Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Nå skal Fuglesang ut på gåtur 350 km over bakken

Følg den krevende romvandringen direkte.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Klokka 23.19, norsk tid, startet astronaut Christer Fuglesang gåturen ut i verdensrommets farlige vakuum, og fortsatte jobben som ble påbegynt av ISS-besetningsmedlem Nicole Stott og Discovery-astronaut Danny Olivas tidligere i uka.

Romvandringen, den første av Fuglesangs totalt to under dette oppdraget, skal fullføre byttet av en tom og tung ammoniakktank på utsiden av Den internasjonale romstasjonen ISS. Dette er det største enkeltobjektet noensinne håndtert under romvandring.

Les mer om Discoverys oppdrag i faktaboksen under artikkelen.

Krevende
Fuglesang, svensk fysiker og oppdragsspesialist (MS), skal stå i enden av en 18 meter lang robotarm, under manøveren NASA beskriver som «svært krevende» med «høye krav til koreografi». Sjefsromvandrer under turen, Danny Olivas, er Fuglesangs makker.

- De jeg skal ut på nå er helt annerledes enn de forrige, sa Fuglesang til Dagbladet i Houston i juni. I 2006 så var han ute på tre.

På livestreamen så kan du se Olivas som astronauten med et sett røde striper på romdrakta. Fuglesangs er helt hvit. De vil gå under de respektive kallesignalene EV1 og EV3 i samtale med bakkekontrollen i Houston.

Romvandringen, som finner sted 350 kilometer over jorda mens Discovery og ISS suser i 28 000 km/t, skal etter planen vare i 6 timer og 30 minutter.

Dette vil skje:
Olivas fjernet isolasjonen på den nye tanken som skal installeres på ISS, mens Fuglesang gjorde seg klar og festet føttene i enden av robotarmen. Deretter frigjorde de den nye ammoniakktanken fra ISS' lasterom.

PÅ EN SNURR: Discovery under den såkalte rendezvous pitch maneuver-en utenfor ISS. Romferja snurret 360 grader rundt slik at ISS-astronauter kunne fotografere skroget på jakt etter skader. Foto: Scanpix/EPA/NASA
PÅ EN SNURR: Discovery under den såkalte rendezvous pitch maneuver-en utenfor ISS. Romferja snurret 360 grader rundt slik at ISS-astronauter kunne fotografere skroget på jakt etter skader. Foto: Scanpix/EPA/NASA Vis mer

Pilot Kevin Ford og ISS' Nicole Stott vil videre operere robotarmen, og styre Fuglesang og ammoniakktanken til installasjonsstedet. Her skal Olivas og Fuglesang feste den fast med bolter og koble til elektriske kabler og rør.

Til slutt vil Fuglesang frakte den gamle, tomme tanken tilbake til Discovery, hvor den skal sikres og festes i lasterommet.

KLARSIGNAL: Christer Fuglesang har hjulpet romvandringsmakker Danny Olivas på med romdrakta, like før han senkes nedi verdens største innendørsbasseng. Her øver Discovery-astronautene på romvandringene. Foto: GEIR BARSTEIN/DAGBLADET
KLARSIGNAL: Christer Fuglesang har hjulpet romvandringsmakker Danny Olivas på med romdrakta, like før han senkes nedi verdens største innendørsbasseng. Her øver Discovery-astronautene på romvandringene. Foto: GEIR BARSTEIN/DAGBLADET Vis mer

Øvd i basseng
Når Fuglesang og Olivas klyver ut av slusen, så er det ikke første gang de utfører den svært risikable øvelsen fra A til Å. Begge har gjennomgått hele romvandringen i detalj i NASAs Neutral Buoyancy Laboratory (NBL) på Johnson Space Center (JSC) i Houston, som Dagbladet besøkte i juni.

NBL, som inneholder 23,5 millioner liter vann og tro kopier av moduler på ISS og romferja, er verdens største innendørsbasseng.

«VEKTLØS» PÅ JORDA: Bassenget, kalt Neutral Buoyancy Laboratory (NBL) inneholder 23,5 millioner liter vann og tro kopier av deler på ISS og romferja. Foto: GEIR BARSTEIN/DAGBLADET
«VEKTLØS» PÅ JORDA: Bassenget, kalt Neutral Buoyancy Laboratory (NBL) inneholder 23,5 millioner liter vann og tro kopier av deler på ISS og romferja. Foto: GEIR BARSTEIN/DAGBLADET Vis mer

- Dette er så nært vektløshet du kan komme på jorda. Vannet er så klart at du ikke merker det når du senket nedi, sier Fuglesang til Dagbladet.

ISS truffet av gjenstander
STS-128s første romvandring i forgårs, med Danny Olivas og det nybakte ISS-medlemmet Nicole Stott, var en suksess, sier NASA. Astronautene lyktes i å demontere den tomme ammoniakktanken uten store problemer.

TITTEI: Kommandør om bord romferja Discovery, Rick Sturckow, ble fotografert under romvandringa i forgårs. Foto: Scanpix/REUTERS/NASA/
TITTEI: Kommandør om bord romferja Discovery, Rick Sturckow, ble fotografert under romvandringa i forgårs. Foto: Scanpix/REUTERS/NASA/ Vis mer

Olivas oppdaget imidlertid at ISS og en verktøykasse er truffet av flere mikrometeoritter og/eller romskrot (MMOD).

- Jeg vet ikke om dere er klar over dette, men når jeg ser på verktøykassa, så er det flere MMOD-treff. Jeg teller én, to, tre, fire, fem, seks, sju... sa Danny Olivas, melder Spaceflightnow.com.

- Wow. Jeg er over luftslusa og det er et stort MMOD-treff på skjoldet. Ser dere det på video? Det er også ett treff på gelenderet. Jeg kunne fortsatt med dette i hele dag, sa Olivas noen minutter seinere.

Mulig unnamanøver
NASA sa i går at de risikerer å måtte fyre opp rakettene på ISS for å styre unna et stykke romskrot som kan komme hylende ukomfortabelt nær romstasjonen på fredag.

ANIMERT: ESA-astronaut Fuglesang demonstrerte romvandringa da Dagbladet møtte ham i Houston i juni. Foto: GEIR BARSTEIN/DAGBLADET
ANIMERT: ESA-astronaut Fuglesang demonstrerte romvandringa da Dagbladet møtte ham i Houston i juni. Foto: GEIR BARSTEIN/DAGBLADET Vis mer

Søppelet, med et overflateareal på hele 18,5 kvadratmeter, er rester fra en gammel Ariane 5-rakett skutt opp av ESA for tre år siden.

Foreløpige analyser antyder imidlertid at en unnamanøver er lite trolig. NASA vil fortsette å spore skrotet, og dersom det viser seg å være høyere enn én titusendedels sjanse for treff så vil ISS gå opp i en litt høyere bane.

LUFTIG: Nicole Stott gikk opp med Discovery, men kommer ned med Atlantis. Stott byttet plass med Tim Kopra om bord ISS. Her er hun avbildet under turens første romvandring. Foto: NASA
LUFTIG: Nicole Stott gikk opp med Discovery, men kommer ned med Atlantis. Stott byttet plass med Tim Kopra om bord ISS. Her er hun avbildet under turens første romvandring. Foto: NASA Vis mer

Astrorekord
Dette vil uansett ikke presentere en trussel for kveldens planlagte romvandring - den 132. i rekken etter at byggingen av ISS startet i 1998, melder Spaceflightnow.com.

Fuglesang, nå en astronautveteran etter STS-116 i 2006, vil etter dette pensjoneres fra yrket med fem romvandringer under beltet. Det er flere enn noen annen astronaut som ikke er fra USSR, Russland eller USA.

ILDKULE: Den spektakulære nattoppskytingen av Discovery, sett fra Kennedy Space Center i Florida. Foto: Scanpix/EPA/GARY I ROTHSTEIN
ILDKULE: Den spektakulære nattoppskytingen av Discovery, sett fra Kennedy Space Center i Florida. Foto: Scanpix/EPA/GARY I ROTHSTEIN Vis mer

Discovery skal etter planen lande på Kennedy Space Center i Florida 10. september.

I EN TYNN TRÅD: Romferja Discovery inne i Vehicle Assembly Building på KSC i Florida. Foto: NASA
I EN TYNN TRÅD: Romferja Discovery inne i Vehicle Assembly Building på KSC i Florida. Foto: NASA Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!