått over 180 milliarder dollar i offentlig støtte, skal topplederlønna nå ligge på nivå med den til vår egen statsminister.

Kutter i bonuser

...TJENE LIKE MYE SOM DENNE: Statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix
...TJENE LIKE MYE SOM DENNE: Statsminister Jens Stoltenberg. Foto: Bjørn Sigurdsøn/Scanpix Vis mer

Statsminister Jens Stoltenberg tjente ifjor 1 140 697 kroner.

Ingen i ledelsen hos AIG skal ifølge finansministeriets plan tjene mer enn 200 000 dollar - som multiplisert med den gjeldende dollarkursen klokker inn på 1 110 917 norske kroner, noen tusenlapper under en norsk statslederlønn.

Ingen ansatte hos noen av de sju selskapene skal få motta velferdsgoder for mer enn 25 000 dollar - i underkant av 140 000 norske kroner.

Må droppe privatfly

RAMMET: Citibank. Foto: REUTERS/Lucas Jackson/Scanpix
RAMMET: Citibank. Foto: REUTERS/Lucas Jackson/Scanpix Vis mer

Dette kan bety kraftige innskrenkninger i bonusordninger av typen privatfly, medlemskap i eksklusive herreklubber og dyre firmabiler.

Lenge etter at finanskrisen hadde slått inn for fullt utbetalte AIG bonuser på over en milliard norske kroner. Lignende pengeorgier skal det nå bli en slutt på.

CNN News får også bekreftet lekkasjen fra en kilde i Det hvite hus.

Planen skal ifølge AP bekreftes av det amerikanske finansdepartementet skal angivelig kunngjøre nyheten i løpet av noen dager.

RAMMET: AIG. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP/Scanpix
RAMMET: AIG. Foto: Win McNamee/Getty Images/AFP/Scanpix Vis mer

Lønnsnivået i den amerikanske finansbransjen har i flere år ligget svært høyt. Tidligere Lehman Brothers-sjef Richard Fuld tjente eksempelvis omkring 360 millioner kroner i året.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling