Nå skal han dø

Klokka 14.00 norsk tid settes giftsprøyten på Timothy McVeigh, som drepte 168 mennesker i et bombeangrep i Oklahoma. Han har nå tatt på seg klærne han skal dø i.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

McVeigh ble dømt for attentatet mot Alfred P. Murrah-bygningen 19. april 1995.

Spiste iskrem

- Han er svært rolig. Han er seg sjøl, og er forberedt på å bli henrettet. For å være helt ærlig, er han klar for å dø, sa 33-åringens advokat Robert Nigh til pressen utenfor fengselet i Terra Haute for noen timer siden. Mannen som sto bak den verste terrorhandlingen på amerikansk jord, valgte iskrem med sjokolademint som sitt siste måltid.

Hva han skulle spise, var et av de siste valg han fikk ta sjøl. De få timene han har igjen å leve, er kartlagt ned til siste detalj.

Klokka tolv i ettermiddag, norsk tid, blir eventuelle besøkende ført bort fra dødscellen McVeigh sitter på. 90 minutter seinere blir han ransaket, og tar på seg klærne han skal dø i. Så blir han hentet fra cella og geleidet til det lille, irrgrønne rommet, før han bindes fast i benken han skal tilbringe sine siste minutter på. Gardinene foran vinduet som skiller de 30 vitnene fra McVeigh, blir trukket til side.

Leser dikt

Alle ansatte i fengselet, unntatt fengselssjef Harley Lappin, forlater dødsrommet. Lappin spør McVeigh om han har noen siste ord, og massemorderen kommer til å sitere to setninger fra diktet «Invictus»:

«Jeg er herre over min skjebne. Jeg er kaptein over min sjel».

Deretter leser Lappin en obligatorisk tekst som leses før dødsstraff iverksettes, før han sier «Vi er klare».

Det blir de siste ordene McVeigh hører.

En politisjef gir tegn til bøddelen, som setter den dødelige injeksjonen. En maskin målet hjerterytmen til McVeigh.

Kort tid seinere blir han erklært død.

Deretter blir vitnene ført bort, og henrettelsesrommet blir vasket og gjort klar til neste henrettelse.

Kremeres

McVeigh ble overført til dødscellen ved siden av henrettelsesrommet i går. Han brukte søndagen til å sove litt, se tv, og snakke med advokatene sine, fengselsbetjenter og familien sin. Han har bedt om å kremeres rett etter henrettelsen, uten at han skal obduseres først.

I utgangspunktet ønsket han at asken skulle spres ved bygningen der han drepte 168 mennesker, men han ombestemte seg.

- Det ville vært for hevngjerrig og kaldblodig. Det er ikke meg, skrev han i et brev.

Tragedieturistene kommer

I går stod en del vitnene til henrettelsen sammen med turisten utenfor minnestedet som ble bygd etter bombingen. For turistene strømmer til Oklahoma City, slik de har gjort siden McVeigh sprengte 168 mennesker til døde.

Et minnested er bygd for å ære ofrene. Et gravsted for alle de avrevne kroppsdelene som var umulig å identifisere. En gavebutikk for suvenirer.

Oklahoma City ble forandret med bombinga av den føderale Alfred P. Murrah - bygningen. Av alle forandringene er turiststrømmen til byen den mest overraskende. Oklahoma City har blitt en turistattraksjon.

- Det er en fin linje vi går, sier Dianne Dooley som driver gavebutikken på minnestedet The Oklahoma City National Memorial til avisa New York Times.

Suvenirer

Og den linjen er tydelig for de fleste. Nylig fikk byen 11 millioner dollar for å fikse fortauene som går fra minnestedet til restaurant- og nattklubbdistriktet. Det gamle treet som overlevde bomben er ikke lenger bare et symbol over tragedien. I dag finner du treet avbildet på t-skjorter og kaffekopper. Men minnestedet må leve og trenger penger til den daglige driften. Men:

- Ingen vil bli rike på andres tragedie, sier direktør Kari Watkins ved minnestedet.

Økt selvfølelse

En annen overraskelse er hva bombinga betydde for selvfølelsen i Oklahoma City. I dagen etter attentatet den 19. april 1995 fikk verden se bildene av skadede og drepte. Men vi fikk også se innbyggerne stå i timelange køer for å gi blod. Eller de meldte seg frivillig til å lete gjennom den raserte bygningen.

Folka fra Oklahoma City skrudde på tv-en og så seg som helter. Det gjorde resten av verden også. Det verste som har skjedd byen ble det beste for ansiktet utad og selvfølelsen.

- Å bli kjent som samfunnet der noe forferdelig skjedde er en ting. Å bli kjent som samfunnet der vi viste hvordan du skal reagere på det forferdelige er noe helt annet, sier guvernør Frank Keating.

Pressen

Oklahoma City har annet å tilby enn minner etter en tragedie. For turistnæringen er det viktig. For Timothy McVeigh henrettes i dag klokka 14.00 norsk tid. Da settes et punktum for hele tragedien og pressedekninga roer seg. Da må Oklahoma City finne på noe annet for å fange folks interesse.

Men det er ingen tvil hvorfor turistene strømmer til i dag. Og innbyggerne ønsker ikke å stoppe dem.

- Det var en forferdelig hendelse. Men jeg tror den hentet ut det beste i oss. Og det var den som brakte turisten til byen, sier et av ofrene Germaine Johnston.

PS! Amerikansk høyesterett har forkastet en forespørsel om å få ta opp henrettelsen på video. En advokat i en annen straffesak ville bruke videoen for å vise juryen at henrettelse med giftsprøyte er en umenneskelig måte å dø på.

Dagbladet.no følger henrettelsen av Timothy McVeigh klokka 14 i dag norsk tid.

DØDSROMMET: I dette rommet blir Timothy McVeigh henrettet klokka 14 i dag norsk tid.
ATTENTAT: McVeigh er dømt for å ha tatt livet av 168 mennesker i et bombeattentat mot en føderal bygningen i Oklahoma.
SAMLINGSSTED: Himmelen lyser rosa over fengselet i Terra Haute, der McVeigh skal henrettes. Flere tusen mennesker kommer til å samle seg utenfor når giftsprøyten settes.