LYKKELIG: Saudi-arabiske Manal al-Sharif ble fengslet, trakassert og mistet jobben sin fordi hun satte seg bak rattet og kjørte i Saudi-Arabia i 2011. Nå er det bestemt at det konservative landet fra juni neste år vil la kvinner få sertifikat. Som siste land i verden. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
LYKKELIG: Saudi-arabiske Manal al-Sharif ble fengslet, trakassert og mistet jobben sin fordi hun satte seg bak rattet og kjørte i Saudi-Arabia i 2011. Nå er det bestemt at det konservative landet fra juni neste år vil la kvinner få sertifikat. Som siste land i verden. Foto: Hans Arne Vedlog / DagbladetVis mer

Kvinnekamp i Saudi-Arabia:

- Nå skal jeg sette meg bak rattet og kjøre hjem til Saudi-Arabia

Saudi-Arabia vil aldri bli det samme etter at kvinner nå skal få kjøre bil. - Starten på en ny æra, ifølge trøbbelsjåfør og aktivist.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Tirsdag denne uka vekket den saudi-arabiske kvinnen Manal al-Sharif sønnen sin, da en nyhetsmelding tikket inn: «Kvinner får lov til å kjøre i Saudi-Arabia», stod det.

- Jeg begynte å gråte, men tenkte meldingen måtte være en spøk. Så sjekket jeg på nettet, og jublet, sier Manal al-Sharif på telefon til Dagbladet.

Skal kjøre til Saudi

Saudi-arabiske Manal al-Sharif ble verdenskjent da hun i 2011 satte seg bak rattet og kjørte bil, til tross for at dette var ulovlig i det svært konservative landet. Kvinnen ble satt i fengsel for å bryte forbudet, og mistet snart også ingeniør-jobben.

Drapstrusler og trakassering gjorde til slutt at at al-Sharif tok med seg sine to gutter og flyttet til Australia i eksil.

Nå planlegger 38-åringen å flytte hjem igjen - og hun skal kjøre tilbake til Saudi-Arabia.

- Jeg ble tvunget til å forlate familien og hjemlandet, og har drømt om at det var mulig å komme tilbake. Ikke i et fly, men ved å kjøre gjennom ørkenen og over grensa. Nå er ikke dette lenger en drøm. Jeg kommer kjørende så fort forbudet er opphevet, sier hun til Dagbladet.

Frigjøringsdag

I nesten tre tiår har aktivister som Manal al-Sharif jobbet for at Saudi-Arabia skulle slutte å bli verdens eneste land med kjøreforbud for kvinner. De har måttet bøte med fengsel, trakassering - og latterliggjøring.

- At kvinner snart skal få lov til å kjøre bil i Saudi-Arabia er så viktig at jeg mener den 26. september er vår nye frigjøringsdag. Nå jubler vi: Saudi-Arabia vil aldri bli det samme, sier al-Sharif.

Men det har vært en lang kamp, og den er langt fra over.

Voldsom motstand

- Det som nå er trist, er at det er så mange mennesker som er imot at vi skal få kjøre bil. På twitter er nå den hyppigst brukte hashtaggen følgende: #folk-vil-ikke-at-kvinner-skal-kjøre bil, sier al-Sharif.

Hun viser til at kvinner er sett på som mindre verdt enn menn i kongedømmet, og at de må ha mannlig verge som bestemmer over dem gjennom hele livet.

- Vi må få tillatelse til å gå på skole, jobbe, gifte oss eller å dra utenlands. Min mor fødte meg på golvet i leiligheten vår fordi min far var på jobb og klarte ikke komme for å være med henne til sykehuset. Men opphevelsen av kjøreforbudet er starten på en ny æra for landet vårt.

Al-Sharif er optimist på landets vegne, og forteller at hun den siste tida har fått en rekke lovende meldinger fra folk høyt oppe i Saudi-regimet.

- Før ble jeg kalt hore og fikk beskjed om at jeg burde bli voldtatt og drept. Nå får jeg beskjed om at jeg er velkommen tilbake, sier al-Sharif.

Langt fra likestilling

Selv om kvinner fra juni neste år skal få lov til å kjøre bil, er det lang vei fram til de kan bestemme over egne liv. Kvinner må ha tillatelse av mannen sin, eller en annen mannlig verge, til å gjøre alt fra å gå til butikken til å kjøre barna til skolen.

- Men opphevelsen av kjøreforbudet er et veldig sterkt signal fra regimet om at de ønsker store endringer i Saudi-Arabia. Dette handler om langt mer enn om kvinner bak rattet, sier al-Sharif.

Hun får støtte fra mange: «Dette løser ikke alt, men har gitt oss et problem mindre», sa Muna AbuSulayman, ansatt i saudisk tv, til The New York Times. Kvinnen kaller endringen «et steg nærmere målet om å bli en fullverdig borger».

- Saudi-Arabia har blitt latterliggjort og kritisert verden over for å være det eneste landet hvor kvinner ikke kunne kjøre bil. Nå skjønner den mange at en endring måtte til, sier al-Sharif.

Fortsetter kampen

- I vår sa du til Dagbladet at du ville finne på noe annet så fort den første kvinnen i Saudi-Arabia får sitt eget, lovlige førerkort. Hva skal du gjøre nå? Spør Dagbladet nå.

- Hehe. Det neste som skal falle er kravet om mannlig verge, kommer det kontant fra al-Sharif.