Helsvart valgkveld for Erna

- Nå skal jeg legge meg

Valget ble en nedtur for Erna Solbergs samarbeidsprosjekt. Mer bråk kan være i vente når Siv Jensen varsler en tøffere linje i regjering.

SLITEN: Statsminister Erna Solberg var sliten etter en lang valgkamp. Reporter. Mats Rønning. Reporter: Nicolai Delebekk Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Nå kommer jeg til å gå ganske raskt og legge meg. For jeg har en dag i morgen også, sa statsminister Erna Solberg da hun var på vei inn til sitt hjem i Oslo i natt.

Men det politiske landskapet som hun våkner til, vil være ganske forandret i mange kommuner og fylkesting.

Målet ved inngangen av valgkampen var at halvparten av Norges innbyggere skulle bo i Høyre-styrte kommuner. Slik har det ikke gått.

I stedet taper Høyre velgere både i byene og bygdene. På landsbasis er resultatet på 19,8 prosent når 93 prosent av stemmene er talt opp. Det er ned 23, 2 prosent i 2015, også det et dårlig valg for Høyre.

Nedtur for Ernas lag

Også resten av Erna Solbergs regjeringslag går på nederlag i kommune- og fylkestingsvalget.

Samlet går Høyre, Frp, Venstre og KrF tilbake 9,5 prosentpoeng fra 2015. Sammenliknet med stortingsvalget i 2017 er tilbakegangen på hele 12,7 prosent.

Likevel avviser statsministeren kontant premisset om at lokalvalget kan oppfattes som en folkeavstemning om regjeringens popularitet.

- Dette er ingen folkeavstemning om regjeringen. Dette er et lokalvalg, sier Solberg bestemt til Dagbladet i duskregnet utenfor statsministerboligen bak Slottet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer