Helsvart valgkveld for Erna

- Nå skal jeg legge meg

Valget ble en nedtur for Erna Solbergs samarbeidsprosjekt. Mer bråk kan være i vente når Siv Jensen varsler en tøffere linje i regjering.

SLITEN: Statsminister Erna Solberg var sliten etter en lang valgkamp. Reporter. Mats Rønning. Reporter: Nicolai Delebekk Vis mer

- Nå kommer jeg til å gå ganske raskt og legge meg. For jeg har en dag i morgen også, sa statsminister Erna Solberg da hun var på vei inn til sitt hjem i Oslo i natt.

Men det politiske landskapet som hun våkner til, vil være ganske forandret i mange kommuner og fylkesting.

Målet ved inngangen av valgkampen var at halvparten av Norges innbyggere skulle bo i Høyre-styrte kommuner. Slik har det ikke gått.

I stedet taper Høyre velgere både i byene og bygdene. På landsbasis er resultatet på 19,8 prosent når 93 prosent av stemmene er talt opp. Det er ned 23, 2 prosent i 2015, også det et dårlig valg for Høyre.

Nedtur for Ernas lag

Også resten av Erna Solbergs regjeringslag går på nederlag i kommune- og fylkestingsvalget.

Samlet går Høyre, Frp, Venstre og KrF tilbake 9,5 prosentpoeng fra 2015. Sammenliknet med stortingsvalget i 2017 er tilbakegangen på hele 12,7 prosent.

Likevel avviser statsministeren kontant premisset om at lokalvalget kan oppfattes som en folkeavstemning om regjeringens popularitet.

- Dette er ingen folkeavstemning om regjeringen. Dette er et lokalvalg, sier Solberg bestemt til Dagbladet i duskregnet utenfor statsministerboligen bak Slottet.

Hun tilføyer at det rett nok har vært noen «tunge trender» i dette lokalvalget, og viser til distriktsspørsmål og klimasaken.

- Det er veldig mange saker som regjeringen jobber med, som ikke har vært del av denne debatten i det hele tatt, sier hun.-

- Tøffere forhandlinger

I sin tale varslet Frp-leder Siv Jensen at Frp framover vil bli tøffere og tydeligere. Jensen utdyper at det handler om å få flere blanke seiere, samt flere klare og tydelige gjennomslag.

- Det gjelder i alt det vi gjør, både i regjering og lokalt. Kanskje vi må være enda tøffere i forhandlingene framover, sa hun på vakten tidligere på kvelden.

Like tydelig var Trine Skei Grande i sin tale etter valgnederlaget. Hun slo fast at partiet skulle finpusse profilen og stå fram som et tydelig liberalt parti.

På spørsmål om hvordan hun skal sikre flertall for sin koalisjon om to år, svarer statsministeren:

- Det skal vi gjøre ved å vise de resultatene vi får og hva politikken vår faktisk leder til. Og så skal vi faktisk røyke ut alternativene. For nå har Senterpartiet fått holde en lang og god valgkamp uten å måtte svare for hva løsningene deres er, men bare få kritisere.

- En på tygga

- De to styringspartiene har fått en på tygga ved dette valget. Hva slags politisk landskap står vi overfor de to neste årene?

- Stortinget vil være det samme og vi har fortsatt en flertallsregjering. Men i kommunene så kommer det til å være uoversiktlig. Det er mange store kommuner som har krevende forhandlinger foran seg. Der har Høyre tenkt å være med for å finne gode løsninger, sier Erna Solberg.

Bompenge-skygge

Høyres nestleder Jan Tore Sanner gir bompengekrangelen skylda for noe av det svake resultatet.

- Vi har hatt en valgkamp hvor det har vært mye diskusjon om bompenger også mellom regjeringspartiene. Det er en uro jeg vet Høyres velgere ikke liker. Det har også skygget for de lokale sakene, mener Høyre-nestlederen.

Solberg-regjeringen var tilsynelatende nær med å gå i oppløsning, tidligere i sommer. Erna Solberg måtte stille ultimatum og true med å gå av, før hun fikk de fire regjeringspartiene til å bli enige om en løsning på det fastlåste spørsmålet. To milliarder kroner i årlige bevilgninger øremerket bompengekutt samt mer til kollektiv, reddet til slutt prosjektet.

Det var den voldsomme veksten til Folkeaksjonen til nei mer bompenger som utløste det helt.

Utenriksminister og Høyre-profil Ine Eriksen Søreide mener det ikke er så unaturlig at regjeringspartiene går tilbake.

- Det er ikke så overraskende. Det er ofte slik at styringspartier gjør det. Det er en del omkostninger ved å styre og ta ansvar, mener hun.

Skuffet over Oslo

Ine Eriksen Søreide er valgt inn fra Oslo, og legger ikke skjul på at hun hadde håpet på et bedre resultat her. Alt tyder på at Ap beholder byrådslederen i hovedstaden.

- Ja, selvfølgelig hadde jeg det. Det er klart det er alltid viktig, og vi hadde som en tydelig målsetning å jobbe for å ta Oslo tilbake, sier Søreide.

Hun mener imidlertid at Aps svake valg er oppsiktsvekkende.

- Vi ser at Arbeiderpartiets tilbakegang er ganske massiv. Det betyr jo at selv om Ap beholder makta mange steder, så er det på tross av Arbeiderpartiet ikke på grunn av Arbeiderpartiet. Det er fordi støttepartiene gjør det bra. Men det er et tankekors at Ap gjør et av de dårligste valgene de noen gang har gjort, sier hun.

I hovedstaden ligger Høyre an til å bli det største partiet, selv om de ikke overtar makta, noe flere fant trøst i i går.

- Det er veldig tydelig at hvis AP blir sittende så er det ene og alene på grunn av støttepartiene, og ikke på grunn av Ap. Vi blir større enn Ap i Oslo og er Oslos største parti. Det er viktig for oss, for å være største parti har også en verdi selv om vi ikke får byrådsmakt.

Dette var også byrådslederkandidat Eirik Lae Solberg og ordførerkandidat Saida Begum opptatt av da de hilste valgvaken i går kveld.

- Vi kan slå fast at Høyre er tilbake som byens desidert største parti, sier Solberg.