-Nå skal jeg nyte livet

Med favnen full av blomster og med anerkjennelse og takk fra hele det politiske Norge, dro Anne Enger Lahnstein hjem til Voksen i Oslo ved 17-tida i går. - Nå skal jeg unne meg luksusen å styre min egen tid og se hvordan dagene går, sier Anne til Dagbladet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter en dag da Anne Enger Lahnstein nok en gang toppet nyhetsbildet, kunne hun dra tidlig hjem til en stille og rolig frikveld med venner og familie. I dag rydder hun kontoret i Kulturdepartementet.

Drar på ferie

En ferietur blir det trolig, men den er ikke planlagt, bedyrer Anne etter hun til alles overraskelse valgte å gå ut av regjeringen i går. Nå går hun tilbake til Akershus-benken i Stortinget, men har søkt permisjon ut året.

{ndash}Jeg skal nok finne på noe å gjøre. Jeg har mye ugjort. Jeg vil bruke mer tid på venner og familie, og kanskje invitere noen gjester. Og så fyller jeg 50 år om noen uker, den dagen vil jeg bruke litt tid på å forberede, sier Anne Enger Lahnstein til Dagbladet.
Men hun er sparsom med å fortelle om sitt nye liv.

{ndash}Nå har jeg det privilegium at jeg kan si nei. Jeg vil styre mine dager selv og se hva som skjer, sier Anne, idet hun låser døra til leiligheten på Voksen i Oslo.

Med seg hjem har hun lov-ord fra alle hold, fra kulturlivet, fra politiske venner og motstandere.

Arbeiderpartiets leder Thorbjørn Jagland sier det er et tap for det politiske miljøet at Anne Enger Lahnstein går av som kulturminister, og kaller henne en av 90-tallets mest markante og dyktigste politikere.

{ndash}Slikt er veldig hyggelig å høre, sier Anne alvorlig og rørt.

Annes regi

Med fullkommen regi som bare et fåtall personer har vært innviet i, har Anne planlagt sin sorti fra politikk-toppen. Hun valgte det perfekte tidspunkt. Og hun fikk plassert Sp-leder Odd Roger Enoksen som regjeringens nummer to og Sp-nestleder Åslaug Marie Haga på hennes plass, som kulturminister.

{ndash}Siden jeg ble partileder, har jeg vært opptatt av å sørge for kontinuitet og å gi andre plass. Nå var det viktig for meg å gi Odd Roger og Åslaug rom.

Jeg hjalp Marit (Arnstad) i høst og Odd Roger i starten. Det var ikke naturlig at han skulle bli regjeringens nummer to da han kom inn i regjeringen i mars, uten regjeringserfaring fra før. Men han har bestått svenneprøven, så nå er tida inne for å gi ham den rettmessige plass som regjeringens nummer to.

{ndash}Det var viktig for meg å gi rom for Åslaug. Når hun tok på seg å være nestleder, er det viktig at hun får en synlighet og autoritet som det gir å lede et departement. Dette vil vise seg å bli en god løsning, sier Anne.

Anerkjent politiker

Det var ikke med lett hjerte hun forlot regjeringen og Kulturdepartementet hun har blitt så glad i. Den tyngste jobben i går var å informere de ansatte i departementet om sin avgang. Men det var hennes eget valg. Fra Kulturdepartementet bar det over til Stortinget der parlamentarisk leder Johan J. Jakobsen og noen stortingsrepresentanter som ikke hadde reist hjem for helga, ventet med blomster og kake.

Anne Enger Lahnstein har vært Senterparti-leder, nei-dronning, visestatsminister, fungerende oljeminister og kulturminister. Fra nå av er hun «bare» stortingsrepresentant. Om to år er hun trolig ute av rikspolitikken, selv om hun i går ikke ville svare bastant om neste nominasjon.

{ndash}Jeg har vært inne på tanken at jeg kan bruke krefter på andre ting, sier Anne, som har preget det politiske landskapet på nittitallet.

Under hennes ledelse sa folket nei til EU, hun sto standhaftig på et sentrumsprosjekt uten Høyre, og lyktes. Hun tapte stortingsvalget i 1997, men fikk en ny rolle som kulturminister.

Bispeseier

Ved siden av folkets EU-nei og sentrumsregjeringen framhevet hun i går utnevnelsen av Oslo-biskop Gunnar Stålsett som sin største politiske seier.

Men nå vil Anne gjøre andre ting i livet enn politikk.

FRI: Anne Enger Lahnstein går ut av regjeringen på toppen av sin politiske karriere.