Nå skal heisene bli smartere

Lei av å stå og trykke på heisen som aldri kommer?

SMARTERE: Nå skal heisene bli smartere, melder ThyssenKrupp. Her illustrert med et bilde av skuespiller Jerry Lewis i filmen Hook, Line & Sinker fra 1969. Foto: NTB SCANPIX
SMARTERE: Nå skal heisene bli smartere, melder ThyssenKrupp. Her illustrert med et bilde av skuespiller Jerry Lewis i filmen Hook, Line & Sinker fra 1969. Foto: NTB SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nå skal heisene bli smartere, lover heisiganten ThyssenKrupp.

Gjennom sitt nye «smarte» heissystem MAX, som ble lansert denne uka, mener selskapet at de vil kunne frigjøre 95 millioner driftstimer for heiser verden over, og sørge for at de fleste heiser fikses før de bryter sammen og tvinger folk til å ta trappene.

Det er Time som skriver om den varslede heisrevolusjonen som nå rulles ut. Med en dings på størrelse med din TV-boks, til prisen av en iPod, drevet med Microsofts sky-teknologi Azure, skal heisene nå overvåkes på alle tenkelige måter med tanke på å optimalisere drift og oppdage rushtider slik at de får de mest effektive rutinene for både bygg, innbyggere og vaktmestere.

Det er mulig du fremdeles vil irritere deg skakk mens du hamrer på heisknappen i første, uten at det kommer noen heis. Men nå vil i det minste systemet fange opp hamringen din, og varsle vaktmesteren om at knappen snart må byttes ut på grunn av slitasje.

Det samme gjelder heisene, som nå vil si ifra at de trenger vedlikehold lenge før de stanser opp. Ifølge Time og ThyssenKrupp er potensialet enormt. Bare i New York alene regner man med at 16,6 årsverk årlig går med til å la kontorarbeidere stå i heiskø. Det har Columbia University funnet ut.

Skal vi tro heismontørene i ThyssenKrupp vil systemet også gi miljøgevinster i form av redusert energiforbruk. Dette fordi systemet vil føre til mer effektiv drift, og smart håndtering av byggets rutiner.

- Bygninger er verdens største energiforbrukere. 40 prosent av verdens energi konsummeres av bygninger, og heiser kan stå for ti prosent av dette, sier kommunikasjonsdirekør Luis Ramos til Time.