Nå skal Fuglesang ut på gåtur 350 km over bakken

Følg den krevende romvandringen direkte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Klokka 23.19, norsk tid, startet astronaut Christer Fuglesang gåturen ut i verdensrommets farlige vakuum, og fortsatte jobben som ble påbegynt av ISS-besetningsmedlem Nicole Stott og Discovery-astronaut Danny Olivas tidligere i uka.

Romvandringen, den første av Fuglesangs totalt to under dette oppdraget, skal fullføre byttet av en tom og tung ammoniakktank på utsiden av Den internasjonale romstasjonen ISS. Dette er det største enkeltobjektet noensinne håndtert under romvandring.

Les mer om Discoverys oppdrag i faktaboksen under artikkelen.

KrevendeFuglesang, svensk fysiker og oppdragsspesialist (MS), skal stå i enden av en 18 meter lang robotarm, under manøveren NASA beskriver som «svært krevende» med «høye krav til koreografi». Sjefsromvandrer under turen, Danny Olivas, er Fuglesangs makker.

- De jeg skal ut på nå er helt annerledes enn de forrige, sa Fuglesang til Dagbladet i Houston i juni. I 2006 så var han ute på tre.

På livestreamen så kan du se Olivas som astronauten med et sett røde striper på romdrakta. Fuglesangs er helt hvit. De vil gå under de respektive kallesignalene EV1 og EV3 i samtale med bakkekontrollen i Houston.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.