Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Nå skal jeg drikke rosa sjampanje

Bare kongen kan nekte den nye ekteskapsloven.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter en av tidenes lengste debatter i Lagtinget kunne LLH-leder Jon Reidar Øyan slippe jubelen løs. Den varslede omkampen om den nye ekteskapsloven uteble.

Hele lovforslaget, inkludert retten til assistert befruktning for lesbiske par, fikk klart flertall tross utbrytere fra både Venstre og Senterpartiet.

Nervevrak

- Åh, dette er en utrolig lettelse - og en utrolig glede! Nå skal jeg drikke rosa sjampanje i statsrådsalen, og så skal jeg kose meg med min fantastiske kjæreste, utbryter Øyan fra lagtingsbalkongen når resultatet kunngjøres.

Selv om resultatet var ventet, var han langt fra sikker da Dagbladet.no møtte ham like før saken skulle behandles klokken ti i formiddag. Og underveis måtte han ut av salen flere ganger for å roe nervene, og slippe å høre på enkelte av politikerne som kjempet i mot til siste slutt.

- Jeg hadde ingen god følelse i dag morges. Virkelig ikke. Men jeg har roet meg underveis. Men den kan bli virkelig nære. Det blir så utrolig nedtur hvis alt veltes her, sa Øyan mens debatten fortsatt pågikk.

Klemmer og bønn

For ryktene om at flere ville bryte ut og stemme mot partilinja - blant annet i Venstre og Senterpartiet - fikk spenningen opp på et uvanlig høyt nivå både blant politikerne og tilhørerne på Stortinget i dag.

SEIER: LLH-leder Jon Reidar Øyan var i dag morges litt redd for at han hadde jublet for tidlig da Odelstinget vedtok den nye ekteskapsloven 11. juni. Men her slipper han jubelen løs igjen, etter at også lagtinget vedtok loven - uten omkampen KrF og Frp håpet på. Foto: Øistein Monsen
SEIER: LLH-leder Jon Reidar Øyan var i dag morges litt redd for at han hadde jublet for tidlig da Odelstinget vedtok den nye ekteskapsloven 11. juni. Men her slipper han jubelen løs igjen, etter at også lagtinget vedtok loven - uten omkampen KrF og Frp håpet på. Foto: Øistein Monsen Vis mer

Flere på tilhørerbenken satt i intens bønn mot den nye loven. Andre ga Øyan klemmer og lykkeønskninger etterhvert som debatten strakk ut.

Klart flertall

Kristelig Folkeparti og Fremskrittspartiet håpet å overbevise nok lagtingsrepresentanter til å stemme ned den nye ekteskapsloven. Og debatten var tidvis glødende. Men etter nesten fem timers ordveksling - trolig en av de lengste debattene i lagtingets historie - ebbet det ut i en klar flertallsavgjørelse for den nye loven.

Dermed mangler den bare kongens formelle underskrift før homofile og lesbiske er helt likestilte heterofile når det gjelder retten til ekteskap, adopsjon og assistert befruktning.

Nærmest omkamp kom motstanderne da de med 17 mot 23 stemmer ville velte forslaget om å tillate assistert befruktning for lesbiske par.

Anne-Margrethe Larsen (V) var en av tre utbrytere som stemte mot partilinja. Det hadde hun på forhånd varslet, og det ble lenge spekulert i om partileder Lars Sponheim ville gripe inn og svinge partipisken.

- Nei, hun ba om å få stemme i mot, og det fikk hun. Det finnes ingen partipisk i Venstre. Det var aldri på tale at hun skulle stemme på annet enn sin overbevisning, sier Sponheim til Dagbladet.no.

image: - Nå skal jeg drikke rosa sjampanje
LANG DEBATT: KrF og Frp håpet i det lengste at utbrytere fra de andre partiene ville støtte deres syn i saken. Men etter nærmere fem timers debatt, stemte lagtinget for lovendringen.
BØNN OG SPENNING: Både forkjempere og motstandere av loven fulgte debatten fra lagtingets publikumsbalkong.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media