Nå skal ikke alle influensasyke testes lenger

For stor pågang av svineinfluensasmittede. Bare de som er hardest rammet skal testes.

EGET ROM: Legevakten i Oslo har åpnet egne rom for undersøkelse, og eventuell testing, av personer med mistenkt influensa A (H1N1). (Svineinfluensa). Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
EGET ROM: Legevakten i Oslo har åpnet egne rom for undersøkelse, og eventuell testing, av personer med mistenkt influensa A (H1N1). (Svineinfluensa). Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet.no): Folkehelseinstiututtet (FHI) endrer fra i dag retningslinjene for testing av svineinfluensa.

- Fra nå anbefaler vi at de som har vært i områder med mye svineinfluensa og som har milde symptomer ikke skal testes, men heller behandles som om de har sykdommen, sier Hans Blystad, overlege ved FHI, til Dagbladet. For stor pågangI Stavanger har pågangen til legevakta ifølge Aftenbladet vært så stor at de i helga gikk over til å bare ta prøver av de som er mest syke og de i risikogruppen.

- Lørdag var det helt kaos. Det var så mange som meldte seg for å ta prøver, sier Max Jens Holm, smittevernoverlege i Stavanger, til avisa.

Fra i dag gjelder det samme altså resten av landet også.- Dette vil dempe litt av pågangen mange kommuner og legevakter nå opplever, sier Blystad til Dagbladet.

På legevakta i Oslo har de måttet åpne et eget rom for svineinfluensa-pasienter.

Fram til i forrige uke dro legevakta på hjemmebesøk da de ble ringt av folk med symptomer, men det er det ikke kapasitet til lenger.Samtidig som rutinene nå endres, understreker FHI at det er viktig at folk med symptomer får behandling.- De som har symptomer på dette må kontakte lege, slik en alltid gjør med influensa. Men en kan ikke forvente at det blir tatt en test, selv om en selv ønsker det, sier overlege Blystad. Kan nektes flyreiseSamtidig som norske myndigheter endrer sitt krav til testing, innfører de britiske flyselskapene British Airways og Virgin Atlantic nye regler som innebærer mer testing. De to flyselskapene vil nå nekte passasjerer som ikke kan bevise at de ikke har svineinfluensa å fly.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.