«Nå skal han prøve å komme seg unna enda en gang»

29-åringen i Kragerø sier han ikke drepte sin datter Alexandra (5) med vilje. Jentas mor reagerer sterkt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

KRAGERØ/SKIEN (Dagbladet): Drapet på lille Alexandra Bohnhorst Eneberg Sandvik framstår fremdeles som helt uforståelig for både politi, familie og venner.

Men i går tilsto Alexandras 29 år gamle far å ha å ha forvoldt datteras død ved å slå henne i hodet med ei slegge inne i huset sitt i Kragerø mandag kveld.

- Han er svært preget av dyp sorg og fortvilelse fordi han har erkjent at han har tatt livet av sin egen datter, sier mannens forsvarer, Johan Tønnes Løchstøer.

I går ble 29-åringen varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud. Etter en lang samtale med sin forsvarer erkjente han for Nedre Telemark tingrett i går å ha drept dattera si, men han erkjente ikke straffskyld.

- Hvordan kan han erkjenne drapet, men ikke straffskyld?

- Skal han dømmes for forsettlig drap, må han ha utført drapet med vilje. Han sier han ikke drepte med vilje. Altså erkjenner han ikke straffskyld for forsettlig drap, sier Løchstøer

Virket blid og fornøyd

Alexandras mor (25) reagerer sterkt på ekssamboerens uttalelser.

SISTE HILSEN: To lys, fire brev, en dukke, en bamse. Vennene har lagt igjen hilsner til Alexandra. Foto: Adrian Øhrn Johansen/Dagbladet
SISTE HILSEN: To lys, fire brev, en dukke, en bamse. Vennene har lagt igjen hilsner til Alexandra. Foto: Adrian Øhrn Johansen/Dagbladet Vis mer

- Hun syns det er ille at han ikke erkjenner straffskyld. Hennes umiddelbare reaksjon var: «Nå skal han prøve å komme seg unna enda en gang». Hun mener at han ikke tar ansvar for det han har gjort, sier morens advokat, Merete Aune, til Dagbladet.

Hun kom ut fra lange politiavhør sammen med sin klient ved midnatt i går kveld.

- Moren føler at hun ved flere anledninger har forsøkt å anmelde mannen og si fra hvordan dette er, men har ikke blitt hørt. Det er tungt. Hun har hatt to vanskelige døgn med sinne, fortvilelse og frustrasjon, og hun opplever at situasjonen hadde vært en helt annen om Alexandra hadde bodd hos henne, sier Aune.

Dyp kjærlighetssorg

Politiet jobber nå med flere teorier om hvorfor 29-åringen gjorde sitt fatale valg. De skal de nærmeste dagene avhøre en rekke vitner for å kaste lys over alle aspekter ved saken.

Ifølge VG skrev mannen et avskjedsbrev etter drapet.

Brevet ble funnet i mannens bolig i Kragerø.

Etter at han skrev avskjedsbrevet la han den døde datteren i bilen og kjørte mot ekskjærestens hus i Drangedal. Det var på tunet utenfor dette huset at han krasjet og forlot bilen med datteren i.

«Nå skal han prøve å komme seg unna enda en gang»

Etter det Dagbladet får opplyst, blir et sentralt vitne den nitten år gamle jenta som har vært kjæreste med 29-åringen de siste månedene.

- De to var ikke veldig lenge sammen. Han virket blid og fornøyd mens de var sammen. Forholdet tok slutt for bare kort tid siden, sier Kenneth Finnstrøm, som er en god venn av den siktede 29-åringen, til Dagbladet.

Politiet har fått opplysninger som viser at 29-åringen har hatt en dyp kjærlighetssorg etter bruddet med 19-åringen. Etter den knallharde rettssaken om omsorgsretten til Alexandra (5), har han ikke villet gi slipp på henne.

Den drapssiktede skal ha ment at dattera ikke kunne leve uten ham, og derfor ha gått til det skrittet å drepe henne inne i huset sitt.

Når han kom fram til gården til ekskjærestens foreldre, kjørte han rett inn i deres bil og kolliderte.

Visepolitimester Runar Karlsen bekrefter overfor Dagbladet at det er høyst sannsynlig at kollisjonen skjedde med overlegg

Bare lettere skadet

Politiet har opplysninger som kan tyde på at 29-åringen ville ta livet sitt ved å krasje i bilen til ekskjæresten. Men kollisjonen førte bare til at han selv ble lettere skadet. Da skal 29-åringen ha rømt, men han blir arrestert av politiet bare noen få timer seinere.

Advokat Johan Tønnes Løchstøer vil ikke kommentere Dagbladets opplysninger.

Løchstøer ba i går Nedre Telemark tingrett om at 29-åringen må settes under judisiell observasjon. Det betyr at to rettpsykiatere skal vurdere hans mentale helse.

- Både ut fra avhørene og mine samtaler med ham, finner jeg det helt nødvendig at rettspsykiatere vurderer ham, sier Løchstøer til Dagbladet.

Under fengslingsmøtet i går var den siktede faren villig til å forklare seg, ifølge politiet.- Han er preget av det som har skjedd, sier politiadvokat Jon Berge.

Politibetjent Øystein Skottmyr bisto i går både familien til Alexandras mor, og den drapssiktedes familie.

Den siktede 29-åringen skal nå sitte varetektsfengslet i Drammen fengsel.

SAMMEN I SORGEN: Venner og sørgende samlet seg i går i Kragerø kirke.
DREPT: Alexandra Bohnhorst Eneberg Sandvik (5).