Nå skal han kaste steiner mot Israel

I neste uke kommer Irans president til Libanon - og skal besøke grensa til Israel.

KOMMER TIL LIBANON: Den iranianske presidenten Mahmoud Ahmadinejad kommer i neste uke til Libanon. Der planlegger han ifølge flere medier å kaste steiner over grensa til Israel. Foto: AFP PHOTO/ATTA KENARE/SCANPIX
KOMMER TIL LIBANON: Den iranianske presidenten Mahmoud Ahmadinejad kommer i neste uke til Libanon. Der planlegger han ifølge flere medier å kaste steiner over grensa til Israel. Foto: AFP PHOTO/ATTA KENARE/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Libanon trosser press fra USA, og lar Irans president Mahmoud Ahmadinejad besøke grensa til Israel, melder The Guardian.

USA har gjennom diplomatiske bånd prøvd å overtale regjeringen i Beirut til å la være å la Ahmadinejad besøke landets grensestrøk mot Israel, kontrollert av militantgruppen Hizbollah. USA mener besøket kan være en potensiell sikkerhetsrisiko og kan brukes som et påskudd for voldelige sammenstøt.

- Vil kaste steiner Ifølge flere medier vil Ahmadinejad kaste steiner over grensegjerdene og inn til Israel. Den iranske presidenten har en rekke ganger kommet med trusler til Israel, og har blant annet sagt at ethvert israelsk angrep betyr ødeleggelse av den jødiske stat.

Den siste tiden har Iran gjort flere vennligstilte framstøt mot Libanon, blant annet med å tilby den libanesiske hæren støtte i forbindelse med et dødelig sammenstøt mellom libanesiske og israelske styrker på grensa mellom de to landene. Fra før er landet en aktiv støttespiller til militantgruppen Hizbollah. Framstøtene har økt frykten for Irans innflytelse nær Israels grense, og nå skal altså presidenten selv kaste steiner over grensa.

Ifølge The Guardian vil han på den første dagen av hans første statsbesøk besøke Qana, der han skal legge en krans på gravene til libanesiske soldater drept i kamp med Israelske styrker. Et annet stopp Ahamdinejad trolig tar er Bint Jbeil, der det var store sammenstøt mellom Hizbollah og Israel under krigen i 2006.

Plakater hengt opp Selv om den iranske presidenten ikke kommer før i neste uke, har velkomstplakater på arabisk og persisk blitt hengt opp. Den iranske ambassaden i Beirut har ikke ønsket å kommentere detaljer om hans tur til grensa, men Hizbollah sier de har kommandert sine støttespillere om å ønske Ahmadinejad velkommen som en helt.

Besøket sees på som svært problematisk og har vært diskutert på toppolitisk nivå. USAs utenriksminister Hillary Clinton tok opp saken med den libanesiske presidenten, Michel Suleiman, i FN i New York i forrige uke.

Beirut-avisa an-Nahar skriver at Ahmadinajads besøk vil gjennomføres til tross for protester, men skriver at steinkastingen trolig vil skje fra en av de Iran-finansierte prosjektene i det sørlige Libanon og ikke direkte ved grensa til Israel på grunn av sikkerheten.

Det er ventet at den iranske presidenten møter sin presidentkollega Suleiman, statsminister Saad al-Hariri, andre libanesiske ledere og Hizbollah-ledere.

ØNSKES VELKOMMEN: Til tross for internasjonalt press, ønsker Libanon Mahmoud Ahmadinejad velkommen. Foto: AFP PHOTO/STR/SCANPIX
ØNSKES VELKOMMEN: Til tross for internasjonalt press, ønsker Libanon Mahmoud Ahmadinejad velkommen. Foto: AFP PHOTO/STR/SCANPIX Vis mer