Nå skal han svare på de rystende anklagene

I dag skal Svein Ludvigsen forklare seg i Nord-Troms tingrett.

SKAL AVGI FORKLARING: Svein Ludvigsen skal i dag avgi sin forklaring i retten. Her må han svare på alvorlige anklager. Foto: Anders Wiklund / NTB Scanpix
SKAL AVGI FORKLARING: Svein Ludvigsen skal i dag avgi sin forklaring i retten. Her må han svare på alvorlige anklager. Foto: Anders Wiklund / NTB ScanpixVis mer

TROMSØ (Dagbladet): Over to dager i Nord-Troms tingrett har tre menn kommet med rystende og detaljerte anklager om seksuell omgang med tidligere fylkesmann Svein Ludvigsen (72).

Alle de tre fornærmede omtales i tiltalen som ressurssvake, unge, enslige, asylsøkere. Statsadvokaten beskriver at den tidligere Høyre-politikeren har utnyttet sin stilling eller at de fornærmede var i en sårbar situasjon ved alle tilfellene.

Ludvigsen nekter straffskyld. I dag skal han avgi sin forklaring i retten.

Den tidligere fylkesmannen smilte bredt og fleipet på tiltalebenken da han først ankom Nord-Troms tingrett i store, svarte solbriller og blå allværsjakke på tirsdag. Under forklaringene har han notert flittig, men også himlet med øynene og ristet oppgitt på hodet.

TILTALTES FORSVARER: Svein Ludvigsens forsvarer, Kai Vaag, snakket med Dagbladet etter at retten ble hevet tirsdag. Reporter/video: Trym Mogen / Madeleine Liereng / Dagbladet TV. Vis mer

Forsvarer Kai Vaag har vært ordknapp om hvordan Ludvigsen vil forklare seg om forholdet til de tre mennene. Han har imidlertid varslet at 72-åringen ikke vil bestride alle deler av faktum som blir presentert.

- Det store spørsmålet man sitter igjen med er om han erkjenner at det har vært et seksuelt forhold mellom dem?

- Det er han som skal gi sin forklaring, sa en ordknapp forsvarer til Dagbladet tidligere denne uka.

Beskrev overgrep

De tre mennene i 20- og 30-årsalderen har forklart at de ikke motsatte seg den seksuelle omgangen på grunn av frykt for den mektige politikeren.

Statsadvokat Tor Børge Nordmo oppsummerer de fornærmedes forklaringer slik:

- Alle tre har forklart seg om kontakt med Svein Ludvigsen. Alle har også forklart seg at kontakten har vært av seksuell karakter og at det er han som har initiert det, sier Nordmo til Dagbladet.

En mann, som var 17 år og enslig asylsøker første gang han møtte Svein Ludvigsen, fortalte i retten om et seks år langt forhold med flere titalls tilfeller av seksuell omgang der mannen fortalte at han følte seg maktesløs.

Påtalemyndigheten mener den seksuelle omgangen pågikk fram til 27. november 2017. De seksuelle omgangen omfatter både analt og oralt samleie, ifølge tiltalen. Overgrepene skal ha funnet sted på Ludvigsens hytte, hjemme hos ham, på fylkeshuset og flere hoteller i Oslo.

I detalj fortalte han også om en episode der han hevder Ludvigsen gjorde ham vondt, slo ham på siden av ansiktet og slo hodet hans i veggen.

- Vi hadde ikke sett hverandre på noen uker, så han ville straffe meg. Jeg var slaven hans, sa mannen og gråt. Ved flere anledninger knakk han fullstendig sammen i vitneboksen.

Han fortalte at han følte seg så nedbrutt at han ønsket å ta livet av Ludvigsen.

PREGET: Mannen i 20-åra, som hevder han ble misbrukt av Ludvigsen i seks år, var svært preget i vitneboksen og gråt flere ganger. Tegning: Ane Hem / NTB Scanpix
PREGET: Mannen i 20-åra, som hevder han ble misbrukt av Ludvigsen i seks år, var svært preget i vitneboksen og gråt flere ganger. Tegning: Ane Hem / NTB Scanpix Vis mer

- Ble lovet bolig

Ludvigsen er også tiltalt for å ha misbrukt en mann i 30-åras sårbare situasjon til seksuelle formål ved tre anledninger i løpet av sommeren 2014. Ifølge tiltalen skal det ha vært seksuell omgang i en parkert bil på to forskjellige steder i Tromsø og på Amalie hotell i sentrum av byen.

Mannen hadde på tidspunktet ikke varig oppholdstillatelse i Norge, og ifølge påtalemyndigheten forledet Ludvigsen mannen til å tro at han kunne skaffe ham bolig og opphold i Norge.

- Han lovet meg masse ting. Han skulle hjelpe meg med å finne bolig, så jeg kunne bo alene og finne jobb, sa mannen.

DETTE ER SAKEN: Svein Ludvigsen er tiltalt for å ha misbrukt sin stilling og utnyttet unge asylsøkere for sex. Han nekter straffskyld. Reporter: Trym Mogen. Video: Madeleine Liereng. Foto: Henning Lillegård / Stein Wilhelmsen. Tegning: Ane Hem / NTB Scanpix Vis mer

Den tredje fornærmede møtte ikke retten fordi han er lettere psykisk utviklingshemmet. Det ble i stedet spilt av et tilrettelagt avhør.

I tiltalen heter det at Ludvigsen i slutten av mai eller i begynnelsen av juni 2014 skaffet seg seksuell omgang med mannen på et hotellrom i Oslo.

Mannen sa i avhøret at han ble bedt om å utføre oralsex på Ludvigsen for å få penger. Han hevder han ble tilbudt 15 000 kroner. Ifølge ham var ikke dette noe han ønsket å gjøre, men at han gjorde det likevel fordi han trengte pengene.

- Så tenkte jeg på fylkesmannen. Jeg er redd for å miste passet mitt. Jeg hadde aldri sett så mye penger i mitt liv.

- Sa han kjente alle

De beskrev alle Ludvigsen som en svært mektig mann.

- Han sa til meg at han kjenner alle. At han er bestevenn med kongen. At han kjenner politiet og UDI. At han skulle kaste meg ut, sa en av dem i retten.

I tillegg til forklaringene fra de tre mennene, er det også flere andre bevis i den omfattende saken.

Det innebærer blant annet to bilder, tatt med én dags mellomrom. Det første er et overvåkningsbilde fra utenfor Byporten i Oslo sentrum. Bildet, tatt seint på kvelden 27. november 2017, viser Ludvigsen og den ene fornærmede vandrende gatelangs ved siden av trikken. Den samme kvelden skal de to ha bodd på samme hotell.

Et annet bilde skal vise to nakne personer på et hotellrom i Oslo 26. november 2017, dagen før overvåkningsbildet ved Byporten ble tatt. Bildet skal også vise seksuell omgang.

Seks karaktervitner

I tillegg til Ludvigsens forklaring, skal forsvarerne forsøke å tegne et bilde av en fylkesmann som var brennende opptatt av enkeltmenneskene og saksfeltet han hadde tilsynsmyndighet for, blant annet gjennom seks karaktervitner.

Disse er:

  • Tidligere kommunikasjonsdirektør i Norsk Sjømatråd og hos fylkesmannen, Geir Håvard Hanssen.
  • Anne Ingeborg Myhr - daglig leder i Genøk, Norges nasjonale kompetansesenter innen biosikkerhet
  • Tidligere NOFIMA-sjef og professor Ørjan Olsvik.
  • Kjell Ove Hveding, personlig venn av Ludvigsen.
  • I tillegg skal to unge personer som Ludvigsen har engasjert seg overfor vitne.

På spørsmål om Ludvigsen har endret forklaring siden han ble avhørt først i januar i fjor, opplyser statsadvokaten at Ludvigsen har blitt avhørt flere ganger fram til midten av september.

- Om han har endret forklaring får vi høre i dag. Det er han som skal forklare seg, sier Nordmo.