MÅTTE SONE:  Ghoncheh Ghavami satt fengslet i fem måneder i Iran for å ha forsøkt å se en volleyball-kamp. Nå skal loven som forbyr kvinner å se på idretts-arrangementer oppheves, delvis. Foto: NTB / Scanpix
MÅTTE SONE: Ghoncheh Ghavami satt fengslet i fem måneder i Iran for å ha forsøkt å se en volleyball-kamp. Nå skal loven som forbyr kvinner å se på idretts-arrangementer oppheves, delvis. Foto: NTB / ScanpixVis mer

Nå skal iranske kvinner få lov til å se på idretts-arrangmenter

Opphever forbud fra 1979. Delvis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Siden revolusjonen i Iran i 1979 har ikke iranske kvinner fått lov til å dra på arrangementer hvor menn har utøvd sport. Nå skal landets myndigheter oppheve forbudet. Delvis, i alle fall.

Det skriver nyhetsbyrået AP.

Endringene i regelverket vil trå i kraft senere i år, meldte landets viseminister for idrett, Abdolhamid Ahmadi, til Irans statlige nyhetsbyrå IRNA.

Det vil imidlertid fremdeles være noen sportsarenaer og noen kamper kvinner ikke får se, sa viseministeren uten å spesifisere hvilke, ifølge nyhetsbyrået.

Ville se volleyball - ble fengslet I juni i fjor ble iransk-britiske Ghoncheh Ghavami (26) arrestert etter å ha vært med på en demonstrasjon da hun ble nektet å overvære en volleyball-kamp mellom Iran og Italia i den iranske hovedstaden Tehran fordi hun var kvinne.

Ghavami ble ifølge avisa fengslet i fem måneder før hun ble løslatt mot kausjon, men tiltalen mot henne besto. Nå er også den historie etter at en iransk ankedomstol henla tiltalen, skriver britiske The Observer.

- Kampen for at kvinner skal få slippe inn på arenaer har fått mye offentlig støtte i landet de siste ti årene takket være kvinnerettighets-aktivister, sier hun til avisa.

Hun forteller at hun er glad for at forbudet blir delvis opphevet.

- Men vi kommer til å jobbe for å sørge for at kvinner skal få lov til å se alle sportsbegivenheter i framtida.

Forbund reagerte Som følge av fengslingen av Ghavami i juni reagerte også det internasjonale volleyballforbundet og sa de i framtida ville nekte Iran å være vertskap for flere internasjonale kamper, ifølge The Observer.

Ifølge nyhetsbyrået AP kommer regelendringen som følge av at FIFA-president Sepp Blatter oppfordret landets myndigheter om å oppheve forbudet i mars.

Nyhetsbyrået skriver også at formålet med forbudet var å forhindre at menn og kvinner oppholdt seg sammen offentlig.

Det har imidlertid vært gjort unntak fra forbudet tidligere slik at utenlandske kvinner bosatt i Iran har kunne delta på fotballkamper når deres landslag har spilt mot Iran.