Nå skal ikke alle influensasyke testes lenger

For stor pågang av svineinfluensasmittede. Bare de som er hardest rammet skal testes.

EGET ROM: Legevakten i Oslo har åpnet egne rom for undersøkelse, og eventuell testing, av personer med mistenkt influensa A (H1N1). (Svineinfluensa). Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
EGET ROM: Legevakten i Oslo har åpnet egne rom for undersøkelse, og eventuell testing, av personer med mistenkt influensa A (H1N1). (Svineinfluensa). Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Folkehelseinstiututtet (FHI) endrer fra i dag retningslinjene for testing av svineinfluensa.

- Fra nå anbefaler vi at de som har vært i områder med mye svineinfluensa og som har milde symptomer ikke skal testes, men heller behandles som om de har sykdommen, sier Hans Blystad, overlege ved FHI, til Dagbladet.

For stor pågang

I Stavanger har pågangen til legevakta ifølge Aftenbladet vært så stor at de i helga gikk over til å bare ta prøver av de som er mest syke og de i risikogruppen.

- Lørdag var det helt kaos. Det var så mange som meldte seg for å ta prøver, sier Max Jens Holm, smittevernoverlege i Stavanger, til avisa.

Fra i dag gjelder det samme altså resten av landet også.

- Dette vil dempe litt av pågangen mange kommuner og legevakter nå opplever, sier Blystad til Dagbladet.

På legevakta i Oslo har de måttet åpne et eget rom for svineinfluensa-pasienter.

Fram til i forrige uke dro legevakta på hjemmebesøk da de ble ringt av folk med symptomer, men det er det ikke kapasitet til lenger.

Samtidig som rutinene nå endres, understreker FHI at det er viktig at folk med symptomer får behandling.

- De som har symptomer på dette må kontakte lege, slik en alltid gjør med influensa. Men en kan ikke forvente at det blir tatt en test, selv om en selv ønsker det, sier overlege Blystad.

Kan nektes flyreise

Samtidig som norske myndigheter endrer sitt krav til testing, innfører de britiske flyselskapene British Airways og Virgin Atlantic nye regler som innebærer mer testing. De to flyselskapene vil nå nekte passasjerer som ikke kan bevise at de ikke har svineinfluensa å fly.

Det melder flere britiske medier, blant annet The Times og Daily Mail.

Ansatte i flyselskapene har blitt trent i hvordan de skal identifisere passasjerer som kan være smittet, slik at de blir kontrollert før de går om bord i flyene.

Passasjerer som har symptomer, som hodepine, sår hals eller rennende nese må derfor ha med en legeerklæring som viser at de ikke har svineinfluensa hvis de skal få fly med selskapene.

British Airways, som har daglig flere flygninger til Norge, har allerede nektet passasjerer med influensasymptomer adgang på fly.

Flyselskapene mener utgiftene ved en kansellert reise i slike tilfeller må dekkes av reiseforsikringen.

- Sløsing med tid

Britiske leger er ikke imponert over flyselskapenes nye plan.

STOR PÅGANG: Avdelingsoverlege, Anne Kathrine Nore, sammen med lege Nils Tovsrud på legevakten i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
STOR PÅGANG: Avdelingsoverlege, Anne Kathrine Nore, sammen med lege Nils Tovsrud på legevakten i Oslo. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

- Det vil være sløsing med tid. En slik legeerklæring vil bare være gyldig i det den skrives ut. En kan bli smittet på vei fra legekontoret og til flyplassen. Leger har mye viktigere ting å gjøre enn dette, sier Peter Holden, som leder British Medical Association sitt arbeid med svineinfluensasen ifølge The Times.

Storbritannia er blant landene som er hardest rammet av svineinfluensa, og det er ventet langt flere syke der enn her i Norge.

Verken SAS og Norwegian har planer om å innføre liknende regler som de to britiske selskapene.

- Vi har ikke tatt noen beslutninger om dette i SAS. Våre medisinske ansvarlige følger med på dette kontinuerlig, men vi vil ikke skape unødig angst eller usikkerhet blant folk som skal ut og reise, sier Gro Elin Hansen, informasjonsrådgiver i SAS, til Dagbladet.

- Hvis det kommer et slikt pålegg fra helsemyndighetene vil vi følge det, men det vil ikke være aktuelt for oss å sette i gang dette i egen regi, sier Anne-Sissel Skånvik, kommunikasjonsdirektør i Norwegian.

Begge flyselskapene råder syke om å unngå å reise, etter anbefaling fra FHI.

- Hvis noen blir syke i utlandet, så er vårt råd at de ikke skal fly og heller ringe forsikringsselskapet og utsette reisen. Flyselskapene har også tatt noen forhåndsregler, blant annet vet jeg har SAS har munnbind om bord, i tilfelle noen skulle bli syke, sier Hans Blystad i FHI.

Britenes hardere rammet

Helsemyndighetene anslår at 55 000 briter smittes med sykdommen hver uke. Så langt har H1N1 — også kjent som svineinfluensa — tatt livet av 29 mennesker i øyriket.

Smitten av svineinfluensa sprer seg nå for fort til at det er umulig å telle antall smittede.

Til sammen 16 095 personer er smittet, 33 døde. I Norge er totalt varslet om 120 tilfeller.

LEDES TIL RIKTIG ROM: Veien til svineinfluensarommet er markert med gule streker.  
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
LEDES TIL RIKTIG ROM: Veien til svineinfluensarommet er markert med gule streker. Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer

Britiske jordmødre ber gravide holde seg hjemme, fordi de lettere kan bli smittet av viruset. Britiske myndigheter støtter ikke rådet, og norske eksperter vil heller ikke gå ut med et slikt råd nå.